Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 18. 10:43

Project Ara kameramodulokat jelentett be a Toshiba

Megérkeztek az első, harmadik féltől származó Project Ara modulok. A Google moduláris telefonjához a Toshiba mindjárt három, kamerával felszerelt komponenst mutatott be.

A Google nagy érdeklődéssel övezett moduláris telefonja, a Project Ara a keresőóriás tervei szerint még idén piacra kerül. Ennek megfelelően időszerű volt a harmadik féltől származó Ara modulok felbukkanása is: elsőként a Toshiba rukkolt elő saját komponenssel a Google készülékvázához, ráadásul mindjárt hárommal.

A gyártó kameramodulokat jelentett be, amelyek közül kettőt a készülék hátoldalára, egyet pedig az előlapra szán. A két hátlapi szenzor felbontása 5 illetve 13 megapixel, és miután mindkettő az Ara váz kameráknak fenntartott szabványos foglalatába hivatott illeszkedni, alapterületükben sincs különbség, mindkettő 20 milliméter széles és 40 milliméter hosszú. A vastagságot tekintve ugyanakkor már érződik a differencia az 5 megapixeles modul 6,4 millimétere, illetve a tekintélyesebb, 13 megapixeles darab 7,1 millimétere között. Utóbbi a felső kategóriás okostelefonok szenzoraival hivatott felvenni a versenyt, a nagy felbontás mellett a csúcskészülékekből ismerős szuperlassított felvételek rögzítésére is lehetőség lesz vele. Az előlapra, a képernyő feletti sávba egy szerényebb, 2 megapixeles modul kerül.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

A frissen bejelentett modulok ugyanakkor egyelőre még nem a végleges Ara modelleket célozzák, hanem a telefon legújabb, Spiral 2 névre hallgató prototípusát, amelyet a Google tavaly év elején jelentett be. Bár a tervek szerint a Project Ara eszközök már idén a boltokba kerülnek, a piacra lépés meglehetősen korlátozott lesz, kezdetben csak Puerto Ricóban lehet majd kapni a készülékeket. A meglehetősen szűkre szabott indulópiac ideális tesztterületet jelent az egyedülálló kezdeményezésnek, magas okostelefon-penetrációja, valamint a belépő és csúcskategóriás készülékek 1:1-es arányú megoszlása miatt. A terület emellett az USA társult állama, így maga is a Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communication Commission, FCC) hatáskörébe tartozik - a Google tehát egy viszonylag apró, kis kockázatú piacon igazíthatja a terméket a szabályozásokhoz.

A Toshiba egyébként már a fenti modulok fejlesztésének megkezdése előtt is szívén viselte a projekt sorsát, többek között a hozzá tartozó keretrendszer és a komponenseket helyükön tartó csatlakozók kidolgozásában is közreműködött. A gyártó kameramoduljainak végleges verzióihoz tartozó fejlesztői leírások a cég szerint az idei harmadik negyedévben válnak elérhetővé.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról