Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 13. 15:19

Kísérleti appokkal kacérkodik a Google

Andoridos eszközöket célzó, kísérleti projekteket gyűjt össze a Google új, Android Experiments névre keresztelt oldala. A nyílt forrású alkalmazások a telefon szenzorai mellett akár külső hardvert is használhatnak - az oldalon az érdeklődők a projektekhez tartozó minden szükséges leírást és kódot megtalálnak.

Kísérletező kedvű fejlesztőknek indított új weboldalt a Google: az Android Experiments néven futó weblap különböző androidos okostelefonokra, táblagépekre vagy akár okosórákra készült alkalmazásokat tömörít, amelyek a mobil platform kifejezetten látványos képességeit hivatottak szemléltetni. Az oldal mindenféle nyílt forrású projektet gyűjt, a háromdimenziós rajztáblától a közelben lévő helyek felfedezését segítő, virtuális iránytűn át egészen a távirányítós robotig. A felhasználóknak lehetőségük van saját kísérleti appjaikat is benevezni az oldalra és amennyiben a keresőóriás elég érdekesnek ítéli azt, közzé is teszi.

A vállalat az eddig publikált projektek kapcsán számos, a kreatív alkalmazások fejlesztése során használható technológiát és eszközt felsorol: a listáról értelemszerűen nem hiányzik a hivatalos Android SDK, továbbá a keresztplatformos játékfejlesztésre szánt Unity sem, de megtalálható rajta többek között a Cinder nevű, nyílt forrású C++ library, az openFrameworks C++ eszköztár, illetve az Apache Cordovára épülő Chrome Apps for Mobile, valamint a Processing névre hallgató programnyelv is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztők ráadásul nincsenek a telefon hardverére korlátozva, azt további, külső eszközökkel is kiegészíthetik, ilyen például az IOIO panel: ez egy mikrokontrollert tartalmaz, amely egy androidos készülék segítségével, Bluetooth-on keresztül vezérelhető. Ezt használja többek között az oldalon projektek között sorolt IOIO Rover névre hallgató robot is.

Az Android Experiments-szel a Google célja, hogy ösztönözze a fejlesztőket hasonló, kísérleti alkalmazások és eszközök létrehozására, illetve hogy a nyílt forrású projektekkel az érdeklődőknek a motorháztető alá is betekintést engedjen, megkönnyítve a dolgukat ha esetleg maguk is hasonló fejlesztésbe fognak - a vállalat új felületéről elérhető az egyes appokhoz tartozó forráskód, leírás, illetve, ha hardveres fejlesztésről van szó, a kapcsolási rajz is.

A cégnek egyébként nem ez az első ilyen kezdeményezése, nagyjából két évvel ezelőtt Chrome böngészős platformjához már létrehozott egy hasonló oldalt - nem meglepő módon Chrome Experiments néven. A weblapra 2013 óta mintegy 1110 különböző projekt került fel.

a címlapról