Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 10. 11:12

Tabletté alakítható az új Panasonic Toughbook

Gyártója a világ első tabletté alakítható strapagépének nevezi a Toughbook 20-at. A Panasonic legújabb gépe amellett, hogy megőrizte a különféle fizikai behatásokkal szembeni kiemelkedő ellenálló képességét, még könnyű is tudott maradni.

A strapabíró, "harctéri" noteszgépek piacán már jól ismert Panasonic Toughbook sorozat újabb taggal jelentkezett. Notebookból már jó néhány Toughbook látott napvilágot, sőt a Toughpad szériában már strapabíró tableteket is láthattunk. A most bejelentett Toughbook 20 gyakorlatilag a két formátumot ötvözve vált a világ első strapagépévé, mely több különböző felhasználási módot kínál, így notebook és tablet formátumban is működik.

A részletes specifikációk szerint a masina belsejében egy Skylake-generációs Intel processzor, konkrétan a Core m5-6Y57 dolgozik, mely vPro támogatással bír. A kétmagos központi egység 1,1 GHz-es alapórajellel rendelkezik, ami turbóval egészen 2,8 GHz-ig ugorhat fel. A processzorhoz 8 GB DDR3L-1600MHz típusú memória társul, a háttértár szerepét pedig egy 128 GB-os SSD tölti be.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kijelző szerepét egy 10,1 inches, 1920x1200-as felbontású, érintésérzékeny (multi touch) IPS panel kapta, mely tükröződésmentes bevonattal rendelkezik. Ez a mellékelt érintő toll segítsége nélkül akár kesztyűben, illetve esős körülmények között is működik, ami a lehetséges felhasználási körülményeket tekintve egyáltalán nem elhanyagolható. A panel felett egy 1080p-s mozgókép rögzítésére képes kamera került beépítésre, mely opcionálisan kiegészíthető egy 8 megkapixeles, tripla LED villanóval megspékelt hátlapi modellel is.

A Toughbook 20 alapvetően három módban használható: a klasszikus notebook forma mellett a kijelző 360 fokban körbehajtható, sőt a billentyűzetről akár teljesen le is kapcsolható. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a működéshez alapvetően szükséges komponensek a gép felső részében kaptak helyet, amibe természetesen a 2600 mAh kapacitású akkumulátor is beletartozik, mely egy hasonló modellel egészíthető ki a háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet tartalmazó dokkolón keresztül.

A Panasonic legújabb strapagépe a MIL-STD-461F specifikációnak megfelelően védett az elektromágneses zavarok ellen, míg a MIL-STD-810G szabványban meghatározott feltételek szerint ellenállnak az ütésnek, ejtésnek (1,2 méterről betonra), magas vagy alacsony hőmérsékletnek, a túlnyomásnak, illetve a folyadéknak, így fél órát még egy méterrel a víz alatt is átvészelhet a készülék. Amennyiben ez nem lenne elég, akkor a gép burkolata még az IP65 védelmi szabványnak is megfelel, ami teljes porállóság mellett további vízállóságot takar.

A magnéziumötvözetű házzal rendelkező gép mindössze 1,77 kilogrammot nyom, ami tabletként használva 950 grammra redukálódik. Ezen felül további előny a passzív hűtés, azaz forgó alkatrész egyáltalán nem kapott helyet a Toughbook 20-ban. A 3 év garanciával rendelkező, Windows 10-zel (vagy opcionális Windows 7-tel) rendelhető legújabb Panasonic strapagép 2016 elejétől lesz elérhető, pontos ára viszont egyelőre nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról