Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Az Apple és a Samsung fogyasztja a legtöbb chipet

Asztalos Olivér, 2016. január 28. 14:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Öt év után sem változott az Apple és a Samsung pozíciója, továbbra is ez a két cég vásárolja a legtöbb félvezetőt, ugyanakkor nincs kizárva az őrségváltás. Miközben az Apple tovább növelte fogyasztását, addig a Samsung vásárlásai hosszú idő után először csökkentek.

hirdetés

Továbbra is az Apple és a Samsung vásárolja a legtöbb félvezetőt (érték szerint), számolt be legújabb, 2015-ös évet taglaló elemzésében a Gartner. A páros már öt éve osztozik az első két pozíción, ugyanakkor a tendenciák alapján könnyen lehet, hogy a közeljövőben a dél-koreaiakat átugorja az Apple, amivel először vennék át a vezetést.

A szóban forgó két cég összesen 59 milliárd dollár értékben vásárolt különféle chipeket, ami a tavalyinál 0,8 százalékkal nagyobb összeget jelent. Ugyanakkor fontos különbség, hogy míg a Samsung vásárlásai 3,6 százalékot csökkentek, addig az Apple 7,1 százalékkal növelte megrendeléseit, így a dél-koraiak már csak 751 millióval költöttek többek különböző félvezető komponensekre mint a konkurens. A Samsung vásárlásai az elmúlt 5 évben folyamatosan növekedtek, mely trend most megfordult, a csökkenés pedig fontos momentum lehet a közeljövő alkulásának szempontjából.

(számok millió dollárban)

Az Apple növekedését elsősorban a rekordmennyiségű eladott iPhone generálta, amihez a Mac-es, a tabeletes, illetve az egyéb (pl. Watch) eladások is hozzájönnek. A top 10-et tekintve a cupertinói vállalat mellett csupán egyetlen cég növelte félvezető fogyasztását, ez pedig a Huawei. A kínai vállalat 16,2 százalékos növekedést produkálva egy pozíciót javított, így a Sony-t megelőzve a hetedikről a hatodik helyre jött fel. Az eredmény alátámasztja a Huawei masszív növekedését, a vállalat okostelefonos eladásai a legutóbbi kimutatás szerint nagy ütemben nőnek.

A lista első 10 helyén található vállalatok összesen 123 milliárd dollár értékben vásároltak különböző félvezetőket, ami a gyártók bevételének 36,9 százalékát tették ki. Ez kevesebb mint a 2014-es adat, amikor az érték még 37,9 százalék volt. Ennek egyik oka a HP kettéválása, a PC-kkel és nyomtatókkal foglalkozó HP Inc. mellett már külön szerepel a Hewlett Packard Enterprise (HPE), ez pedig kiszorította a 4,6 milliárdot költött Toshibát a top 10-ből. A japán vállalattal együtt már 127,6 milliárd lenne az összesített eredmény, ami viszont 38,2 százalékot, azaz növekedést jelentene.

Az elemzés megjegyzi, hogy a konzumer eszközök piacának növekedése tovább lassult, ez pedig a nagy ügyfeleken (pl. Samsung, Apple, Lenovo) keresztül komoly kockázatot jelent az egyes, főként általános célú chipeket készítő beszállítok számára. Ezért a gyártók próbálnak több lábra állni, több kisebb vásárlóval leszerződni, ezzel pedig függetlenedni a nagy ügyfelektől, akik megrendeléseinek ingadozása komolyan befolyásolhatja stabilitásukat. Az Apple, mint az egyik legnagyobb vásárló stratégiája pontosan szembe megy ezzel. A cég ahol csak teheti próbálja csökkentei beszállítóinak számát, ily módon egyszerűbb, nem utolsó sorban pedig költséghatékonyabb láncot kialakítva.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.