Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 2. 09:04

Kipróbálható a Windows 10 és a Windows Server Next

Megjelent a Windows 10 és a Windows Server Next első nyilvános előzetese, valamint az ezekkel kompatibilis System Center Configuration Manager próbaverziója.

Ígéretének megfelelően a Microsoft szerdán nyilvánosságra hozta a Windows 10 első nyilvános tesztváltozatát, amelyet a Windows Insider programba belépők már le is tölthetnek a vállalat weboldaláról. Megjelent a Windows Server vNext előzetese is, amely nem csak helyben telepíthető szoftverként, hanem Azure virtuális gépként is kipróbálható.

Elérhető a Windows 10 tesztverzió

Egy keddi eseményen mutatta be a Microsoft az új Windowst, amely nagy meglepetésre a Windows 10 nevet kapta. A szoftver a tervek szerint 2015 nyarán jelenhet meg legkorábban, de az első nyilvános előzetest már tegnap kiadta a vállalat, ezt bárki letöltheti a cég weboldaláról, aki csatlakozik a Windows Insider programhoz. A csatlakozás ingyenes, mindössze egy Microsoft Account (korábban Live ID) szükséges hozzá. Az ajánlott konfiguráció: legalább 1 GHz-es processzor, 1 vagy 2 gigabájt RAM (32/64 bites verzióhoz), 16 gigabájt szabad lemezterület, internetkapcsolat. A Store alkalmazások letöltéséhez és indításához 1024x768 pixeles vagy nagyobb képernyőfelbontás szükséges.

A Technical Preview csak x86 processzoros gépeken működik, ARM-os verzió egyelőre nincs. A szoftverből 32 és 64 bites kiadás egyaránt elérhet kétféle angol, kínai és portugál nyelvű telepítőkészlettel. Fontos tudni, hogy ez egy előzetes állapotú termék, éles használata semmiképp sem javasolt és elsődleges gépre telepíteni sem - akinek nincs "felesleges" PC-je a teszteléshez, érdemes próbát tennie egy virtuális gépen, Oracle VirtualBoxon például jól működik az előzetes verzió a beszámolók szerint. A Windows Insider program résztvevői számára a Microsoft rendszeresen biztosítja az operációs rendszer frissítéseit az ígéret szerint, ahogy azok elérhetővé válnak, cserébe várja a visszajelzéseket a termékkel kapcsolatban.

Ahogy a neve is mutatja, ez egy Preview, azaz technikai előzetes PC-megszállottak, bütykölni szerető érdeklődőknek, rendszergazdáknak, a "lakossági" kivitelt valamikor később lehet majd kipróbálni a most rendelkezésre álló információk szerint, 2015 tavaszán pedig érkezik majd a fejlesztői előzetes, feltehetően (közel) végleges API-kkal. Egyelőre nem tudni, melyik előzetesbe mi kerül bele és a frissítések során milyen képességeket ad hozzájuk a Microsoft, ami biztos, hogy amit most le lehet tölteni és ki lehet próbálni, az a 2015-ös megjelenésig biztosan többször módosul. A Technical Preview csak 2015 április 15-ig működik, ami azt jelenti, hogy eddigre biztos lesz már újabb előzetes is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Enterprise Technical Previewban tesztelhető az új desktop a korábban bemutatott képességekkel (Start menü, ablakban futó modern appok, virtuális desktop, stb.), az új biztonsági képességek egy része, a telepítés és terjesztés, valamint a menedzsment. Utóbbi kipróbálásához a Microsoft kiadta a System Center Configuration Manager tesztváltozatát, amelyet felkészítettek a Windows 10 terítésére, frissítésére és felügyeletére is. A korábbi verziókhoz (2012, 2007) pedig hamarosan érkezik egy frissítés, amely kompatibilissé teszi őket a Windows 10-zel.

Kipróbálható az új Windows Server is

A kliens operációs rendszer előzetesével együtt elérhetővé vált a Windows Server Next, vagyis a szerverváltozat első nyilvános próbaverziója is az MSDN-en Windows Server Standard, Hyper-V és Datacenter kiadásokban. Ebben a szoftverben olyan képességek tesztelhetők mint az Active Directory federáció, távoli hozzáférés, storage QoS, hálózatkezelés, PowerShell 5.0, webalkalmazás-proxy - az újdonságokról bővebben a Microsoft hivatalos blogjában lehet olvasni. Ahogy a kliensnél, úgy a szervernél is érvényes, hogy előzetes kódról van szó, éles használata semmilyen körülmények között nem javasolt.

Aki híján van a telepítéshez és futtatáshoz szükséges hardvernek, Azure virtuális gépként is kipróbálhatja az új szervert, a lemezképek már elérhetők a Microsoft infrastruktúraszolgáltatásán. Az új Windows szerverváltozat végleges nevét a cég nem közölte, a megjelenés dátumából és az eddigi gyakorlatból kiindulva Windows Server 2015 látszik valószínűnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról