Szerző: Habók Lilla

2018. január 5. 13:05

Zuckerberg még idén ki akarja javítani a Facebookot

A Facebook vezérigazgatója az újévi fogadalmában ismét társadalomformáló változásokat ígér. A Facebook álhírekkel kapcsolatos problémáit még 2018-ban helyre akarja hozni.

Közzétette év eleji fogadalmait Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, és ezúttal nem csak azt ígéri, hogy elkezd mandarinul tanulni (2010) vagy meglátogatja az Egyesült Államok minden államát (2017), hanem "helyrehozza a Facebookot". A tavalyi évben a közösségi óriás meglehetősen sok kritikát kapott az álhírek terjedése és a felhasználók mentális egészségének veszélyeztetése miatt, amit eddig sok látszólagos tevékenységgel próbált ellensúlyozni, de az idei évben Zuckerberg tervei szerint jelentősebb változásra lehet számítani.

A legnépszerűbb közösségi oldal alapítója minden évben közzéteszi az éves terveit 2009 óta. Mint írja, akkoriban gazdasági recesszió volt, a Facebook még nem érte el a nyereséges működést, és egy fenntartható üzleti modellt kellett találni. Azóta viszont sok minden változott, Zuckerberg tervei azért is fontosak, mert a cégbirodalma sok ember mindennapjait befolyásolja - a közösségi óriás már több mint havi 2 milliárd felhasználóval rendelkezik, a Messenger és a WhatsApp is 1 milliárd fölött jár, az Instagram pedig közelít hozzá a 800 milliós bázisával. A vezérigazgató szerint viszont a mostani helyzet hasonlít 2009-hez, mert a világban nagy nyugtalanságot és megosztottságot lát.

"A Facebooknak sok tennivalója van - akár a közösségünk megvédése a zaklatástól és a gyűlölettől, a nemzetállamok beavatkozásától vagy ügyelni arra, hogy a Facebookra fordított idő jól eltöltött idő legyen." - írja Zuckerberg. Majd így folytatja: "Nem fogunk megakadályozni minden hibát vagy visszaélést, de jelenleg túl sok hibát követünk el a szabályaink érvényre juttatása és az eszközeinkkel való visszaélés megakadályozása során. Ha sikerrel járunk idén, akkor 2018 végére egy sokkal jobb röppályára állhatunk."

zuckerberg_FB_integet

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hozzáteszi Zuckerberg, hogy minderre nem lehet csak személyes célként tekinteni, mivel érint történelmi, társadalmi, politika-filozófiai, média, kormányzati és technológiai kérdéseket is, ezért inkább a témák megértésére fog fókuszálni a bevont szakértőkkel közösen. Példaként a Facebook-vezér a centralizációt és decentralizációt említi, ami gyakorlatilag az internet elterjedése óta jelenlévő filozofikus kérdés, de a közösségi média és a 2016-os amerikai választás körüli botrány ismét középpontba helyezte a témát.

Hiába gondolták sokan, hogy majd az internettel eljön a decentralizáció időszaka, és több hatalom lesz minden ember kezében. Úgy alakult, hogy a hatalom inkább csak néhány technológiai cég kezében összpontosul, és a kormányzatok ezen keresztül tudják megfigyelni az állampolgáraikat. Ezáltal pedig sokan úgy gondolják, hogy a technológia az erőt még inkább centralizálta a létezése előtti időszakhoz képest - mondja Zuckerbeg.

A problémát jól mutatja, hogy a bejegyzéshez hozzászólók közül többen elmondták, hogy már nem tudnak hinni a Facebooknak és más közösségi médiának sem a tavaly nyilvánosságra került orosz hirdetési botrány óta. A felhasználók szerint az elemzést a múlt hibáival kellene elkezdeni, és nyilvánosságra hozni az ügy részleteit - a vezérigazgató nem is említett konkrét eseményeket a múlt évből, csak homályosan utalt azokra.

Mások szerint viszont az okoz problémát, hogy bárkinek a bejegyzését vagy profilját lehet jelenteni, és a Facebook megfelelő indoklás, illetve fellebbezési lehetőség nélkül távolítja el ezeket. Az említett példa is szemlélteti, hogy Zuckerberg mire célozhatott az általuk elkövetett hibákkal kapcsolatban. Egy még szigorúbb kritikus szerint hiába próbálja a Facebook szlogenje sugallni, hogy "összehozza az embereket", igazából a szűrőbuborék csak növeli a társadalmi megosztottságot és nő a depressziósok aránya is. Látható, hogy Zuckerbergnek sok feladata lesz idén, ha minderre választ és megoldást szeretne nyújtani, de az újévi tervei szerint még 2018-ban helyrehozza a problémákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról