Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 31. 12:31

Hatalmas érintőképernyők az irodában?

Néhány hét alatt lezárta a Perceptive Pixel Inc. felvásárlását a Microsoft. A beolvasztás után az Office részleg részeként folytatja a kutatás-fejlesztéssel és gyártással is foglalkozó kis cég.

Bejelentette a Perceptive Pixel Inc. (PPI) felvásárlásának lezárását a Microsoft. A szoftverház július 11-én adta hírül, hogy megegyezett a PPI-vel, a tranzakciót pedig hetek alatt sikerült véglegesíteni és lezárni. A PPI-t a Microsoft Office Division olvasztja be, vezetője pedig a Lync részleg vezetője alá tartozik majd. Jellemző módon a felvásárlásról is Giovanni Mezgec, a Lync igazgatója adott hírt a Microsoft hivatalos blogján, ami kijelöli a felvásárlás helyét a Microsoft jövőbeni terveiben.

Nem a gyártópartnerek ellen?

"A PPI nagy érintőképernyőit a gyártópartnereink hardvereivel kombinálva erőteljes Windows 8-as PC-vé válnak, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg az irodai és kollaborációs megoldások piacán" - jelentette ki Kurt DelBene, az Microsoft Office üzletágának elnöke a felvásárlás bejelentésekor. A Microsoft tehát egyértelműen az irodai környezetet kívánja megcélozni az új termékekkel, de a kommunikációban arra is figyelmet fordítanak

A PPI felvásárlásával a Microsoft újabb hardverszegmensben szerzett részvételt. Ugyan a PPI eszközei nem a végfelhasználókat, a fogyasztókat célozzák, hanem a nagyvállalati szférát, ettől függetlenül a Microsoft újra gyártópartnereinek piacán szerzett pozíciót. Ugyan a kommunikációban a Microsoft külön kihangsúlyozta, hogy a paneleket a gyártópartnerek PC-i mellé szánják, a kiélezett PC-piaci versenyben azonban pontosan ezek a perifériák hordozzák a magas (esetenként nagyon magas) profitarányt, nem pedig a munkaállomások.

2008-ban százezer dollárba került egy ilyen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Perceptive Pixel egyébként nagyméretű multitouch képernyők kutatás-fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég 2006-ban indult, az első termékei pedig nagyméretű, munkaállomásokhoz használható érintőképernyők, illetve érintésérzékeny fali kijelzők voltak. A cég számára fontos áttörési pont volt a 2008-as amerikai elnökválasztás, a különböző tévéadók a PPI kijelzőin magyarázták az eredményeket. A társaság mára számos réspiacon fontos szereplő, így a kormányzati és védelmi szférában, a TV-társaságoknál, mérnöki és geológiai munkaállomásoknál illetve a felsőfokú oktatásban is széles körben használják.

Üzenet a versenytársaknak

A cég felvásárlása egyértelműen a Cisco felé küldött üzenet. A hálózati eszközök mellett a Cisco rendkívül erős pozícióval rendelkezik a vállalati telekommunikáció és telekonferencia területén is, amelyet újabban a vállalati szintű kollaborációs megoldások felé próbálnak kiterjeszteni. Itt ér össze a Microsoft és a Cisco piaca, a redmondiak belső kommunikációs eszköze, a Lync mellé a Cisco már letette a Jabbert, amely ráadásul az Office-szal is jól integrálódik. A Microsoft ellencsapása a telekonferenciás hardverként pozicionált PPI-panelek lehetnek, amelyeket valamiképp integrálnak majd a Lync rendszerbe.

Az érintőpanelek másik, kevésbé hangsúlyozott célja a Windows 8 Metro felületének használhatóvá tétele lesz, amely egyelőre vállalati körben inkább számít az új operációs rendszer hátrányának, mint előnyének. A Microsoft korábban kimondott célja az irodai PC-k érintős eszközökre cserélése, amelytől azt várják, hogy alapvetően átalakítja az irodai munkavégzést. A munkaállomásokhoz használható multitouch (nem csak ceruzával, hanem ujjbegyekkel is használható) kijelzők ennek a stratégiának a részei lehetnek.

a címlapról