Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 5. 13:00

A Zotac SSD-párbajra hívja a Samsungot

Nagy teljesítményű PCI Express-es SSD-vel jelentett be a Zotac. A cég flash-alapú meghajtója támogatja az NVMe protokollt, véletlenszerű írásban pedig alaposan ráver a Samsung 950 Próra.

PCI Express csatolós SSD-t jelentett be a Zotac, specifikációi alapján a flash-alapú meghajtó ígéretes, kategóriájában az egyik leggyorsabb lehet. A Sonix névre keresztelt SSD a Samsung 950 Pro mellett jelenleg az egyetlen olyan konzumer termék, ami támogatja az NVMe 1.2 protokollt.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Zotac HHHL formátumú (félmagas PCI Express) terméke 480 gigabájtos kapacitású, a NYÁK-on pedig a Toshiba egyrétegű NAND-jai mellett a Phison nyolccsatornás vezérlője található. Utóbbi cég a közelmúltig elsősorban pendrive-okba és beágyazott, ipari rendszerekbe tervezett kontrollereket, de az elmúlt 1-2 évben már vállalati és konzumer meghajtókba szánt vezérlőkkel is előrukkoltak. A chip megfelel a jelenkor összes követelményének, az egyrétegű SLC/MLC/TLC NAND-ok mellett már a 3D NAND támogatása is megoldott, az adatkapcsolat pedig legfeljebb négy darab Gen3-as PCIe sávon történhet.

A Zotac terméke szinte teljesen kiaknázza a vezérlő képességeit, a Sonix maximális szekvenciális olvasási értéke 2600, írási tempója pedig 1300 MB/s, ami megfelel a vezérlő csúcsértékeinek. Az IOPS értékek is biztatóak, véletlenszerű olvasásra 300 000-es, írásra pedig 200 000-es adatot adott meg a gyártó. Előbbi pontosan egyezik a Samsung 950 Pro értékével, utóbbi viszont közel duplája az eddigi egyetlen NVMe-s konzumer SSD értékének, a dél-koreai cég ugyanis 110 000 IOPS-os értéket adott meg az 512 GB-os modellre.

Fontos megjegyezni, hogy az újabb SSD-k kiugró teljesítményét átlagos felhasználás során kvázi lehetetlen kiaknázni, az ilyen meghajtókat elsősorban asztali munkaállomásokhoz célszerű megvásárolni. A magas szekvenciális átvitelt nagyméretű, több gigabájtos fájlokhoz kapcsolódó műveletekkel lehet kihasználni (pl. videóvágásnál), a véletlenszerű műveletek teljesítményét pedig apró fájlok tömkelegénél jöhet kapóra (pl. adatbázisoknál).

A Zotac Sonix a teljesítményének megfelelő (prémium) árazást kapott, a 480 GB-os modell 370 dollárt kóstál, ami 20 dollárral több az 512 GB-os Samsung 950 Pro áránál, ugyanakkor utóbbi formátuma M.2-es, így megfelelő alaplapi foglalt híján még szükség lehet HHHL átalakítóra. A nagyobb teljesítményért elkért felárat jól szemlélteti, hogy egy hasonló kapacitású SATA csatolós SSD jelenleg ezen összegek már akár egy harmadáért is megvásárolható.

a címlapról