Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 29. 17:32

Adattárház-szolgáltatást indít az Amazon

Amazon Redshift néven adattárház-szolgáltatást indul - jelentette be az AWS re:Invent konferenciáján a vállalat Las Vegasban. Az új termék hatalmas előnyét az árazás jelenti, az Amazon tízszeres költségcsökkentést ígér a hagyományos on-premise megoldásokhoz viszonyítva.

Elérhető a Redshift adattárház-szolgáltatás előnézeti (preview) verziója az Amazon bejelentése szerint, a hivatalos kereskedelmi rajtra 2013 elején kerülhet sor. A szolgáltatás első körben jelentkezéses alapon, néhány kiválasztott szervezet számára lesz elérhető, korlátozott funkcionalitással, a teljes változatra még néhány hónapot várni kell.

Gyors és olcsó

A Redshift az Amazon XL és 8XL instance-eit használja csomópontonként, 2 illetve 16 gigabájtos lokális tárolókapacitással, 2 vagy 16 virtuális maggal. A csomópontok egymással 10 gigabites Etherneten kommunikálnak, és fizikailag is közel kerülnek egymáshoz. Az XL csomópontokból 1-32 rendezhető klaszterbe, a 8XL-ből 2-100 - ez utóbbi esetben érhető el az elméleti maximális 1,6 petabájtos (tömörített) tárolókapacitás is.

A rendszer terabájtonként mintegy 1000 dollárba kerül majd évente, míg a hagyományos adattárház működési költsége mintegy 19-25 ezer dollár terabájtonként évente a cég szerint. Ezeket az adatokat az Amazon nem a levegőből vette, saját kiskereskedelmi adatbázisát migrálta (egyelőre teszt formájában) a Redshiftre, igen meglepő eredménnyel. A házon belül használt, "több millió dolláros" rendszer (32 csomópont, 4,2 terabájt RAM, 1,6 petabájt tárolókapacitás) teljesítményét mintegy tízszeresen túlszárnyalta kettő Redshift csomópont 256 gigabájt RAM-mal és 32 terabájt tárolóval. Az Amazon saját kétmilliárd adatsort tartalmazó adatbázisán futtatta le hat legintenzívebb lekérdezését - tízszer gyorsabban, mint a meglévő rendszeren. Ezeket az adatokat érdemes alapos kétkedéssel fogadni, tízszeres sebesség két nagyságrenddel olcsóbban - ezért valamiről minden bizonnyal le kell mondani.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Amazon szerint a Redshift a nagyobb üzletiintelligencia-szoftverekkel képes együttműködni, így a Microstrategy, az SAP, IBM vagy a Jaspersoft termékeit is tudja futtatni. A Redshift szolgáltatása egyébként a ParAccel üzleti analitikai platformra épül, a fejlesztő cég többek között az Amazontól vont be tőkét az elmúlt években. A Redshift a támogatott adatbázis-rendszerekből származó adatokat olvassa be PostgreSQL meghajtókon, ODBC és JDBC adaptereken keresztül, az adatokat oszlopos formátumban tárolja.

Automatizált rendszer

A szolgáltatás egyébként teljeskörű integráltságot nyújt, a telepítéshez és működtetéshez minden eszközt a felhasználó kezébe ad a monitorozástól a biztonsági mentésekig, a frissítések telepítésétől a nagyobb szoftveres upgrade-ekig.. Az automatizált rendszeren egyszerűen, leállás nélkül bővíthető a tárhely és a feldolgozó kapacitás is. Ezek hagyományos adattárházak esetében mindig nagyon munkaigényes feladatok, a teljes automatizáltsággal ugyan a felhasználó a rugalmasság és az autonómiája nagy részéről lemond, cserébe jóval olcsóbban kapja meg a hasonló üzleti analitikai jelentéseket.

Az Amazon ásza, hogy egyéves és hároméves előfizetéseket is kínál a Redshifthez, amelyet csomópontonként lehet megkötni. Ebben az esetben a 3723 dolláros terabájtonként és évenként felszámolt ár 2190 dollárra, illetve 999 dollárra mérsékelhető, ami igen versenyképes árazásnak számít ezen a piacon. Ilyen hosszú előfizetések mellett természetesen a cloud legnagyobb előnyéről, az on-demand kapacitáscsökkentés lehetőségéről mond le a felhasználó szervezet, azonban ha kiszámítható terheléssel dolgozik, akkor nagyot tud spórolni ezen a konstrukción.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról