Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 11. 11:29

Strapabíró tabletekkel jelentkezett a Panasonic

Ha notebookokra terelődik a szó, valószínűleg senkinek sem jut eszébe a Panasonic a gyártók közül, pedig van egy olyan szegmens, ahol a cég részesedése több mint 60 százalékos. Ez pedig a strapabíró, harctéri noteszgépeké, amelyek egyre terjednek például a védelmi szervek, a közműszolgáltatók vagy a telkók körében. A Panasonic már tabletet is kínál strapabíró kivitelben.

Számítástechnika a terepen

A japán cég rendkívül büszke arra, hogy már 1996 óta él és virul a Toughbook sorozat, amely a szélsőséges igénybevételnek is ellenálló laptopcsaládját takarja. A megcélozható piac nem nagy, évente mintegy 1,2 millió darab, ezen a tortán azonban kevés gyártó osztozik: a Panasonic mellett említésre méltó szereplő a Dell, a Getac, valamint az amerikai General Dynamics, amely 2005-ben vásárolta fel a strapabíró notebookokat gyártó Itronix vállalatot. Ahogy a világon, a régióban is a Panasonic a piacvezető, Molnár Anita regionális üzletfejlesztési vezető szerint egyre nő az igény az ilyen gépek iránt. Magyarországon az E.ON látta el Toughbookokkal a hálózatkarbantartó dolgozókat, de a bolgár BH légitársaság is ilyeneket használ a pilótafülkében, a Philip Morrisnál pedig a területi képviselők ezekkel bonyolítják a helyszíni megrendeléseket.

A Toughbookok mellett a Panasonic tavaly előrukkolt első Toughpad márkanevű készülékével, amely egy 10" androidos tablet. Az első, még 2001-ben megjelent tableteket eleve üzleti környezetbe szánták és a gépek néhány területen (pl. logisztika, egészségügy) el is terjedtek, de a nagy robbanást a területen az Apple iPad megjelenése, majd az androidos versenytársak nyomulása hozta el. Azonban ezek az eszközök elsősorban "irodai" használatra alkalmasak, a szélsőséges igénybevételt nem bírják, miközben van számos olyan iparág, ahol van igény strapabíró tabletekre. A katonaság és a rendvédelmi szervek mellett ilyen a gyártóipar, a szállítás és logisztika, az egészségügy is például.

01:56
 

Toughbook 31 vs. ATV

Még több videó

Ezeknek a cégeknek szánja Toughbookjait a Panasonic, amelyek családja két modellel bővült, egy 7" androidos tablettel, illetve egy 10" Windows 8-as készülékkel - ezeket az eszközöket egy müncheni sajtótájékoztatón mutatták be a média európai képviselőinek, köztük a HWSW-nek. A Toughpadek közös jellemzője a strapabíróság: használhatók akár fagyban, akár extrém melegben, nem árt nekik az eső vagy a hó, károsodás nélkül kibírják ha 120 centiméter magasból a betonra esnek, emellett kizárják a szennyeződést is, egy szóval nem kell őket félteni az időjárástól vagy a használattól a terepen vagy éppen egy gyár szerelőcsarnokában velük dolgozó szakermbereknek, mérnököknek, karbantartóknak.

Windows 8-cal jön a G1

A két új modell közül elsőként a Windows 8-at futtató (de Windows 7-tel is rendelhető) Toughpad FZ-G1 került terítékre Münchenben. Az eszközön már első látásra is észrevenni, "csatatéri" körülmények közé szánták, a magnéziumötvözet borítást a sarkokon kemény gumi védi, a kijelző pedig nincs egy síkban az előlappal, hogy akkor se essen baja, ha valaki "arcra" ejti az eszközt.

A multitouch kijelző esetén a vállalat a full HD felbontásra szavazott, a mérései és tapasztalatai szerint ugyanis a felhasználók 40-55 centiméterről nézik a tableteken, ekkora távolság esetén pedig a full HD felbontásnál nagyobbra nincs szükség, mivel az emberi szem képtelen érzékelni a további pixeleket. A megjelenítő fényereje 800 cd/m2, ráadásul matt bevonattal látták el, ami tovább javítja a láthatóságát szabad ég alatt, akár tűző napon is. A kijelző nem csak érintésre érzékeny, hanem Wacom tollal írni és rajzolni is lehet rá.

A hardver első látásra "szokásos", alacsony feszültségű, Ivy Bridge generációs Core i5 processzor dolgozik a gépben 4 gigabájt DDR3 memória és 128 gigabájtos SSD társaságában, de a Panasonic egyedi megrendelés esetén más konfigurációt is összeállít. Ami különlegessé teszi a Toughpad G1-et, az az ún. "configuration port", amely az ügyfél igényei szerint lehet USB, telkópiacon gyakran kért Ethernet, de akár hagyományos soros port beépítésére is van lehetőség, amelynek a Panasonic szerint az autóiparban van nagy a keletje - a német autóklub (ADAC) a Toughbookjain a mai napig használ soros portot, mivel oda csatlakoztatható a legtöbb járműdiagnosztikai műszer. A configuration portba emellett kérhető microSD kártyaolvasó, valamint lehetőség van önálló GPS-vevő csatlakoztatására is, amelyhez külső antenna is tartozhat.

További különlegessége a G1-nek, hogy az akkumulátora cserélhető. Erre nem csak azért van szükség, hogy a konnektortól távol, terepen dolgozó szakembereknek ne kelljen megszakítani a munkájukat a telep lemerülése esetén, hanem azért is, hogy a gépeket minél kevesebb esetben kelljen szervizelni. Ha egy modern tabletek beragasztott akkumulátora a sok töltési ciklustól "elfáradt" és elvesztette kapacitását, mindenképp szervizbe kell vinni, míg a cserélhető akkumulátoros gépek esetén erre nincs szükség, továbbra is termelésben maradhatnak. A G1 4400 mAh-s lítiumakkumulátora a vállalat szerint 8 órás üzemidőt biztosít, de kapható a géphez egy nagy kapacitású (vastagabb kialakítású) áramforrás is, amellyel 17 óra is elérhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tablet burkolata az IP65 védelmi szabványnak megfelelő, ami azt jelenti, teljesen porálló, egyáltalán nem juthat bele szennyeződés, valamint a ráfolyó víznek is ellenáll. A G1 processzorát ventilátor hűti, a müncheni bemutató szerint ennek sem árt a víz, a hűtő még vízbe merítve is forog. A vállalat képviselője szerint egyelőre nem volt igény az ügyfelek részéről olyan tabletre, amely vízbe merítve is használható, de a G1 rövid ideig ezt is elviselné.

Androidos B1

A másik újdonság a tavaly bemutatott 10" androidos Toughbook A1 kisebb testvére, amely B1 névre hallgat. Ez az androidos tablet 7 hüvelykes, 1024x600 pixeles kijelzővel készül, amely matt borítású és 500 nit fényerejű - összehasonlításképp az iPad mini fényes felületű kijelzője 378 nit fényerejű. A B1 lelke Texas Instruments OMAP4 processzor. Az 544 grammos eszköz strapabíró magnéziumházban kapott helyet, 120 centiméterről sérülés nélkül betonra ejthető, ellenáll a pornak és a víznek is (IP65). A csatlakozási lehetőségek széles körűek, van beépített GPS, Wi-Fi, Bluetooth és LTE-modem is.

Ami különlegessé teszi a B1-et az androidos tabletek mezőnyében a strapabíró kialakítása mellett, azok a programozható hardvergombok, amelyekhez egy-egy alkalmazás elindítását lehet hozzárendelni, így a felhasználónak nem kell a leggyakrabban elért programokat az érintőkijelzőn a menüben, megkeresnie, "vakon" is elindíthatja őket. A gombokra nem csak gyorsindítást lehet programozni, hanem akár egész folyamatokat is.

Az új Toughpad modellek még az első negyedév során bemutatkoznak a piacon, a Panasonic februárra ígéri az első szállításokat. Listaárak ugyan hozzáférhetők, a B1 ára 800 euró, a G1 pedig 2150 euróért vehető meg, de a cég tájékoztatása szerint az értékesítések zöme projektalapú, amely magában foglal testre szabást, tanácsadást, támogatást és rendszerintegrációt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról