Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Legjobb előadóink az idei SYSADMINDAY-en! IT Security, hálózatok, DevOps, és az elfogadható tagadás módszere a GDPR felnemkészülés után.

Újabb szoftverszolgáltatót vesz az SAP

Bodnár Ádám, 2012. május 24. 08:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ha a fejlesztések nem haladnak, vásárolj - ez lehet az SAP mottója a szoftverszolgáltatások piacán, ahol a cég fél éven belül második, több milliárd dolláros akvizícióját hajtotta végre.

Megvásárolja a B2B e-kereskedelmi szolgáltatásban utazó Aribát az SAP - jelentették be kedden a felek. A 4,3 milliárd dolláros vételár 20 százalékos prémiumot jelent az Ariba piaci értékéhez képest. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta, a tranzakció várhatóan a harmadik negyedévben zárul le - persze ehhez szükséges az Ariba részvényeseinek, valamint a hatóságoknak a beleegyezése is. A vételárat az SAP készpénzből és hitelből állja.

Az 1996-ban alapított amerikai Ariba szolgáltatásként nyújtott beszerzőszoftverét ("procurement") a világ legnagyobb vállalatai veszik igénybe - a cég számításai szerint naponta mintegy 250 ezer megrendelés bonyolódik a rendszerén keresztül, összesen 855 millió dollárt értékben. A hozzávetőleg 2600 főt foglalkoztató vállalat a legutolsó pénzügyi évben 444 millió dolláros bevételt ért el, emellett 33 milliós nettó eredményt mutatott a mérlege.

Az SAP számára a cloud eddig túl nagy falatnak bizonyult. A vállalat több kísérletet is tett arra, hogy üzleti szoftvereit szolgáltatásként értékesítse, azonban kevés siker koronázta erőfeszítéseit. A 2007-ben bemutatott Business ByDesign (amely nem csak a sokak által nyújtott ügyfélkapcsolati és HR funkcionalitást nyújtja, hanem pénzügyi, gyártásirányítási, értékesítési, marketing és beszerzési modulja is van) megjelenésekor a cég azt jósolta, az előfizetők száma 2010 végére el fogja érni a 10 ezret, ez azonban azóta sem sikerült.

Ami önerőből nem megy, azt felvásárlással lehet pótolni, gondolhatták az SAP-nál. A vállalat a közelmúltban több szoftverszolgáltatót is megvásárolt, 2011 decemberében a cloudalapú humántőke-menedzsment rendszert szállító SuccessFactors került a német cég birtokába 3,4 milliárd dollárért, most pedig a beszerzési szoftvert szolgáltató Ariba 4,3 milliárdért. A Gartner prognózisa szerint az üzleti szoftverszolgáltatások (business SaaS) piaca 2010-ben 10 milliárd dolláros volt, de 2015-re 21,3 milliárd dollárra növekedik. A "hagyományos", vagyis helyben telepített üzleti alkalmazások jóval nagyobb, 104 milliárd dolláros piacot jelentenek, azonban a növekedés itt sokkal lassabb.

Jim Hagemann Snabe, az SAP vezére szerint az Ariba világméretű hálózata és az SAP ERP- és backoffice-szoftverek kombinációjából olyan átfogó szoftvermegoldás jöhet létre, amely "erősebb, innovatívabb és agilisebb minden más szereplőnél". Másfelől - reméli az SAP - az Ariba-felhasználók a jövőben sokkal szívesebben választanak majd SAP üzleti szoftvereket mint más szállítók, például az Oracle megoldásait.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Gál Tamástól Angeloig. IT Security, hálózatok, DevOps, és az elfogadható tagadás módszere a GDPR felnemkészülés után.