Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 17. 14:13

Diagnosztikai porttal jönnek a Lenovo új munkaállomásai

A középszintű ThinkStation P410 és P510 Xeonokkal és barátságos árcédulával érkezik.

Új középkategóriás munkaállomásokat leplezett le a Lenovo, amelyeket a kategóriában megszokott nyers erő és könnyű szerelhetőség mellett az árcédulával is igyekszik vonzóvá tenni, nem csak az óriáscégek, de a kis- és középvállalatok számára is. Az új PC-k, P410 és P510 néven rajtoltak el, a nevezéktanból pedig pozíciójuk is egyértelműen kirajzolódik a vállalati felhasználókat célzó termékportfólióban: azok a tavaly bejelentett, belépőszintű P310 fölött, ugyanakkor a néhány hónapja debütált P910 és P710 csúcs-munkaállomások alatt helyezkednek el.

A slágertermék a Lenovo várakozásai szerint a P410 lesz, amely akár Intel Xeon E5-2600 v4 processzorral is felszerelhető, nyolc, 3,5 gigahertzre állított maggal. A RAM mérete egészen 128 gigabájtig tornázható fel, grafikus kártyák terén pedig Nvidia Quadro M5000-ig mehetünk el. A gyártó tárhely terén sem fogta vissza magát, a P410-ben négy meghajtót helyezhetünk el: 3,5 hüvelykes SATA merevlemezből egy akár 8 terabájt kapacitású darabot is választhatunk bele, de ezt 2 terabájtos hibrid meghatjóra is lecserélhetjük. A 2,5 hüvelykes SATA foglalatba a gyártó egy maximum 1 terabájtos SSD-t kínál, míg egy ugyancsak 2,5 hüvelykes, SAS beépítőhelyen egy 800 gigabájtos SSD vagy egy 600 gigabájtos HDD kaphat helyet. Az M.2 PCIe foglalat sem maradt le a palettáról, ide egy legfeljebb 1 terabájtos NVMe SSD kerülhet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A ThinkStation P410-ben két 16 sávos, illetve egy 8 és egy 4 sávos PCIe aljzatot, is találunk valamint a gyártó saját, többféle szabványt, így a PCIe, SATA és SAS protokollokat támogató Flex csatlakozója is felkerült rá. A gépen az alap PS2 (!), USB 2.0 és 3.0 aljzatok mellett opcionálisan USB 3.1 és Thunderbolt 3 csatlakozók felszerelésére is lehetőség van. A cég Flex foglalatot használó moduljaival az opciók tovább gyarapíthatók, például FireWire aljzattal. Az eszközön gigabites Ethernet csatlakozásra is adott a lehetőség, valamint igény szerint Bluetooth 4.0 támogatással kiegészített Intel Wireless N 82602 AC modullal is felszerelhető, Wi-Fi kapcsolathoz.

A P510 elsősorban méreteiből adódó előnyöket hoz, esetében a RAM már 256 gigabájt is lehet, illetve négy helyett tizenegy belső tárolónak adhat otthont. Mindezek mellett eggyel több 16 sávos és 8 sávos PCIe aljzat található benne, illetve akár Nvidia Quadro M6000 kártyával is felszerelhető. Más tekintetben az eszköz lényegében megegyezik kisebb testvérével.

A vállalati eszközökhöz természetesen a nyers erő mellett egy sor hasznos funkció is társul, mint a kvázi moduláris kialakítás: a ház felnyitásához, vagy akár a munkaállomások komponenseinek lecseréléséhez semmilyen szerszámra nincs szükség, azok nagy része különböző, könnyen kicsúsztatható kereteken kapott helyet. Az SSD-k és merevlemezek is ilyen rekeszekben találhatók, amelyek nem csak egyetlen gombnyomással kihúzhatók, de akár fejjel lefelé is visszatehetők, a cég "kezdőbiztos" csatlakozóinak hála ugyanúgy működnek majd tovább. De a tápegység maga is moduláris, egy mozdulattal kihúzható a házból, és igény szerint nagyobb teljesítményű darabra cserélhető, anélkül, hogy bármilyen alaplapi, GPU-s vagy egyéb tápcsatlakozót ki kellene húzni. A ház oldala is egyetlen gombnyomással vehető le, erre ugyanakkor igény szerint zár is szereltethető, így csak bizonyos, kulccsal rendelkező alkalmazottak férhetnek hozzá.

Az egyszerű szerelhetőséggel a gyártó elsősorban a kis- és közepes vállalatoknak akar kedvezni, amelyek sokszor kis létszámukból adódóan nem rendelkeznek külön IT szakemberrel a gépek karbantartásához. Ugyancsak az esetleges problémák egyszerű, "házilagos" felfedezését szolgálja, hogy a masinák egyik, csavarhúzó ikonnal megjelölt USB aljzata diagnosztikai portként is szolgál. Ehhez egy androidos eszközt csatlakoztatva, a Lenovo ingyenes alkalmazásával teljes rendszervizsgálatot végezhetünk a gépen, az esetleges hardverhibák felfedezésére, majd a kapott jelentést szükség esetén továbbíthatjuk a szervizpartnernek.

A frissen bemutatott új munkaállomások már a következő hetekben elérhetővé válnak. Egyelőre csak a ThinkStation P410 áráról van információnk, a gép alapkonfigurációja hazánkban 299 ezer forintról indul, ez aztán izmosabb komponensekkel gyorsan feljebb tornázható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról