Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 2. 09:30

Két új ThinkPad és egy asztali munkaállomás a Lenovótól

Bejelentette legújabb ThinkPad és ThinkStation modelljeit a Lenovo.A munkaállomások között most először a Yoga márkanév is feltűnik, a tabletté alakítható hibrid ThinkPadet a cég profi grafikusoknak, tervezőknek szánja.

Két új taggal is bővítette ThinkPad szériáját a Lenovo az ünnepek előtt, a gyártó továbbá az üzleti notebookok mellett egy ugyancsak vállalati felhasználóknak szánt, asztali munkaállomást is bejelentett.

ThinkPad P50s: hatalmas felbontás, ígéretes üzemidő

Az első, méretesebb modell ThinkPad P50s névre hallgat, és egy 15,6 hüvelykes kijelzőt kapott - utóbbi felbontásánál a gyártó nem fogta vissza magát, a "3K" panelen 2880x1620 pixel sorakozik, ami a notebookok között kifejezetten figyelemreméltó, 211 PPI-s pixelsűrűséget jelent. A P50s-t emellett szerényebb - és egyben költséghatékonyabb - panelekkel is lehetőség van felszerelni, abba Full HD IPS (142 PPI) kijelzőt is választhatunk, opcionálisan érintésérzékeny változatban is.

A notebookban egy a legújabb, Skylake generációból származó Intel Core i7 processzor dolgozik (kisebb nem is rendelhető), amelyhez maximum 32 gigabájt RAM párosítható. A belső tárhelyopciókat illetően a vásárlók egy 256 gigabájtos PCIe-s tároló, egy 512 gigabájtos SSD, illetve egy 1 terabájt kapacitású merevlemez közül választhatnak. Az eszközből természetesen a dedikált grafika sem maradt ki, abban egy NVIDIA Quadro M500M GPU található.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Csatlakozók terén a P50s három darab USB 3.0 aljzatot vonultat fel, továbbá a ThinkPadektől megszokott Mini DisplayPort 1.2 mellett már egy HDMI 1.4 csatlakozó is jutott az eszközre. A notebook oldalain emellett egy RJ45 gigabites Ethernet, egy fejhallgató-mikrofon kombó, valamint egy Smart Card és egy SD kártyaolvasó is helyet kapott. A készülék alján továbbá szokás szerint megtalálható a dokkoló csatlakozója.

Mobil munkaállomásról lévén szó, a P50s nem tartozik a legkönnyebb notebookok közé, 2,2 kilogrammos tömege ugyanakkor még mindig egészen barátságos. A 22,4 milliméter vékony eszköz komoly erőssége továbbá az akkus üzemidő, a gyártó nem kevesebb mint 17 órát ígér a notebookhoz, ez pedig még akkor is impresszív, ha számolunk a cégek túlzási hajlamával az üzemidő terén.

ThinkPad P40 Yoga: jönnek a hibrid munkaállomások?

Már a készülék nevéből egyértelmű, hogy a Lenovo elsősorban mivel szándékozik megkülönböztetni a ThinkPad P40 Yogát a széria többi modelljétől. Akárcsak a gyártó többi, Yoga névvel fémjelzett terméke, a P40 is teljesen, 360 fokban körbehajtható kijelzőt kapott, így notebookként és táblagépként (vagy ahogy a Microsoft mondja, "jegyzettömbként") egyaránt használható - a gyártó szerint egyenesen ez az első hasonló, hibrid mobil munkaállomás.

Az eszköz a P50s-nél valamivel kisebb, 14 hüvelykes, illetve a kijelző maximális felbontása is szerényebb valamivel, "csak" 2560x1440 pixel. Ez ugyanakkor a kisebb panelnek köszönhetően a nagy testvérével szinte megegyező, 210 PPI pixelsűrűséget produkál - Full HD verzió vásárlására persze itt is van lehetőség, ezesetben a fenti érték még jobb is mint a P50s hasonló felbontású panelje esetében, valamivel több mint 157 PPI.

A kijelző itt értelemszerűen minden esetben érintésérzékeny, ráadásul stylus is társul hozzá. A Wacom nevével fémjelzett panel és érintőtoll 2048 nyomásszintet képes megkülönböztetni, azokkal a Lenovo kifejezetten a professzionális felhasználókat célozza. A notebookhoz járó ThinkPad Pen Próhoz továbbá a cég többféle, cserélhető, eltérő tapadású hegyet is mellékel, a grafikusok, tervezők különböző igényeinek megfelelően.

A P40 Yogában ugyanaz a Skylake Core i7-es processzor, illetve Nvidia Quadro M500M grafika dolgozik, amelyet a P50s-ben is láttunk, a RAM maximális méretét a cég ugyanakkor itt már 16 gigabájtra csavarta vissza. A hibrid érdekessége továbbá a cég által Lift 'n Lock névre keresztelt billentyűzet, pontosabban billentyűzet-keret, amely tablet módban kiemelkedik a billentyűk körül, így ebben a pozícióban is bátran letehető az eszköz, a gombok benyomódásának kockázata nélkül.

Mindkét új ThinkPad (illetve általában a 2015-ös modellek) esetében pozitívum továbbá, hogy a vállalat, üzleti notebookjainak tavalyi modelljeivel ellentétben idén ismét három külön egérgombot helyezett el az érintőpad tetején. A 2014-ben bevezett, kattintható touchpad nem bizonyult népszerű megoldásnak, különösen a G, B és H billentyűk által körülölelt, TrackPointot vagy "pöcökeget" előnyben részesítő felhasználók körében.

Belépőszintű ThinkStation

A Lenovo a két ThinkPad mellett végül egy asztali munkaállomásról, a ThinkStation P310-ről is lerántotta a leplet. A vállalat a kategória belépő szintjét célozza, és a hagyományos ház mellett keskenyebb kiszerelésben is elérhető. A processzorválaszték itt az - ugyancsak Skylake generációs - Intel Core i3-tól egészen a Xeon E3-1200 v5-ig terjed, a RAM mérete pedig 64 gigabájtnál tetőzik. A belső tárhelynél a szokásos merevlemezes és SSD-s opciók mellett akár 512 gigabájtos M.2 SSD-k is választhatók a készülékhez. A kisebb házba két Nvidia K1200, a nagyobb verzióba pedig ugyancsak kettő Nvidia M4000 GPU gyömöszölhető.

Mindhárom új termék 2016 első negyedévében debütál, a ThinkPad P50s indulóára nettó 1300, a hajlékony ThinkPad P40 Yogáé pedig nettó 1400 dollár lesz. A ThinkStation P310 nettó 730 dollártól lesz megvásárolható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról