Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 10. 10:36

Most tényleg elköszön a Panoramio

Másodszorra fut neki a Google a helyalapú fotómegosztó szolgáltatás leállításának, a döntés ezúttal végleges - a Panoramio helyett a cég mindenkinek a Local Guidest ajánlja.

Búcsút int Panoramio szolgáltatásának a Google, a helyalapú képmegosztásra építő megoldás kevesebb mint egy hónap múlva zárja be kapuit. A vállalatok körében bevett gyakorlat, hogy egy-egy cég felvásárlását követően, annak szolgáltatásait fokozatosan beépítik saját termékeikbe, majd miután minden lényegi funkciót átemeltek, lekapcsolják az eredeti csapat termékét. Most sincs ez máshogy, a Google még 2007-ben vásárolta fel a Panoramiót, amelynél közel tíz év közös munka után húzza le a rolót.

A Panoramio felhasználóinak eredetileg különböző földrajzi helyekhez kötve volt lehetősége fotókat megosztani, ezt a megoldást, illetve az alkalmazás nem elhanyagolható méretű adatbázisát vette meg a Google az akvizíció során. Ezekkel aztán saját, hasonló szolgáltatásait turbózta fel, a Panoramio képfeltöltő képességei, illetve a felhasználók által lőtt fotók is a Google Maps és a Google Earth felületén kötöttek ki, mára pedig a Mapshoz kapcsolódó Local Guides programmal az egy évtizede felvásárolt cég terméke végleg feleslegessé vált - utóbbi más lokációalapú megoldásoknak is komoly konkurenciát jelent. Erre egyébként a Google már tavaly előtt is rájött, a vállalat már 2014-ben megkísérelte leállítani a Panoramiót, akkor azonban a lépés heves ellenkezést váltott ki a felhasználók részéről, akiknek a cég alapítóival karöltve végül sikerült nyomást gyakorolni a keresőóriásra, így meghosszabbítva a szolgáltatás életét.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mostantól azonban nincs kegyelem, a Google döntése végleges, a felhasználók még szűk egy hónapig oszthatnak meg képeket a szolgáltatás felületén, november 4. után viszont már nem lesz rá lehetőségük. A vállalat mindenkit arra biztat, hogy csatlakozzon a Local Guideshoz, amelyben a cég a legaktívabb felhasználóknak különböző jutalmakat is ad, többek között extra online tárhelyet vagy épp korai hozzáférést új szolgáltatásaihoz és termékeihez. Bár november elejétől már nem lehet majd új felhasználói fiókot létrehozni, hozzászólást írni vagy fényképet felölteni a Panoramio felületére, a korábban feltöltött tartalmakhoz a felhasználók még egy éven keresztül hozzáférhetnek.

Ezt követően azon felhasználóknak, akik korábban összekapcsolták Panoramio-profiljukat Google-fiókjukkal, a vállalat minden fényképüket átmásolja a Google Albumukba, a felbontás csökkentése nélkül. Lehetőség van ugyanakkor a Google-ökoszisztémán kívülre is menekíteni az évek során összegyűlt fotókat, azok a Panoramio felületéről egy pakkban exportálhatók és letölthetők egy zip fájl formájában. A fényképek mentésének, illetve a Panoramio-fiók esetleges törlésének pontos menetéért érdemes felkeresni a cég vonatkozó blogposztját.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.