Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 15. 11:41

Még idén piacra kerül a Project Ara

Megérkezett a legfrissebb Project Ara prototípus, a Spiral 2. A Google moduláris telefonja egyre közelebb kerül a piaci megjelenéshez - a keresőóriás szerint arra még idén sor kerül, egy országban kísérleti céllal. A kiválasztott Puerto Rico lett.

Leleplezte moduláris okostelefonjának várva várt második prototípusát a Google. A keresőóriás második Project Ara fejlesztői konferenciáján mutatta be a Spiral 2 névre hallgató eszközt, sőt azt is bejelentette, hogy az első Ara telefonok még idén piacra kerülnek - igaz első körben csak Puerto Ricóban. A vállalat a tervek szerint több a térségben működő mobilszolgáltatóval együttműködésben adja majd ki a készülékeket, min az Ingram Micro, az OpenMobile vagy a Claro.

A kis piac előnyös a kísérletezéshez

A cég választása azért esett a szigetországra, mert a magas okostelefon-penetráció mellett a készülékeknél megfigyelhető diverzitás is igen magas, a belépő- és csúcskategóriás eszközöket gyakorlatilag 1:1 arányban vásárolják. A térségben ráadásul az internetfelhasználás mintegy háromnegyede mobil készülékekről történik - de a kiválasztásnál az is közrejátszott a terület az USA társult államaként az FCC (Federal Communication Commission) vagyis a Szövetségi Távközlési Bizottság hatáskörébe tartozik. A keresőóriás így egy kicsi, jól átlátható piacon dolgozhatja ki a szabályozásoknak megfelelő konstrukciót.

A Google ezen felül az országban működő egyetemi hálózat, a University of Puerto Rico rendszer összesen 11 felsőoktatási intézményével is együttműködésre lépett, akik a keresőóriás a Project Ara fejlesztéséért felelős ATAP (Advanced Technology And Projects) csoportjával együtt dolgozhatnak majd.

Folyamatosan bővülő modulkínálat

A moduláris telefonok összeállításához a Google egy külön alkalmazást is kiad, Ara Configurator néven - a koncepció nagyon hasonlít a Motorola telefonjainál látott Moto Makerre. Itt ugyanakkor nem csak a külső, de az eszközben dolgozó hardver testreszabására is lehetőség van. A szoftver lépésről lépésre végigvezet az egyes modulokon lévő borítás mintázatának, illetve azok tartalmának kiválasztásán is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A készülékhez pillanatnyilag 11 működő modul érhető el, ezt a Google még idén igyekszik megduplázni, jó esetben pedig év végére akár 30 elem közül is lehetőség lesz válogatni: a vállalat már a konferenciát megelőző napon kiadta a Spiral 2-höz tartozó MDK-t azaz modulfejlesztő-készletet, amellyel a fejlesztők létrehozhatják saját Ara-blokkjaikat.

A jelenlegi alapmodell specifikációi érdekesek, miután a közép- és felső kategóriával is mutatnak hasonlóságokat.  A TechCrunch értesülései szerint bár kijelzőből csal egy aránylag szerény, 1280x720 pixel felbontású darab érhető el, processzorból viszont mindjárt kettőt közül is választhatunk: egy Marvell chip és egy Tegra K1 lapka alkotja az elérhető portfóliót. Kamerából egyelőre csak egy 5 megapixel felbontású darabot kattinthatunk az eszköz hátoldalára, ugyanakkor hamarosan egy 13 megapixeles szenzorral felszerelt modul is megérkezik, a pletykák szerint a Toshiba gondozásában.

A Wi-Fi és Bluetooth mellett a Spiral 2-vel 3G hálózatokra is csatlakozhatunk, a 4G támogatás viszont csak a következő, Spiral 3 modellben érkezik meg - annak dacára, hogy a fenti Marvell chip támogatja a szabványt. Az akkumulátoros üzemidő a frissen bejelentett prototípusnál még várhatóan gyér lesz, akár 30 százalékkal az átlag alatt teljesíthet - ugyanakkor a piacra kerülő darabnál ezt várhatóan korrigálják majd.

Ahogy a hasonló ambiciózus kezdeményezéseknél lenni szokott, ebben az esetben sem lenne épp váratlan, ha az okostelefon csak késve érné el Puerto Rico piacát, ugyanakkor a projekten dolgozó fejlesztőknek eddig meglepően jól sikerült tartaniuk a határidőket, annak ellenére, hogy a Projekt Ara gyakorlatilag teljesen új "műfajt" jelent az okostelefon-piacon. Bár az árak kidolgozásával kapcsolatban egyelőre még gőzerővel folynak az egyeztetések, a koncepció valószínűleg a elsősorban a középkategóriában ér majd el sikert, akik csúcskészülékre vadásznak maradnak a megszokott zászlóshajóknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról