Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 29. 17:32

Adattárház-szolgáltatást indít az Amazon

Amazon Redshift néven adattárház-szolgáltatást indul - jelentette be az AWS re:Invent konferenciáján a vállalat Las Vegasban. Az új termék hatalmas előnyét az árazás jelenti, az Amazon tízszeres költségcsökkentést ígér a hagyományos on-premise megoldásokhoz viszonyítva.

Elérhető a Redshift adattárház-szolgáltatás előnézeti (preview) verziója az Amazon bejelentése szerint, a hivatalos kereskedelmi rajtra 2013 elején kerülhet sor. A szolgáltatás első körben jelentkezéses alapon, néhány kiválasztott szervezet számára lesz elérhető, korlátozott funkcionalitással, a teljes változatra még néhány hónapot várni kell.

Gyors és olcsó

A Redshift az Amazon XL és 8XL instance-eit használja csomópontonként, 2 illetve 16 gigabájtos lokális tárolókapacitással, 2 vagy 16 virtuális maggal. A csomópontok egymással 10 gigabites Etherneten kommunikálnak, és fizikailag is közel kerülnek egymáshoz. Az XL csomópontokból 1-32 rendezhető klaszterbe, a 8XL-ből 2-100 - ez utóbbi esetben érhető el az elméleti maximális 1,6 petabájtos (tömörített) tárolókapacitás is.

A rendszer terabájtonként mintegy 1000 dollárba kerül majd évente, míg a hagyományos adattárház működési költsége mintegy 19-25 ezer dollár terabájtonként évente a cég szerint. Ezeket az adatokat az Amazon nem a levegőből vette, saját kiskereskedelmi adatbázisát migrálta (egyelőre teszt formájában) a Redshiftre, igen meglepő eredménnyel. A házon belül használt, "több millió dolláros" rendszer (32 csomópont, 4,2 terabájt RAM, 1,6 petabájt tárolókapacitás) teljesítményét mintegy tízszeresen túlszárnyalta kettő Redshift csomópont 256 gigabájt RAM-mal és 32 terabájt tárolóval. Az Amazon saját kétmilliárd adatsort tartalmazó adatbázisán futtatta le hat legintenzívebb lekérdezését - tízszer gyorsabban, mint a meglévő rendszeren. Ezeket az adatokat érdemes alapos kétkedéssel fogadni, tízszeres sebesség két nagyságrenddel olcsóbban - ezért valamiről minden bizonnyal le kell mondani.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Amazon szerint a Redshift a nagyobb üzletiintelligencia-szoftverekkel képes együttműködni, így a Microstrategy, az SAP, IBM vagy a Jaspersoft termékeit is tudja futtatni. A Redshift szolgáltatása egyébként a ParAccel üzleti analitikai platformra épül, a fejlesztő cég többek között az Amazontól vont be tőkét az elmúlt években. A Redshift a támogatott adatbázis-rendszerekből származó adatokat olvassa be PostgreSQL meghajtókon, ODBC és JDBC adaptereken keresztül, az adatokat oszlopos formátumban tárolja.

Automatizált rendszer

A szolgáltatás egyébként teljeskörű integráltságot nyújt, a telepítéshez és működtetéshez minden eszközt a felhasználó kezébe ad a monitorozástól a biztonsági mentésekig, a frissítések telepítésétől a nagyobb szoftveres upgrade-ekig.. Az automatizált rendszeren egyszerűen, leállás nélkül bővíthető a tárhely és a feldolgozó kapacitás is. Ezek hagyományos adattárházak esetében mindig nagyon munkaigényes feladatok, a teljes automatizáltsággal ugyan a felhasználó a rugalmasság és az autonómiája nagy részéről lemond, cserébe jóval olcsóbban kapja meg a hasonló üzleti analitikai jelentéseket.

Az Amazon ásza, hogy egyéves és hároméves előfizetéseket is kínál a Redshifthez, amelyet csomópontonként lehet megkötni. Ebben az esetben a 3723 dolláros terabájtonként és évenként felszámolt ár 2190 dollárra, illetve 999 dollárra mérsékelhető, ami igen versenyképes árazásnak számít ezen a piacon. Ilyen hosszú előfizetések mellett természetesen a cloud legnagyobb előnyéről, az on-demand kapacitáscsökkentés lehetőségéről mond le a felhasználó szervezet, azonban ha kiszámítható terheléssel dolgozik, akkor nagyot tud spórolni ezen a konstrukción.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról