Szerző: Voith Hunor

2016. május 11. 16:50

Menüt tár a felhasználók elé a Mozilla

Tesztprogramot indított a cég, a felhasználók visszajelzése alapján döntenének a leendő újdonságok sorsáról.

Az eddiginél sokkal jobban szeretné bevonni a felhasználókat a Firefox fejlesztésébe a Mozilla. A cég ezért el-, vagyis lényegében újraindította Test Pilot programját, hogy a vállalkozó kedvű firefoxosok egyes funkciókat már jóval a lehetséges megjelenés előtt kipróbálhassák. Ezek az újdonságok hangsúlyozottan kísérleti jellegűek, így az, hogy bekerülnek-e a böngészőbe (akár csak egy kiegészítő formájában), nagyrészt a tesztelői visszajelzéseken és a programon keresztül gyűjtött telemetriai adatokon fog múlni.

A lépés érthető: hogy egyértelműen megkülönböztesse magát a konkurenciától, a Mozilla próbálja egyedire formálni a Firefoxot, a hagyományos fejlesztés viszont a nagy felhasználói bázis miatt viszonylag rugalmatlan, a béta verziók pedig csupán kísérletezéshez túl sok munkát igényelnek. A Test Pilot így lényegében prototipizálás és felhasználási kutatás is – a viszonylag korai állapotú új funkciókat külön letölthető és telepíthető, ki-bekapcsolható modulonként lehet próbálgatni akár a stabil Firefox kiadásokon is, így a kísérletezés mellett a stabil alap is megtartható.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A programba indulásra három újdonság került be. Az Activity Stream a böngészési előzményeket próbálja könnyebben átlátható, bizonyos mértékben a böngésző által személyre szabott és letisztított formába önteni: a Spotlight sávba kerülnek az algoritmus által legérdekesebbnek tartott előzmények, alatta pedig egy idősávon az elmúlt napokban meglátogatott oldalak között lehet tallózni.

A Universal Search az Awesome Bart és a Firefox Search-öt kínálja egybegyúrva. Itt is az előbbi fejlesztéshez hasonló a cél: a felhasználó minél gyorsabban kiszúrja a neki releváns keresési eredményeket a javaslatok és színkódos kiemelések alapján, így végső soron gyorsabban jusson el a számára hasznos információhoz. A harmadik kísérleti alany a Tab Center, mellyel a böngészőfüleket oldalra lehet rendezni.

A Test Pilot és az abba bekerülő funkciók egyelőre csak angolul érhetők el (a Mozilla ígérete szerint ez bővülni fog a jövőben), a részvételhez pedig egy Firefox felhasználói fiók szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.