Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 25. 11:53

Cloud Source Repositories: új GitHub vetélytárs a Google-től

Új forráskód menedzselő szolgáltatást indít a Google, nem sokkal a Google Code bezárása után. A vállalat nem verte nagy dobra a termék rajtját, a Cloud Source Repositories béta verziója ugyanis egy ideje már ingyenesen hozzáférhető.

HIRDETÉS

Meglepetésre mégsem adja fel a versenyt a GitHubbal és a többi kódmegosztóval a Google, a vállalat alig jelentette be, hogy bezárja nyílt forrású projektek kezelésére szánt Google Code szolgáltatását, máris új, hasonló termékkel állt elő. Az egyelőre béta verziónál járó Cloud Source Repositories egy ideje már elérhető, a keresőóriás mindeddig adós maradt a kezdeményezés bejelentésével.

Az új megoldással a fejlesztők a Google Cloud Platformon tárolhatják, illetve szerkeszthetik is a létrehozott kódot. A cég persze nem ront ajtóstól a házba, az érdeklődő fejlesztőknek nem kell teljes egészében átköltözniük a szolgáltatásba, hogy azt érdemben használatba vehessék, a Cloud Source Repositories ugyanis összeköthető a GitHubon vagy a Bitbucketen tárolt repository-kkal is. A változtatások így oda-vissza szinkronizálódnak, akár akár az eredeti felületről, akár a Google szolgáltatásából szerkeszt a felhasználó

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Cloud Source Repositoriesban tárolt tartalmak is teljes értékű Git repository-nak számítanak, a keresőóriás azokhoz egy szerkesztőfelületet is biztosít. A szolgáltatás továbbá a Google Cloud Debuggerrel is működik, ez Java fejlesztőknek jöhet jól, akik alkalmazásaikat a Google Compute Engine-en, illetve App Engine-en is megvizsgálhatják futtatás közben. A Cloud Source Repositories béta verziója ingyenesen használható, ahhoz a vállalat 500 megabájt tárhelyet díjmentesen biztosít.

Az új szolgáltatás jóval előrehaladottabb megközelítést jelent, mint a végéhez közelítő Google Code, amelyet a cég még 2006-ban hozott létre, az akkori, a nyílt forrású projektek megosztására vonatkozó igényeknek megfelelően. A platform az évek során fokozatosan elvesztette népszerűségét, mára pedig a spammelő felhasználókat leszámítva teljesen kiürült. A keresőóriás 2016-ban szünteti meg végleg a szolgáltatást, új projektek létrehozására azonban már most sincs lehetőség. A cég valószínűleg az alacsony népszerűség nyomán előbb a fejlesztéseket minimalizálta, majd úgy döntött, hogy lekapcsolja a szolgáltatást és helyette egy saját Git-implementációt épít.

A Google-nek mindenesetre már ideje volt újítani a területen, mivel fő versenytársai szinte mind kínálnak valamilyen hasonló alternatívát felhasználóiknak: a Microsoft például korlátlan repository-tárterületet kínál a Visual Studio Online szolgáltatásán keresztül, de az Amazon tavaly év végén bejelentett CodeCommit, illetve CodePipeline termékei is hasonló célt szolgálnak.

A Google Cloud Platform kapcsán annak termékmenedzsere, Chris Sells a VentureBeatnek nyilatkozva elmondta, a szolgáltatás titkosítással védi a tárolt adatokat, továbbá saját API-val is rendelkezik, amellyel teljes mértékben automatizálhatók a használt repók. Az API ugyancsak béta verzióban még idén elérhető lesz.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.