:

Szerző: Voith Hunor

2016. május 18. 09:30

SAP: beérik végre a HANA-stratégia

A cég vezérigazgatója szerint a fél évtizede elkezdett 50 milliárdos fejlesztési terv kezd beérni. Bill McDermott több támogatást, tisztább jövőképet és egyre bővülő partneri hálózatot ígért az idei Sapphire konferencia első napján.

A néhány éve elkezdett átalakítás legfontosabb lépései mára lezajlottak, most már a stratégiai partneri kapcsolatok kiépítésére, a termék útvonaltervek (roadmap) eddiginél tisztább kommunikációjára és az organikus növekedésre fog fókuszálni az SAP – röviden összefoglalva ez volt az idei Sapphire Now konferencia első napjának fő üzenete. “A partnerségek inkább elősegítik az iparág fejlődését, mint a verseny” – mondta Bill McDermott, az SAP vezérigazgatója, utalva a nemrég bejelentett Apple együttműködésre, valamint a Microsoftra is, mellyel a vállalat ma még szorosabbra fűzte a szálakat.

McDermott szerint jelenleg “nem igazán vannak érdekes felvásárlási célpontok” a piacon, de ez nem zavaró, mert a változáshoz szükséges fontos akvizíciókat a cég már végrehajtotta (például Ariba, Concur, SuccessFactors). Hangsúlyozta, hogy az SAP “hű marad önmagához”, azaz nem tervez például hardverrel, nyilvános infrastruktúra-szolgáltatások üzemeltetésével foglalkozni, hanem kizárólagosan szoftverház marad a belátható jövőben. “Egy teljesen nyílt ökoszisztémát szeretnénk létrehozni a HANA-ra építve, amelyben az üzleti folyamatok valós időben és egyszerűen zajlanak.”

A vállalat első embere elismerte, hogy az üzleti modell minél gyorsabb átalakítása érdekében túlságosan rohantak előre, de az újabb termékeket – elsősorban a tavaly bevezetett S/4HANA csomagot – az SAP nem követte le megfelelően bevezetési-támogatási szolgáltatásokkal, a fejlesztési tervek egyértelmű kommunikációja pedig szintén gyakran kifogásolt hiányosság volt. Ezen tervez most változtatni a cég az úgynevezett Value Assurance vállalással, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy a jövőben az előbb említett tevékenységekre nagyobb hangsúlyt fektet majd, legyen szó helyben futó (on premise) vagy felhős HANA bevezetésekről.

Kérdésünkre egy szűk körű sajtóbeszélgetésen McDermott kifejtette, szerinte a vállalati szektor egyik legnagyobb felismerése a következő években az lesz, hogy “az emberek fogják uralni” őket, nem pedig fordítva. “A munkavállalók otthon egyre inkább megszokják az egyszerű kezelhetőséget, a gyors és hatékony interakciókat, és ezekkel az elvárásokkal mennek be a munkahelyükre is – ahol általában ezek ellenkezőjével szembesülnek. Ez hajtja aztán a cégeken belüli árnyék IT-t (shadow IT), ami utólag már nagyon nehezen átlátható és kontrollálható, ezért olyan eszközöket kell adni az emberek kezébe, melyek megfelelnek a megváltozott elvárásoknak. Ez új vezetési szemléletet kíván, ami McDermott szerint a “consumer-to-business” – azaz bármennyire is a munkavállalók állnak a lánc végén, ha a szoftverházak nem őket akarják kiszolgálni és nem figyelnek az utóbbi években (elsősorban a mobileszközök miatt) megváltozott igényekre, közép és hosszú távon nem maradnak relevánsak a piacon.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez elsősorban a teljesen megújuló kezelőfelületekben fog megnyilvánulni (az SAP ezt az utat kezdte el tavaly a Fiorival), de végső soron ez a folyamatok, a mögöttes üzleti logika változását is magával fogja húzni, mert a régi, akár több évtizedes, toldozott-foldozott rendszerekre ezeket a módosításokat egyre inkább nem éri meg ráhúzni. Nem újdonság, hogy az SAP is a gépi tanulással felturbózott chatbotokra fogad, mint a következő nagy UI paradigmára – arról azonban nem esett szó, hogy ezt a cég milyen formában tervezi megvalósítani majd portfóliójában.

A nap egyik kiemelt előadója, az Apple-társalapító Steve Wozniak

HANA Azure-ön, Office 365-ös integrációk

Az iparági együttműködések fontosságát hangsúlyozva a Microsoft és az Intel vezérigazgatója is pódiumra lépett a nyitóelőadáson, de míg Brian Krzanich “csak jó barátként és támogatóként” érkezett, Satya Nadella több tényleges újdonságot is bejelentett. Az SAP HANA és az erre épülő felhős üzleti szoftvercsomag, az S/4HANA az Azure-ön is elérhető lesz, támogatottan. A nagy konkurens, az Amazon Web Services kínálatában eddig is szerepelt a HANA (az Amazon dedikált instance-et is fog kínálni a legnagyobb memóriaalapú adatbázisok alá, X1 néven), a mostani lépés pedig tovább bővíti az SAP publikus felhős elérését. A HANA single-node és multi-node konfigurációban is használható lesz az Azure-ön, előbbit online tranzakciókezeléshez, utóbbit pedig üzleti analitika alá szánja a Microsoft.

Az ügyfelek az év második felétől Intune-integrációs lehetőséget is kapnak, így olyan egyedi kiegészítéseket, alkalmazásokat készíthetnek, melyeket aztán a Microsoft szoftverén keresztül menedzselhetnek – a két cég szerint a mobilos Office 365 appokhoz hasonló szinten. A consumer-to-business szemlélet (azaz a végfelhasználók) szempontjából sokkal fontosabb újdonság a különböző SAP alkalmazások (Concur, Fieldglass, SuccessFactors, Ariba) Office 365-ös integrációja. Ez a demók alapján nagyon egyszerű átjárást kínál a két szoftvercsomag között, például akár közvetlenül az Outlookból is intézhetőek egy üzleti út vagy egy szabadságolás adminisztratív (SAP-s) lépései.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.