Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 24. 08:22

Újabb szoftverszolgáltatót vesz az SAP

Ha a fejlesztések nem haladnak, vásárolj - ez lehet az SAP mottója a szoftverszolgáltatások piacán, ahol a cég fél éven belül második, több milliárd dolláros akvizícióját hajtotta végre.

Megvásárolja a B2B e-kereskedelmi szolgáltatásban utazó Aribát az SAP - jelentették be kedden a felek. A 4,3 milliárd dolláros vételár 20 százalékos prémiumot jelent az Ariba piaci értékéhez képest. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta, a tranzakció várhatóan a harmadik negyedévben zárul le - persze ehhez szükséges az Ariba részvényeseinek, valamint a hatóságoknak a beleegyezése is. A vételárat az SAP készpénzből és hitelből állja.

Az 1996-ban alapított amerikai Ariba szolgáltatásként nyújtott beszerzőszoftverét ("procurement") a világ legnagyobb vállalatai veszik igénybe - a cég számításai szerint naponta mintegy 250 ezer megrendelés bonyolódik a rendszerén keresztül, összesen 855 millió dollárt értékben. A hozzávetőleg 2600 főt foglalkoztató vállalat a legutolsó pénzügyi évben 444 millió dolláros bevételt ért el, emellett 33 milliós nettó eredményt mutatott a mérlege.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az SAP számára a cloud eddig túl nagy falatnak bizonyult. A vállalat több kísérletet is tett arra, hogy üzleti szoftvereit szolgáltatásként értékesítse, azonban kevés siker koronázta erőfeszítéseit. A 2007-ben bemutatott Business ByDesign (amely nem csak a sokak által nyújtott ügyfélkapcsolati és HR funkcionalitást nyújtja, hanem pénzügyi, gyártásirányítási, értékesítési, marketing és beszerzési modulja is van) megjelenésekor a cég azt jósolta, az előfizetők száma 2010 végére el fogja érni a 10 ezret, ez azonban azóta sem sikerült.

Ami önerőből nem megy, azt felvásárlással lehet pótolni, gondolhatták az SAP-nál. A vállalat a közelmúltban több szoftverszolgáltatót is megvásárolt, 2011 decemberében a cloudalapú humántőke-menedzsment rendszert szállító SuccessFactors került a német cég birtokába 3,4 milliárd dollárért, most pedig a beszerzési szoftvert szolgáltató Ariba 4,3 milliárdért. A Gartner prognózisa szerint az üzleti szoftverszolgáltatások (business SaaS) piaca 2010-ben 10 milliárd dolláros volt, de 2015-re 21,3 milliárd dollárra növekedik. A "hagyományos", vagyis helyben telepített üzleti alkalmazások jóval nagyobb, 104 milliárd dolláros piacot jelentenek, azonban a növekedés itt sokkal lassabb.

Jim Hagemann Snabe, az SAP vezére szerint az Ariba világméretű hálózata és az SAP ERP- és backoffice-szoftverek kombinációjából olyan átfogó szoftvermegoldás jöhet létre, amely "erősebb, innovatívabb és agilisebb minden más szereplőnél". Másfelől - reméli az SAP - az Ariba-felhasználók a jövőben sokkal szívesebben választanak majd SAP üzleti szoftvereket mint más szállítók, például az Oracle megoldásait.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.