Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 13. 13:30

Százezrek adatait szivárogtatta ki a kritikus Google-hiba

Több mint 282 ezer doménhez tartozó, titkosított személyes adat került nyilvánosságra a Google Apps biztonsági hibájának köszönhetően. A szolgáltatás 2013 közepe óta szivárogtatta az adatokat, de a rést csak idén februárban foltozták be.

Majdnem két éve szivárogtatott személyes adatokat a Google Apps for Work rendszere: egy biztonsági hibának köszönhetően, a szolgáltatáson keresztül regisztrált több mint 282 ezer domén rejtett "whois" adatai, köztük személyes adatok váltak bárki számára hozzáférhetővé.

Azok sem jártak jobban, akik fizettek a biztonságért

A 2013-tól közepétől aktív szoftverhibára a Cisco Talos Security Intelligence and Research Group biztonsági szakértői hívták fel a figyelmet, idén február 19-én, a keresőóriás pedig öt napra rá foltozta be a sebezhetőséget. A Cisco elemzése szerint a Google Apps, az eNom domén regisztrátorral együttműködésben felvett doménjeinek mintegy 94 százaléka volt érintett az adatszivárgásban. A keresőóriás a regisztrátorokkal kötött partnerségének lényege, hogy leegyszerűsítse a tartománynevek megvásárlását és kezelését - ezt azóta már saját Google Domains szolgáltatásán keresztül már maga végzi.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyes doménekhez tartozó whois adatok nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, sok közöttük a hamis név vagy cím, ugyanakkor a vállalatokban bízva a regisztrálók általában hiteles információkat adnak meg - különösen ha olyan szolgáltatásokat is igénybe vesznek, mint a fentebb említett eNom ID Protect megoldása, amely kifejezetten a whois adatok védelmét ígéri, évi 6 dollár ellenében. A biztonsági rés azonban utóbbi előfizetőit sem kímélte, személyes adataik, beleértve teljes nevüket, telefonszámukat, lakcímüket és email címüket, a védtelen felhasználókéval együtt a nyilvánosságra kerültek.

Ha egyszer kikerült, örökre kint marad

A Google üzenetben figyelmeztette a hibára az érintett Google Apps adminisztrátorokat, amelyben elmondta, a problémát a Google Apps doménmegújító rendszerének hibája okozta, amely az eNomon keresztül, rejtett whois adatokkal végzett regisztrációkat nem hosszabbította meg az egyes doménregisztrációk megújításakor, és a későbbiekben a személyes adatokat nyilvánosként listázta.

A problémát tetézi, hogy miután számos szolgáltatás archiválja az elérhető whois adatokat, a kiszivárgott információk permanensen nyilvánossá váltak - ahogy arra blogposztjában a Cisco is rámutat. Azt nem kell részletezni, hogy a potenciális támadók számára is elérhetővé váló személyes adatok milyen veszélyeket rejtenek: a spamektől kezdve egészen a phishing támadásokig számos online fenyegetés kockázata megnő.

A biztonsági hiba komolyan - és jogosan - megingathatja a Google Apps felhasználók bizalmát a keresőóriásban, továbbá jól mutatja, hogy az apróbb rések mellett időnként jókora repedések is megjelenhetnek a vállalat pajzsán. A whois-szivárgást a kutatók a Google hasonló sebezhetőségek felfedezését jutalmazó Vulnerability Rewards programján keresztül jelentették.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról