Szerző: Voith Hunor

2016. május 11. 16:50

Menüt tár a felhasználók elé a Mozilla

Tesztprogramot indított a cég, a felhasználók visszajelzése alapján döntenének a leendő újdonságok sorsáról.

Az eddiginél sokkal jobban szeretné bevonni a felhasználókat a Firefox fejlesztésébe a Mozilla. A cég ezért el-, vagyis lényegében újraindította Test Pilot programját, hogy a vállalkozó kedvű firefoxosok egyes funkciókat már jóval a lehetséges megjelenés előtt kipróbálhassák. Ezek az újdonságok hangsúlyozottan kísérleti jellegűek, így az, hogy bekerülnek-e a böngészőbe (akár csak egy kiegészítő formájában), nagyrészt a tesztelői visszajelzéseken és a programon keresztül gyűjtött telemetriai adatokon fog múlni.

A lépés érthető: hogy egyértelműen megkülönböztesse magát a konkurenciától, a Mozilla próbálja egyedire formálni a Firefoxot, a hagyományos fejlesztés viszont a nagy felhasználói bázis miatt viszonylag rugalmatlan, a béta verziók pedig csupán kísérletezéshez túl sok munkát igényelnek. A Test Pilot így lényegében prototipizálás és felhasználási kutatás is – a viszonylag korai állapotú új funkciókat külön letölthető és telepíthető, ki-bekapcsolható modulonként lehet próbálgatni akár a stabil Firefox kiadásokon is, így a kísérletezés mellett a stabil alap is megtartható.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A programba indulásra három újdonság került be. Az Activity Stream a böngészési előzményeket próbálja könnyebben átlátható, bizonyos mértékben a böngésző által személyre szabott és letisztított formába önteni: a Spotlight sávba kerülnek az algoritmus által legérdekesebbnek tartott előzmények, alatta pedig egy idősávon az elmúlt napokban meglátogatott oldalak között lehet tallózni.

A Universal Search az Awesome Bart és a Firefox Search-öt kínálja egybegyúrva. Itt is az előbbi fejlesztéshez hasonló a cél: a felhasználó minél gyorsabban kiszúrja a neki releváns keresési eredményeket a javaslatok és színkódos kiemelések alapján, így végső soron gyorsabban jusson el a számára hasznos információhoz. A harmadik kísérleti alany a Tab Center, mellyel a böngészőfüleket oldalra lehet rendezni.

A Test Pilot és az abba bekerülő funkciók egyelőre csak angolul érhetők el (a Mozilla ígérete szerint ez bővülni fog a jövőben), a részvételhez pedig egy Firefox felhasználói fiók szükséges.

a címlapról