Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Komoly újdonságok az Ubuntu 15.04-ben

Voith Hunor, 2015. április 23. 09:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ma teszi letölthetővé az Ubuntu 15.04-es, stabil kiadását a Canonical. Az operációs rendszer új verziója desktop és mobilos fronton is kapott némi vérfrissítést, de az igazán nagy horderejű újdonságok szerveres és felhős kiadásokba kerültek.

hirdetés

Az Ubuntu 15.04-es verziója az első, ami a Canonical saját, konténerek alá szánt hypervisorával, a tavaly ősszel bejelentett Linux Container Daemonnal (LXD) felszerelve érkezik. A kizárólag Linuxot támogató hypervisor a cég ígérete szerint a hagyományos virtuális gépes megoldásoknál jóval hatékonyabban bánik az erőforrásokkal, a Linux-a-Linuxon típusú terhelések alatt akár 15-20 százalékos teljesítményelőnnyel is lehet számolni az LXD részére. Az új hypervisor az LXC konténerek mellett természetesen támogatja a Dockert (1.5) is – a vállalat nem az utóbbi ellenfelének szánja az új technológiát, sokkal inkább alá: az LXD egyfajta rendszerkonténerként fogadja be az LXC vagy Docker alkalmazáskonténereket, amik így kvázi maximálisan izolált folyamatokként működnek. A Canonical szerint pillanatok alatt lehet akár százas nagyságrendű konténerskálázási műveleteket is végrehajtani, a konténerek közötti hálózati funkciók pedig gyakorlatilag egyenértékűek a VM-ek esetében megszokott lehetőségekkel. Az LXD-n futó konténereket leállítás nélkül lehet egyik hosztról a másikra mozgatni (live migrate).

Az LXD teljes mértékben kompatibilis az OpenStack-kel, amiből a Canonical a stabil kiadásként csak április 30-án megjelenő Kilót rakta az új operációs rendszerbe – a mától letölthető 15.04-be az előzetes verzió került, a végleges változat nulladik napi frissítésként veszi majd át annak helyét a megjelenés napján. A Canonical implementációjába immár hivatalosan is bekerült a 0MQ brokerless üzenetkezelő réteg, hogy a nagyobb mértékű felskálázások esetében nehezebben alakulhasson ki szűk keresztmetszet ezen a téren az elosztott alkalmazások között. Ami a hálózatkezelési komponenst illeti, a Neutronból kikerültek a gyártóspecifikus meghajtók, bekerült az elosztott virtuális útválasztás (distributed virtual routing, DVR) és a DNS-as-a-service lehetősége.

A felhős kiszolgálókat üzemeltetők nagy kedvence valószínűleg a Snappy Ubuntu Core lesz, ami az operációs rendszer végletekig lecsupaszított, kifejezetten konténeres alkalmazásfuttatáshoz igazított változata, amely semmilyen futtatókörnyezetet és keretrendszert nem tartalmaz. A kiadás nevében a Snappy az új, az eddigi csomagkezelőktől (apt-get és deb) eltérő, tranzakcionális frissítési alrendszerre utal. Ez azt jelenti, hogy egy telepítésnek csak két eredménye lehet: vagy sikeresen végbemegy, vagy megmarad az eredeti (telepítés előtti) állapot, köztes állapot nélkül. A rendszer támogatja a differenciálfrissítést is, vagyis a két verzió között kizárólag a különbségeket tölti le, nem pedig a teljes csomagot, ezzel tárhelyet is, hálózati adatforgalmat is spórol. Fontos tulajdonsága még a Snappynek a mobilos Ubuntuból már ismert AppArmor, azaz az alkalmazások hermetikus elválasztása, és ezzel a hozzáférési jogosultságok nem felhasználói, hanem alkalmazásszintű szabályozása a rendszer indulásakor betöltődő, kernelszintű profilokkal.

Az új Ubuntu a 3.19.3-as kernelt kapta meg, és a fejlesztők szerint a 3.19.4-es és 3.19.5-ös verziók már tesztelés alatt, a “csőben” vannak – arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a nemrég megjelent, stabil 4.0-s rendszermagot (és vele együtt az élő, újraindítás nélküli kernelfrissítés natív támogatását) mikor kaphatja meg az operációs rendszer.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!