Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 18. 15:21

Újra van magyar szuperszámítógép a Top500 listán

Hosszú idő után először van magyarországi rendszer a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsorba szedő Top500 listán. A Debreceni Egyetemen üzemelő rendszer a 308. helyen áll.

Magyarország sosem volt szuperszámítógépes nagyhatalom, a világ legerősebb gépeit az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban és nyugat-európai országokban találjuk. Hazánkban üzemelő rendszernek utoljára több mint 10 éve sikerült bekerülnie a világelitbe, de az idén novemberben kiadott friss listán újra van magyar gép.

A Top500 rangsorban a 308. helyen szerepel a NIIFI által Debrecenben üzembe helyezett rendszer, amely egy nyilvános pályázaton végül a Leó fantázianevet kapta Szilárd Leó fizikus után. A gép teljesítménye a mérnöki-tudományos konfigurációk piacán bevett Linpack teszt szerint 197,2 teraflops, vagyis másodpercenként 197 ezerszer egymilliárd lebegőpontos művelet. Összehasonlításképp, a világ jelenlegi legerősebb gépe, a kínai Tianhe-2 sebessége 55 petaflops, vagyis nagyjából kétszáznyolcvanszor gyorsabb.

HP ProLiant SL250S

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A Leót a HP szállította, a gép a kimondottan nagy sűrűségű mérnöki-tudományos környezetekre optimalizált ProLiant SL250s Gen8 szerverekből áll, ezek nyolcmagos, 2,6 GHz-es Intel Xeon E5-2650 v2 (Ivy Bridge) processzorokat fognak munkára. A NIIFI gépe összesen 462 processzort és 3696 processzormagot tartalmaz, az operatív tárja összesen több mint 10 terabjájt. Egy szerver a 2 Xeon mellet legfeljebb 16 DIMM modult fogad, egy 4U keretbe 4 ilyen gép építhető be. Az NVIDIA Tesla K20X GPU-kat is tartalmazó szervereket Infiniband interconnect kapcsolja össze, a gépen a mérnöki-tudományos világban megszokott operációs rendszer, Linux fut.

A Top500-on 2002-ben járt magyarországi gép utoljára, a szintén a NIIFI-ben akkor csatasorba állított Sun Enterprise 10000 szerver 128 UltraSPARC processzorral, 64 gigabyte memóriával összesen 110,5 Gflops maximális teljesítmény leadására volt képes, ami a lista 361. helyére volt elég. Az informatika fejlődésének sebességére jellemző, hogy ekkora számítási teljesítményt ma egyetlen nyolcmagos Xeon processzor produkál nagyságrendileg.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.