Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 27. 14:00

Push üzenetekkel újít a Firefox 44

A Mozilla a böngészőjébe is elhozta a push üzenetek lehetőségét, ami a kényelem mellett erőforrás takarékossági szempontból is előnyös. Emellett a 44-es verzióban megjelent a H.264, illetve a Brotli tömörítés támogatását is.

December után ismét frissült a Firefox. A Mozilla 44-es verziószámú desktop böngészőjében új funkcióként jelent meg a push üzenetek lehetősége, a H.264 támogatás, illetve a konkurenst megelőzve a Google által kifejlesztett Brotli tömörítés is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A legnagyobb újítás a Mozilla általt csak Web Push-nak hívott funkció, mely egyszerű push üzeneteket takar, webes alapon. A manapság elsősorban a mobilos operációs rendszerekből ismert funkcióval az egyes weboldalak úgy küldhetnek különféle értesítéseket (pl. új emailről), hogy azoknak nem kell nyitva lenniük. A fejlesztők szerint ezzel komoly erőforrás takarítható meg, processzoridő, memória, telepről működő eszközök esetében ezzel együtt pedig értékes akkuidő is.

Kivitelezés nézőpontjából már nem ilyen egyszerű a Service Worker kiterjesztéseként létrejött funkció, a fejlesztők számos biztonsági szempontot is figyelembe vettek a kivitelezés során. A Push Service a Mozilla szerverein fut, mely a szolgáltatóktól fogadja, majd továbbítja az egyes üzeneteket a kliens, azaz a böngésző irányába. Minden weboldalnak véletlenszerűen egyedi és anoním Web Push azonosítót oszt ki a rendszer, mely ennek segítségével talál el a felhasználóhoz.

Az adatcsomagot titkosítottak, ezzel akadályozva a lehallgatás lehetőségét. A publikus/privát kulcspárt kizárólag a felhasználó böngészője ismeri. Végül, de nem utolsó sorban a felhasználónak minden push üzenet előfizetést manuálisan jóvá kell hagynia, erről pedig a böngésző listát készít, aminek utólagos módosítására is van lehetőség. A szolgáltatásról egy részletesebb leírást is közzétettek a készítők.

További újítás a vitatott H.264-es videoformátum támogatása, ugyanakkor ehhez az operációs rendszernek kell kínálnia a megfelelő dekódert. Amennyiben sem ez, sem pedig MP4 támogatás nem áll rendelkezésre, akkor a Firefox a WebM/VP9 támogatáshoz nyúl vissza.

A 44-es verzió a Google két mérnök-matematikusa által kifejlesztett Brotli tömörítő algoritmust is támogatja, a publikus böngészők között elsőként. A gyors, megközelítőleg a zlib sebességére képes algoritmus nagyjából 9-25 százalékkal hatékonyabb mint az ugyancsak Google által fejlesztett Zopfli vagy a gzip. Természetesen az előnyök kiaknázáshoz Brotlival tömörített webes tartalmakra is szükség lesz, ami egyelőre leginkább tesztelési céllal áll rendelkezésre.

Biztonsági szempontból fontos újítás, hogy a Mozilla végre száműzte a több sebből vérző RC4 titkosítást. Ezt követte az Equifax Secure Certificate Authority 1024 bites gyökértanúsítványa, amit mostantól megbízhatatlannak tekint a Firefox. Emellett a Windows rendszerekhez készített verziókban a böngésző már SHA-256 aláírási tanúsítványt alkalmaz, így felelve meg a Microsoft aláírási követelményeinek.

Természetesen a fejlesztőkről sem felejtkezett meg a Mozilla. A hibakereséshez hasznos WebSocket API mellett CSS animációk megtekintéséhez és szerkesztéséhez használható vizuális eszközök, illetve még számos egyéb újítást is bekerült a Firefox legújabb verziójába, melynek részleteit a kiadási jegyzékben taglalja a Mozilla.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról