Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 15. 11:41

Még idén piacra kerül a Project Ara

Megérkezett a legfrissebb Project Ara prototípus, a Spiral 2. A Google moduláris telefonja egyre közelebb kerül a piaci megjelenéshez - a keresőóriás szerint arra még idén sor kerül, egy országban kísérleti céllal. A kiválasztott Puerto Rico lett.

Leleplezte moduláris okostelefonjának várva várt második prototípusát a Google. A keresőóriás második Project Ara fejlesztői konferenciáján mutatta be a Spiral 2 névre hallgató eszközt, sőt azt is bejelentette, hogy az első Ara telefonok még idén piacra kerülnek - igaz első körben csak Puerto Ricóban. A vállalat a tervek szerint több a térségben működő mobilszolgáltatóval együttműködésben adja majd ki a készülékeket, min az Ingram Micro, az OpenMobile vagy a Claro.

A kis piac előnyös a kísérletezéshez

A cég választása azért esett a szigetországra, mert a magas okostelefon-penetráció mellett a készülékeknél megfigyelhető diverzitás is igen magas, a belépő- és csúcskategóriás eszközöket gyakorlatilag 1:1 arányban vásárolják. A térségben ráadásul az internetfelhasználás mintegy háromnegyede mobil készülékekről történik - de a kiválasztásnál az is közrejátszott a terület az USA társult államaként az FCC (Federal Communication Commission) vagyis a Szövetségi Távközlési Bizottság hatáskörébe tartozik. A keresőóriás így egy kicsi, jól átlátható piacon dolgozhatja ki a szabályozásoknak megfelelő konstrukciót.

A Google ezen felül az országban működő egyetemi hálózat, a University of Puerto Rico rendszer összesen 11 felsőoktatási intézményével is együttműködésre lépett, akik a keresőóriás a Project Ara fejlesztéséért felelős ATAP (Advanced Technology And Projects) csoportjával együtt dolgozhatnak majd.

Folyamatosan bővülő modulkínálat

A moduláris telefonok összeállításához a Google egy külön alkalmazást is kiad, Ara Configurator néven - a koncepció nagyon hasonlít a Motorola telefonjainál látott Moto Makerre. Itt ugyanakkor nem csak a külső, de az eszközben dolgozó hardver testreszabására is lehetőség van. A szoftver lépésről lépésre végigvezet az egyes modulokon lévő borítás mintázatának, illetve azok tartalmának kiválasztásán is.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A készülékhez pillanatnyilag 11 működő modul érhető el, ezt a Google még idén igyekszik megduplázni, jó esetben pedig év végére akár 30 elem közül is lehetőség lesz válogatni: a vállalat már a konferenciát megelőző napon kiadta a Spiral 2-höz tartozó MDK-t azaz modulfejlesztő-készletet, amellyel a fejlesztők létrehozhatják saját Ara-blokkjaikat.

A jelenlegi alapmodell specifikációi érdekesek, miután a közép- és felső kategóriával is mutatnak hasonlóságokat.  A TechCrunch értesülései szerint bár kijelzőből csal egy aránylag szerény, 1280x720 pixel felbontású darab érhető el, processzorból viszont mindjárt kettőt közül is választhatunk: egy Marvell chip és egy Tegra K1 lapka alkotja az elérhető portfóliót. Kamerából egyelőre csak egy 5 megapixel felbontású darabot kattinthatunk az eszköz hátoldalára, ugyanakkor hamarosan egy 13 megapixeles szenzorral felszerelt modul is megérkezik, a pletykák szerint a Toshiba gondozásában.

A Wi-Fi és Bluetooth mellett a Spiral 2-vel 3G hálózatokra is csatlakozhatunk, a 4G támogatás viszont csak a következő, Spiral 3 modellben érkezik meg - annak dacára, hogy a fenti Marvell chip támogatja a szabványt. Az akkumulátoros üzemidő a frissen bejelentett prototípusnál még várhatóan gyér lesz, akár 30 százalékkal az átlag alatt teljesíthet - ugyanakkor a piacra kerülő darabnál ezt várhatóan korrigálják majd.

Ahogy a hasonló ambiciózus kezdeményezéseknél lenni szokott, ebben az esetben sem lenne épp váratlan, ha az okostelefon csak késve érné el Puerto Rico piacát, ugyanakkor a projekten dolgozó fejlesztőknek eddig meglepően jól sikerült tartaniuk a határidőket, annak ellenére, hogy a Projekt Ara gyakorlatilag teljesen új "műfajt" jelent az okostelefon-piacon. Bár az árak kidolgozásával kapcsolatban egyelőre még gőzerővel folynak az egyeztetések, a koncepció valószínűleg a elsősorban a középkategóriában ér majd el sikert, akik csúcskészülékre vadásznak maradnak a megszokott zászlóshajóknál.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról