:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 2. 09:30

Két új ThinkPad és egy asztali munkaállomás a Lenovótól

Bejelentette legújabb ThinkPad és ThinkStation modelljeit a Lenovo.A munkaállomások között most először a Yoga márkanév is feltűnik, a tabletté alakítható hibrid ThinkPadet a cég profi grafikusoknak, tervezőknek szánja.

Két új taggal is bővítette ThinkPad szériáját a Lenovo az ünnepek előtt, a gyártó továbbá az üzleti notebookok mellett egy ugyancsak vállalati felhasználóknak szánt, asztali munkaállomást is bejelentett.

ThinkPad P50s: hatalmas felbontás, ígéretes üzemidő

Az első, méretesebb modell ThinkPad P50s névre hallgat, és egy 15,6 hüvelykes kijelzőt kapott - utóbbi felbontásánál a gyártó nem fogta vissza magát, a "3K" panelen 2880x1620 pixel sorakozik, ami a notebookok között kifejezetten figyelemreméltó, 211 PPI-s pixelsűrűséget jelent. A P50s-t emellett szerényebb - és egyben költséghatékonyabb - panelekkel is lehetőség van felszerelni, abba Full HD IPS (142 PPI) kijelzőt is választhatunk, opcionálisan érintésérzékeny változatban is.

A notebookban egy a legújabb, Skylake generációból származó Intel Core i7 processzor dolgozik (kisebb nem is rendelhető), amelyhez maximum 32 gigabájt RAM párosítható. A belső tárhelyopciókat illetően a vásárlók egy 256 gigabájtos PCIe-s tároló, egy 512 gigabájtos SSD, illetve egy 1 terabájt kapacitású merevlemez közül választhatnak. Az eszközből természetesen a dedikált grafika sem maradt ki, abban egy NVIDIA Quadro M500M GPU található.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Csatlakozók terén a P50s három darab USB 3.0 aljzatot vonultat fel, továbbá a ThinkPadektől megszokott Mini DisplayPort 1.2 mellett már egy HDMI 1.4 csatlakozó is jutott az eszközre. A notebook oldalain emellett egy RJ45 gigabites Ethernet, egy fejhallgató-mikrofon kombó, valamint egy Smart Card és egy SD kártyaolvasó is helyet kapott. A készülék alján továbbá szokás szerint megtalálható a dokkoló csatlakozója.

Mobil munkaállomásról lévén szó, a P50s nem tartozik a legkönnyebb notebookok közé, 2,2 kilogrammos tömege ugyanakkor még mindig egészen barátságos. A 22,4 milliméter vékony eszköz komoly erőssége továbbá az akkus üzemidő, a gyártó nem kevesebb mint 17 órát ígér a notebookhoz, ez pedig még akkor is impresszív, ha számolunk a cégek túlzási hajlamával az üzemidő terén.

ThinkPad P40 Yoga: jönnek a hibrid munkaállomások?

Már a készülék nevéből egyértelmű, hogy a Lenovo elsősorban mivel szándékozik megkülönböztetni a ThinkPad P40 Yogát a széria többi modelljétől. Akárcsak a gyártó többi, Yoga névvel fémjelzett terméke, a P40 is teljesen, 360 fokban körbehajtható kijelzőt kapott, így notebookként és táblagépként (vagy ahogy a Microsoft mondja, "jegyzettömbként") egyaránt használható - a gyártó szerint egyenesen ez az első hasonló, hibrid mobil munkaállomás.

Az eszköz a P50s-nél valamivel kisebb, 14 hüvelykes, illetve a kijelző maximális felbontása is szerényebb valamivel, "csak" 2560x1440 pixel. Ez ugyanakkor a kisebb panelnek köszönhetően a nagy testvérével szinte megegyező, 210 PPI pixelsűrűséget produkál - Full HD verzió vásárlására persze itt is van lehetőség, ezesetben a fenti érték még jobb is mint a P50s hasonló felbontású panelje esetében, valamivel több mint 157 PPI.

A kijelző itt értelemszerűen minden esetben érintésérzékeny, ráadásul stylus is társul hozzá. A Wacom nevével fémjelzett panel és érintőtoll 2048 nyomásszintet képes megkülönböztetni, azokkal a Lenovo kifejezetten a professzionális felhasználókat célozza. A notebookhoz járó ThinkPad Pen Próhoz továbbá a cég többféle, cserélhető, eltérő tapadású hegyet is mellékel, a grafikusok, tervezők különböző igényeinek megfelelően.

A P40 Yogában ugyanaz a Skylake Core i7-es processzor, illetve Nvidia Quadro M500M grafika dolgozik, amelyet a P50s-ben is láttunk, a RAM maximális méretét a cég ugyanakkor itt már 16 gigabájtra csavarta vissza. A hibrid érdekessége továbbá a cég által Lift 'n Lock névre keresztelt billentyűzet, pontosabban billentyűzet-keret, amely tablet módban kiemelkedik a billentyűk körül, így ebben a pozícióban is bátran letehető az eszköz, a gombok benyomódásának kockázata nélkül.

Mindkét új ThinkPad (illetve általában a 2015-ös modellek) esetében pozitívum továbbá, hogy a vállalat, üzleti notebookjainak tavalyi modelljeivel ellentétben idén ismét három külön egérgombot helyezett el az érintőpad tetején. A 2014-ben bevezett, kattintható touchpad nem bizonyult népszerű megoldásnak, különösen a G, B és H billentyűk által körülölelt, TrackPointot vagy "pöcökeget" előnyben részesítő felhasználók körében.

Belépőszintű ThinkStation

A Lenovo a két ThinkPad mellett végül egy asztali munkaállomásról, a ThinkStation P310-ről is lerántotta a leplet. A vállalat a kategória belépő szintjét célozza, és a hagyományos ház mellett keskenyebb kiszerelésben is elérhető. A processzorválaszték itt az - ugyancsak Skylake generációs - Intel Core i3-tól egészen a Xeon E3-1200 v5-ig terjed, a RAM mérete pedig 64 gigabájtnál tetőzik. A belső tárhelynél a szokásos merevlemezes és SSD-s opciók mellett akár 512 gigabájtos M.2 SSD-k is választhatók a készülékhez. A kisebb házba két Nvidia K1200, a nagyobb verzióba pedig ugyancsak kettő Nvidia M4000 GPU gyömöszölhető.

Mindhárom új termék 2016 első negyedévében debütál, a ThinkPad P50s indulóára nettó 1300, a hajlékony ThinkPad P40 Yogáé pedig nettó 1400 dollár lesz. A ThinkStation P310 nettó 730 dollártól lesz megvásárolható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.