Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Strapabíró tabletekkel jelentkezett a Panasonic

Bodnár Ádám, 2013. január 11. 11:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ha notebookokra terelődik a szó, valószínűleg senkinek sem jut eszébe a Panasonic a gyártók közül, pedig van egy olyan szegmens, ahol a cég részesedése több mint 60 százalékos. Ez pedig a strapabíró, harctéri noteszgépeké, amelyek egyre terjednek például a védelmi szervek, a közműszolgáltatók vagy a telkók körében. A Panasonic már tabletet is kínál strapabíró kivitelben.

Számítástechnika a terepen

A japán cég rendkívül büszke arra, hogy már 1996 óta él és virul a Toughbook sorozat, amely a szélsőséges igénybevételnek is ellenálló laptopcsaládját takarja. A megcélozható piac nem nagy, évente mintegy 1,2 millió darab, ezen a tortán azonban kevés gyártó osztozik: a Panasonic mellett említésre méltó szereplő a Dell, a Getac, valamint az amerikai General Dynamics, amely 2005-ben vásárolta fel a strapabíró notebookokat gyártó Itronix vállalatot. Ahogy a világon, a régióban is a Panasonic a piacvezető, Molnár Anita regionális üzletfejlesztési vezető szerint egyre nő az igény az ilyen gépek iránt. Magyarországon az E.ON látta el Toughbookokkal a hálózatkarbantartó dolgozókat, de a bolgár BH légitársaság is ilyeneket használ a pilótafülkében, a Philip Morrisnál pedig a területi képviselők ezekkel bonyolítják a helyszíni megrendeléseket.

A Toughbookok mellett a Panasonic tavaly előrukkolt első Toughpad márkanevű készülékével, amely egy 10" androidos tablet. Az első, még 2001-ben megjelent tableteket eleve üzleti környezetbe szánták és a gépek néhány területen (pl. logisztika, egészségügy) el is terjedtek, de a nagy robbanást a területen az Apple iPad megjelenése, majd az androidos versenytársak nyomulása hozta el. Azonban ezek az eszközök elsősorban "irodai" használatra alkalmasak, a szélsőséges igénybevételt nem bírják, miközben van számos olyan iparág, ahol van igény strapabíró tabletekre. A katonaság és a rendvédelmi szervek mellett ilyen a gyártóipar, a szállítás és logisztika, az egészségügy is például.

Ezeknek a cégeknek szánja Toughbookjait a Panasonic, amelyek családja két modellel bővült, egy 7" androidos tablettel, illetve egy 10" Windows 8-as készülékkel - ezeket az eszközöket egy müncheni sajtótájékoztatón mutatták be a média európai képviselőinek, köztük a HWSW-nek. A Toughpadek közös jellemzője a strapabíróság: használhatók akár fagyban, akár extrém melegben, nem árt nekik az eső vagy a hó, károsodás nélkül kibírják ha 120 centiméter magasból a betonra esnek, emellett kizárják a szennyeződést is, egy szóval nem kell őket félteni az időjárástól vagy a használattól a terepen vagy éppen egy gyár szerelőcsarnokában velük dolgozó szakermbereknek, mérnököknek, karbantartóknak.

Windows 8-cal jön a G1

A két új modell közül elsőként a Windows 8-at futtató (de Windows 7-tel is rendelhető) Toughpad FZ-G1 került terítékre Münchenben. Az eszközön már első látásra is észrevenni, "csatatéri" körülmények közé szánták, a magnéziumötvözet borítást a sarkokon kemény gumi védi, a kijelző pedig nincs egy síkban az előlappal, hogy akkor se essen baja, ha valaki "arcra" ejti az eszközt.

A multitouch kijelző esetén a vállalat a full HD felbontásra szavazott, a mérései és tapasztalatai szerint ugyanis a felhasználók 40-55 centiméterről nézik a tableteken, ekkora távolság esetén pedig a full HD felbontásnál nagyobbra nincs szükség, mivel az emberi szem képtelen érzékelni a további pixeleket. A megjelenítő fényereje 800 cd/m2, ráadásul matt bevonattal látták el, ami tovább javítja a láthatóságát szabad ég alatt, akár tűző napon is. A kijelző nem csak érintésre érzékeny, hanem Wacom tollal írni és rajzolni is lehet rá.

A hardver első látásra "szokásos", alacsony feszültségű, Ivy Bridge generációs Core i5 processzor dolgozik a gépben 4 gigabájt DDR3 memória és 128 gigabájtos SSD társaságában, de a Panasonic egyedi megrendelés esetén más konfigurációt is összeállít. Ami különlegessé teszi a Toughpad G1-et, az az ún. "configuration port", amely az ügyfél igényei szerint lehet USB, telkópiacon gyakran kért Ethernet, de akár hagyományos soros port beépítésére is van lehetőség, amelynek a Panasonic szerint az autóiparban van nagy a keletje - a német autóklub (ADAC) a Toughbookjain a mai napig használ soros portot, mivel oda csatlakoztatható a legtöbb járműdiagnosztikai műszer. A configuration portba emellett kérhető microSD kártyaolvasó, valamint lehetőség van önálló GPS-vevő csatlakoztatására is, amelyhez külső antenna is tartozhat.

További különlegessége a G1-nek, hogy az akkumulátora cserélhető. Erre nem csak azért van szükség, hogy a konnektortól távol, terepen dolgozó szakembereknek ne kelljen megszakítani a munkájukat a telep lemerülése esetén, hanem azért is, hogy a gépeket minél kevesebb esetben kelljen szervizelni. Ha egy modern tabletek beragasztott akkumulátora a sok töltési ciklustól "elfáradt" és elvesztette kapacitását, mindenképp szervizbe kell vinni, míg a cserélhető akkumulátoros gépek esetén erre nincs szükség, továbbra is termelésben maradhatnak. A G1 4400 mAh-s lítiumakkumulátora a vállalat szerint 8 órás üzemidőt biztosít, de kapható a géphez egy nagy kapacitású (vastagabb kialakítású) áramforrás is, amellyel 17 óra is elérhető.

A tablet burkolata az IP65 védelmi szabványnak megfelelő, ami azt jelenti, teljesen porálló, egyáltalán nem juthat bele szennyeződés, valamint a ráfolyó víznek is ellenáll. A G1 processzorát ventilátor hűti, a müncheni bemutató szerint ennek sem árt a víz, a hűtő még vízbe merítve is forog. A vállalat képviselője szerint egyelőre nem volt igény az ügyfelek részéről olyan tabletre, amely vízbe merítve is használható, de a G1 rövid ideig ezt is elviselné.

Androidos B1

A másik újdonság a tavaly bemutatott 10" androidos Toughbook A1 kisebb testvére, amely B1 névre hallgat. Ez az androidos tablet 7 hüvelykes, 1024x600 pixeles kijelzővel készül, amely matt borítású és 500 nit fényerejű - összehasonlításképp az iPad mini fényes felületű kijelzője 378 nit fényerejű. A B1 lelke Texas Instruments OMAP4 processzor. Az 544 grammos eszköz strapabíró magnéziumházban kapott helyet, 120 centiméterről sérülés nélkül betonra ejthető, ellenáll a pornak és a víznek is (IP65). A csatlakozási lehetőségek széles körűek, van beépített GPS, Wi-Fi, Bluetooth és LTE-modem is.

Ami különlegessé teszi a B1-et az androidos tabletek mezőnyében a strapabíró kialakítása mellett, azok a programozható hardvergombok, amelyekhez egy-egy alkalmazás elindítását lehet hozzárendelni, így a felhasználónak nem kell a leggyakrabban elért programokat az érintőkijelzőn a menüben, megkeresnie, "vakon" is elindíthatja őket. A gombokra nem csak gyorsindítást lehet programozni, hanem akár egész folyamatokat is.

Az új Toughpad modellek még az első negyedév során bemutatkoznak a piacon, a Panasonic februárra ígéri az első szállításokat. Listaárak ugyan hozzáférhetők, a B1 ára 800 euró, a G1 pedig 2150 euróért vehető meg, de a cég tájékoztatása szerint az értékesítések zöme projektalapú, amely magában foglal testre szabást, tanácsadást, támogatást és rendszerintegrációt is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.