Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 13. 15:19

Kísérleti appokkal kacérkodik a Google

Andoridos eszközöket célzó, kísérleti projekteket gyűjt össze a Google új, Android Experiments névre keresztelt oldala. A nyílt forrású alkalmazások a telefon szenzorai mellett akár külső hardvert is használhatnak - az oldalon az érdeklődők a projektekhez tartozó minden szükséges leírást és kódot megtalálnak.

Kísérletező kedvű fejlesztőknek indított új weboldalt a Google: az Android Experiments néven futó weblap különböző androidos okostelefonokra, táblagépekre vagy akár okosórákra készült alkalmazásokat tömörít, amelyek a mobil platform kifejezetten látványos képességeit hivatottak szemléltetni. Az oldal mindenféle nyílt forrású projektet gyűjt, a háromdimenziós rajztáblától a közelben lévő helyek felfedezését segítő, virtuális iránytűn át egészen a távirányítós robotig. A felhasználóknak lehetőségük van saját kísérleti appjaikat is benevezni az oldalra és amennyiben a keresőóriás elég érdekesnek ítéli azt, közzé is teszi.

A vállalat az eddig publikált projektek kapcsán számos, a kreatív alkalmazások fejlesztése során használható technológiát és eszközt felsorol: a listáról értelemszerűen nem hiányzik a hivatalos Android SDK, továbbá a keresztplatformos játékfejlesztésre szánt Unity sem, de megtalálható rajta többek között a Cinder nevű, nyílt forrású C++ library, az openFrameworks C++ eszköztár, illetve az Apache Cordovára épülő Chrome Apps for Mobile, valamint a Processing névre hallgató programnyelv is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fejlesztők ráadásul nincsenek a telefon hardverére korlátozva, azt további, külső eszközökkel is kiegészíthetik, ilyen például az IOIO panel: ez egy mikrokontrollert tartalmaz, amely egy androidos készülék segítségével, Bluetooth-on keresztül vezérelhető. Ezt használja többek között az oldalon projektek között sorolt IOIO Rover névre hallgató robot is.

Az Android Experiments-szel a Google célja, hogy ösztönözze a fejlesztőket hasonló, kísérleti alkalmazások és eszközök létrehozására, illetve hogy a nyílt forrású projektekkel az érdeklődőknek a motorháztető alá is betekintést engedjen, megkönnyítve a dolgukat ha esetleg maguk is hasonló fejlesztésbe fognak - a vállalat új felületéről elérhető az egyes appokhoz tartozó forráskód, leírás, illetve, ha hardveres fejlesztésről van szó, a kapcsolási rajz is.

A cégnek egyébként nem ez az első ilyen kezdeményezése, nagyjából két évvel ezelőtt Chrome böngészős platformjához már létrehozott egy hasonló oldalt - nem meglepő módon Chrome Experiments néven. A weblapra 2013 óta mintegy 1110 különböző projekt került fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról