Szerző: Habók Lilla

2017. május 10. 09:30

Modernebb szerzői jogokért kampányol a Mozilla

Újabb akciót szervezett a Mozilla, hogy felhívja az EU törvényalkotóinak figyelmét az internet szempontjából elavult szerzői jogi szabályozásra. A tavaly közzétett vitatható reformjavaslatból sikerült több kritikus részt kihúzatnia a szervezetnek. Az idén várható szerzői jogi törvényjavaslat miatt már előre kampányol.

Digitális szórólapkampányt indított a Mozilla, hogy felhívja az EU jogalkotóinak figyelmét a 21. század számára értelmetlen szerzői jogi törvényekre, tájékoztat a Mozilla blogja. A holland Moniker kreatív ügynökséggel közösen fejlesztett Paperstorm "digitális érdekképviseleti eszközzel" bárki elhajíthatja virtuálisan az Európai Parlament tagjainak címzett papírokat, melyek az animáció szerint európai nevezetességeken landolnak. Bizonyos mennyiség után a felhasználó lehetőséget kap annak közzétételére a twitteren #FixCopyright címkével, hogy mennyi szórólappal kampányolt az internet számára értelmezhetőbb szerzői jogokért, és ezt konkrét EU-politikusoknak is küldheti.

Ahogy a Mozilla fogalmaz, az idejétmúlt szerzői jog "veszélyezteti az internet egészségét". Meglátásuk szerint az internetes korszak előtt megalkotott, jelenlegi törvényi keret akadályozza az innovációt, például a vállalkozókat meggátolja abban, hogy meglévő adatok és kódok alapján dolgozzanak, továbbá elfojtja a kreativitást, mivel illegálissá teszi a mémeket vagy az online kultúrát, illetve a különböző internetes tartalmakat. Ráadásul a korlátozza azokat az anyagokat, amelyeket az oktatók és nonprofit szervezetek, mint például a Wikipédia felhasználhat a tanításhoz és a tanuláshoz - írja a Mozilla. Azért alkotta meg a nyílt webért is küzdő szervezet a Paperstormot, hogy felhívja a jogalkotók figyelmét a jelenlegi lehetetlen helyzetre.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A szórólapok szövege szerint: "Mi vagyunk a macskás videók producerei, a GIF-kedvelők és a paródiakészítők, akik örömet okoznak az interneten. Olyan hely a miénk, ahol a képzelet virágzik. Az ön által megszavazott törvények döntik el, hogy a kreativitás és a kifejezés gyarapodhat-e. Vagy a választásuk arra kényszeríti a videós oldalakat, hogy szűrjék és akadályozzák a feltöltéseinket a szerzői jogok védelmének nevében. A vidám internet, amelyet mi szeretünk, megszűnik létezni. Szavazzon bölcsen. Az internet számít önre."

Azért választotta a szervezet ezt az időzítést a kampányolásra, mivel az EU törvényhozói jelenleg egy új szerzői jogi törvényjavaslaton dolgoznak, amelynek befejezését év végére ígérték. A módosítások elérhetik, hogy a törvény internetbaráttá váljon, de a Mozilla félelme szerint ennek az ellenkezője is megtörténhet. A közlemény azonban megemlíti, hogy a tavalyi aláírásgyűjtő akció sikeresnek bizonyult, mivel az Európai Parlament figyelembe vett néhány észrevételt, például eltávolította a törvényjavaslatból a szerzői jog kiterjesztését a linkekre és a szövegrészletekre, valamint a kötelező feltöltési szűrőkre vonatkozó részt, amely az online szolgáltatásokat, a Soundcloudtól, az eBay-en keresztül a Wikipédiáig ellenőrizte volna szerzői jogi védelem szempontjából - a tavaly közzétett katasztrofális szerzői jogi reformjavaslat problémáiról itt írtunk bővebben.

A Mozilla a tavalyihoz hasonló sikert remél a digitális szórólapoktól is, amelyek figyelmeztetik arra az Európai Parlamentet, hogy az internetezők mit szeretnének. Luna Maurer, a Moniker társalapítójának megfogalmazása szerint "A Paperstorm részben érdekképviseleti eszköz, részben művészeti projekt. Egyik módja annak, hogy felismerjük a digitális és a fizikai világ metszéspontját, miközben kiállunk a szabad online kifejezés mellett."

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.