Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 16. 16:16

Végre itt a 64 bites Firefox!

Immár hivatalosan elérhető Windows alá a 64 bites Firefox. Ezzel nem csak több memóriából gazdálkodhat a böngésző, de a végrehajtás sebessége mellett a biztonság is nőtt.

HIRDETÉS

Hosszú várakozás után hivatalosan is megérkezett a windowsos Firefox 64 bites verziója. Ezzel a Mozilla egy régi tartozását törlesztette a felhasználói közösség felé, hisz mind az Internet Explorer (ma már Edge), mind pedig a Chrome hosszú idő óta kínál 64 bites kiadást a Microsoft operációs rendszerei alá. Utóbbira a Google még tavaly nyáron jelentette be a támogatást.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ezzel egycsapásra megszűnt a 4 GB-os memóriakorlát, ami a Firefox esetében azért is fontos, mert például Chrome-mal ellentétben a Mozilla böngészője a nyitott tabok számától függetlenül egyetlen folyamatként fut. A weboldalak, illetve a különféle webes alkalmazások memóriaéhsége egyre nagyobb, ami a 32 bit korlátja miatt előbb vagy utóbb problémát okozhat.

A 4 GB feletti címtér elérhetősége mellett a sebességre is kedvező hatással van a 64 bit. Az elérhető újabb utasításkészleteknek illetve regisztereknek hála a JavaScript kódok végrehajtása is gyorsult, ugyanakkor konkrét számokat egyelőre nem közöltek a készítők. Becslések szerint a gyorsulás legfeljebb 20 százalék körüli lehet. Végül, de nem utolsó sorban a biztonság is javult. A nagyobb címtér lehetőséget kínál bizonyos memóriavédelmi funkciók aktiválásához. A böngésző így profitálni tud az operációs rendszer olyan képességeiből mint a High Entropy ASLR, mely a Windows 8-ban debütált.

Hogy ne legyen annyira felhőtlen az öröm, a váltásnak hátulütője is lehet. A programkód illetve a pluginok architektúrájánk egyezni kell, ami azt jelenti, hogy egyes 32 bites beépülök nem működnek a 64 bites Firefox-szal. Ez alól per pillanat csak a végnapjait élő Flash kivétel, ugyanakkor a Mozilla szerint ez hosszútávon nem jelent majd gondot. A cég 2016 végével kivezeti az NPAPI beépülők támogatását, jobb híján pedig ettől fog megoldódni a probléma.

Apró de hasznos újítás, hogy testre szabható lett a címsor keresője. Mostantól kiválaszthatjuk, hogy az előzmények, a könyvjelzők, vagy az éppen megnyitott tabok, netán ezek kombinációja közül jelenítsen-e meg találatokat a mező. A különféle sebezhetőséget javítása sem maradt el, a Mozilla összesen négy kritikus és hét súlyos rést tömött be.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.