Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 6. 09:33

Frissítve: hivatalos, kettéhasad a HP

Két vállalatra szakadhat a HP, tudta meg a Wall Street Journal. Az egyik foglalkozna PC-kkel és nyomtatókkal, a másikhoz kerülnének a vállalati termékek és szolgáltatások.

A Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint még ma bejelentheti két részre szakadását a HP. A vállalat állítólag azt tervezi, hogy önálló cégbe szervezi a közelmúltban egyesített PC- és nyomtató részlegeket, amelyet előbb-utóbb a tőzsdére is bevezetne. A másik utódvállalatban maradnának a vállalati hardverek, szoftverek és szolgáltatások.

PC-k és nyomtatók, illetve vállalati termékek és szolgáltatások

A HP előző vezetője, Leo Apotheker is tervezte a PC-gyártás leválasztását, igaz, akkor még a nyomtatógyártás nélkül. A lépést 2011 augusztusában jelentette be a cég, a fő mozgatórugó azonban akkor még az volt, hogy a HP testén koloncként függött a gyenge profittermelő képességű PC-üzletág. A bejelentés azért volt főleg meglepő, mert akkoriban a HP még vezette a PC-piacot, részesedése globálisan megközelítette a 20 százalékot. A vállalat a PC-üzletág leválasztásával felszabaduló erőforrásokat a nagy növekedéssel kecsegtető területekre tervezte koncentrálni, mint amilyen a cloud és a biztonság.

Meg Whitman

A tervekből azonban végül semmi sem lett, az augusztusi bejelentés után alig egy hónappal kirúgták a HP elnök-vezérigazgatóját, a helyét átvevő Meg Whitman pedig végül a PC-részleg megtartása mellett döntött. 2012 márciusában pedig elhatározás született a PC- és nyomtatógyártó részleg egyesítéséről. A nyomtató- és főleg a kellékanyaggyártás a HP legprofitábilisabb tevékenysége, a divízió a legutóbbi üzleti évben 23,8 milliárd dolláros árbevételből közel 4 milliárd dollár üzemi nyereséget ért el.

Egyelőre nem világos, mi változott meg a HP vezetésének a fejében, miért gondolta 2011 végén a cég azt, hogy a PC-gyártó részleg önálló cégbe szervezése hiba lenne, illetve hogy jelen piaci körülmények között miért jó ez a döntés. Elképzelhető, hogy ebben szerepet játszott a PC- és nyomtatógyártó üzletág egyesítése, a gyenge nyereségtermelő képességű PC-részleg a printergyártó divízióval együtt már egészséges profitot termel ki ahhoz, hogy önállóan is megálljon a lábán hosszú távon és akár növekedni is képes legyen a zord piaci viszonyok és az ázsiai konkurensek (pl. Lenovo) nyomulása közepette.

HP és Hewlett-Packard Enterprise

A WSJ úgy tudja, a PC- és nyomtatógyártó részlegből létrejövő cég neve HP, Inc. lesz, vezérigazgatója pedig Dion Weislert nevezik ki, aki jelenleg az egyesített PC- és nyomtatógyártó részleget irányítja. A vállalati termékekkel foglalkozó utódvállalat pedig a Hewlett-Packard Enterprise nevet veszi fel, elnök-vezérigazgatója Patricia Russo, aki pillanatnyilag a cég igazgatótanácsának egyik tagja, korábban pedig a Lucent Technologies és az Alcatel-Lucent vezérigazgatójaként dolgozott. (A WSJ rosszul tudta, a Hewlett-Packard Enterprise vezérigazgatója Meg Whitman lesz).

Amennyiben valóban megtörténik a cég feldarabolása, két olyan vállalat jön létre, amelyek árbevétele egyenként mehaladja az 50 milliárd dollárt, ezzel továbbra is a legnagyobb technológiai cégek közé tartoznak. A nyomtató- és a PC-részleg  legutóbbi pénzügyi évben 59 milliárd dolláros bevételt ért el, a vállalati divíziók (hardver, szoftver, szolgáltatás) forgalma pedig 55,6 milliárd dollárt tett ki, a három részleg üzemi nyeresége összesen 5,8 milliárd dollár volt. A WSJ úgy tudja, a HP-n belül régóta téma volt a vállalat szétdarabolása, hogy nagyobb figyelmet kaphassanak a vállalati területek, a szerverek, tárolók, hálózati eszközök, szoftverek és szolgáltatások - a cég képviselője természetesen elzárkózott minden nyilatkozattól.

Whitman alatt a cég nagy fordulatra készül, hogy megállítsa bevételeinek évek óta tartó zsugorodását, azonban az erőfeszítések eddig nem hozták meg a várt sikert. Amikor az elnök-vezérigazgató átvette a vállalatot, nagyjából három évre taksálta a körülbelül 300 ezer fős vállalat irányváltásához szükséges időt, azóta azonban kiderült, ez túlságosan optimista forgatókönyv volt. 2012 elején egy 30 ezres elbocsátásról döntött Whitman, idén májusban ezt további 16 ezerrel toldotta meg. Ezek mellett további kisebb karcsúsítások is voltak, így két év alatt majdnem 50 ezer dolgozóját tette lapátra a HP, hogy spóroljon a kiadásokon.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Szintén a WSJ pattintotta ki a múlt héten azt az információt, amely szerint a HP és az EMC majdnem egy éven keresztül tárgyaltak egy esetleges összeolvadásról és végül csak azért estek kútba a tárgyalások, mert a felek nem tudtak az árról megegyezni. A HP pletykált szétválasztása nyomán ismét megindultak a találgatások azzal kapcsolatban, milyen akvizíciókra készülhetnek az utódcégek.

Divat lett a szétválás

Az utóbbi időben a technológiai cégek világában is bevetté vált a nagy cégek szétdarabolása, amelyet az a meggyőződés hajt, hogy az egymással viszonylag kevés szinergiát kialakító részlegek önálló cégben, önálló vezetés alatt működve nagyobb sikert tudnak elérni. A múlt héten például ennek az elképzelésnek a jegyében jelentették be az eBay és a PayPal szétválását.

Hivatalos: jövő év végére két HP lesz

A HP a WSJ várakozásainak megfelelően már be is jelentette, két cégre szakad szét, az ezzel kapcsolatos folyamatok 2015 végére zárulnak le. A WSJ által korábban kiszivárogtatott információkhoz képest mindössze annyi újdonságot tartalmaz a hivatalos tájékoztatás, hogy a PC-kkel és nyomtatással foglalkozó részleg nyitni fog a 3D nyomtatás irányába is - mivel a HP ezen a területen ma még egyáltalán nincs jelen, esélyes, hogy akvizícióval teszi meg az első lépéseket.

"Az elmúlt három évben elvégzett munka eredményeképp annyira megerősödtek az alaptevékenységeink, hogy sokkal agresszívebben mehetünk a gyorsan változó piac által létrehozott új lehetőségek után" - mondta Meg Whitman. A vállalat vezetője szerint a szétválás révén biztosítható az utódcégek számára a versenyhez szükséges pénzügyi háttér, önállóság, nagyobb fókusz helyezhető a piaci mozgásokra és nagyobb lesz a rugalmasság, amivel a változásokra a "kis" cégek reagálni tudnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról