Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 17. 13:29

Vihar előtti csend a szuperszámítógépeknél

Menetrend szerint frissült az évente kétszer, tavasszal és ősszel aktualizált TOP500 lista. Ahogy az elmúlt néhány alkalommal, úgy most sem látni lényeges változást az előző kiadáshoz képest, ugyanakkor érdekességek vannak. Az egyetlen magyar szereplő tempója nőtt.

A kínai Tianhe-2 a 2013-as üzembe helyezése óta nem talál legyőzőre a szuperszámítógépes rangsorban. Az Intel Xeon processzorokat Xeon Phi gyorsítókkal kombináló, körülbelül 55 petaflops elméleti csúcsteljesítményre képes versenyző az iparban referenciának számító Linpack teszten 33,86 petaflops eredményt produkál. A második helyen sem történt változás, ezt a pozíciót továbbra is az amerikai Titan foglalja el, mely AMD Opteronokkal és NVIDIA Tesla gyorsítókkal operál. Ez a Tianhe-2-höz mérten körülbelül fele akkora, 17,59 petaflops sebességre képes.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lista stagnálását jól mutatja, hogy az első tíz helyen csupán két új szuperszámítógép található. A hatodik helyet elfoglaló, Los Alamos városában elhelyezett Trinity nevű gépet a Cray építette. Az összesen 18 816 darab Xeon E5-2698v3 CPU-t tartalmazó monstrum 301 056 processzormagot számlál, amivel 8,1 petaflops tempót kínál. Ezen számítási teljesítményt Los Alamos National Laboratory és a Sandia National Laboratories közösen hasznosítja. A nyolcadik helyre betörő Hazel Hen Stuttgartban található. A szintén Cray márkájú versenyző Xeon E5-2680v3 processzorokra alapozik, melyből 15 424 darab található benne, ami 185 088 darab magot jelent. A gép 5,6 petaflops számítási tempóját a HLRS, azaz a Höchstleistungsrechenzentrum Stuttgart aknázza ki.

Kína elképesztő tempóban nyomul

A teljes képet tekintve akad néhány érdekesség. Talán már nem számít akkora meglepetésnek, hogy Kína itt is nagyot ugrott előre. Az 500-as listát nézve június óta az országban található szuperszámítógépeik száma 37-ről 109-re, azaz majd háromszorosára nőtt. Ugyanakkor nem csak a rendszerek számát tekintve lépett nagyot a távol-keleti ország. A hazai vállalatoknak, de leginkább a Lenovo jelenlétének köszönhetően már gyártó országként is meglehetősen nagy szeletet birtokolnak a tortából. A legfrissebb kimutatás szerint a Lenovo 25 gépet tudhat magáénak a listában, ami szintén nagyjából háromszorosa a nyári adatnak.

Az Egyesült Államokat tekintve már kevésbé rózsás a kép, ugyanis a TOP500 lista 1993-as indulása óta nem szerepelt még ilyen kevés amerikai rendszer az összesítésben. A 231-ről 200 darabra csökkent szám ugyanakkor még mindig bőven elég a 40%-os vezető részesedéshez, melyet Kína 21,8%-kal követ.

Európa szintén csökkenő tendenciát mutat, ugyanis 141-ről 108-ra csökkent a TOP500-as szuperszámítógépek darabszáma, amivel Ázsia mögé estünk vissza. A remek távol-keleti eredményt a feljebb említett kínai szárnyalás mellett még a kisebb Japán növekedésnek is köszönhető, akik 36-ról 40-re növelték gépeik számát.

Remekel a Cray, mélyponton az IBM

A gyártók számítási teljesítményre levetített versenyében a Cray remekül szerepelt, hisz korábbi 24%-os részesedését 24,9%-ra tudta növelni. Bár az IBM itt továbbra is a második helyen van, sok örömük ebből nem származhat, ugyanis részesedésük drasztikusat csökkent. A vállalat júliusi 23%-a mostanra 14,9%-ra apadt. A harmadik helyen álló HP részesedése szintén esett, 14,2%-ról 12,9%-ra.

Lassul a fejlődés

Jelzés értékű, hogy a leggyorsabb tíz gép közül hat darabot 2011 és 2012 között építettek, míg a vezető Tianhe-2 2013-ban állt csatasorba. Az idei évben csupán a már említett Trinity és Hazel-Hen, illetve a Szaud-Arábiában működő Shaheen II az új gép. Mindez alátámasztja a 2008 óta tartó lassuló trendet, ugyanis az elmúlt években inkább a már meglévő rendszereket bővítik tovább, amennyiben arra szükség van.

1994 és 2008 között évente átlagosan nagyjából 90%-ot nőtt a szuperszámítógépek teljesítménye. Az érték 2008 óta már csak 55%, ami most sem változott számottevően. Mindez főként a nagyon nagy rendszerek lassabb fejlesztésének, illetve cseréjének köszönhető. 2013-ig az élmezőnyben található újabb gépek felbukkanása ellensúlyozni tudta a középmezőny fejlődésének stagnálását, ugyanakkor ez a trend már megszűnt, így jelenleg a teljes képet tekintve lassul a növekedés. Mindez arra is rámutat, hogy a nagyon nagy szuperszámítógépek piaca teljesen másképp működik mint a közepes, és kisebb rendszereké. Az új generációs szuperszámítógépes technológiákat azonban már gőzerővel fejlesztik a gyártók, 2017-2018 környékén újra helyreállhat a növekedési ütem.

A TOP500 összteljesítménye, a leggyorsabb és a leglassabb gép sebessége logaritmikus skálán.

További érdekesség, hogy a legújabb lista utolsó helyezettje legutóbb még a 369. helyen szerepelt. Az 500. helyhez legutóbb elég volt 164 teraflops, mely érték mostanra már 204,3 teraflops. A TOP500 aktuális rendszereinek összesített teljesítménye 420 petaflops, szemben a júliusi 361 petaflops-szal, ami 16,5%-os növekedés.

A különféle gyorsítókártyák vagy koprocesszorok alkalmazása egyre népszerűbb. Júliusban még csak 90 gép alkalmazott ilyen megoldást, mostanra ez a szám 104-re nőtt, ami már gépek több mint egy ötödét takarja, Az Nvidia megoldásai messze a legnépszerűbbek, hisz 66 gépbe szállítanak valamilyen gyorsítót. Intel Xeon Phi 26 rendszerben, míg AMD FirePro csupán 3 gépben található. A tíz legerősebb rendszer közül az első és a tizedik Intel Xeon Phi, míg a második és a hetedik valamilyen Nvidia Tesla gyorsítót használ, a többi csupán CPU-kból épül fel.

Mi sem szeretnénk lemaradni

A bővítés útjára lépet hazánk egyetlen listán szereplő gépe is, Leó. A Debrecen városában található szuperszámítógép a lista szerint bővítésen esett át június óta. A 3696 processzormag 4890 darabra nőtt, illetve a Tesla K20x gyorsítók mellé K40-es modellek is bekerültek. Ezzel a korábbi 203,3-as érték 253,6 teraflopsra nőtt, ami "csak" arra volt elég, hogy a 370. pozícióból a 400. helyre csúszhasson vissza a Szilárd Leó fizikusól elnevezett gép. A rendszerrel kapcsolatos további érdekesség, hogy elektromos fogyasztása a bővítéssel 122 kilowattra duzzadt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról