Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 17. 10:31

A RackSpace is beszállt az OpenPOWER Foundationbe

Új taggal gyarapodott az IBM és partnerei által gründolt OpenPOWER Foundation, a Rackspace szállt be. A vállalat POWER-alapú gépeket is be kíván vetni a jövőben, mivel azok egyes feladatok alatt látványosan gyorsabbak mint az x86-os szerverek.

2013 őszén alakult az OpenPOWER Foundation, az alapítói az IBM, a Google, az NVIDIA, a Mellanox és a Tyan voltak. A szervezet célja, hogy az IBM POWER processzoros rendszerek szélesebb körben terjedjenek, ennek érdekében a szövetség tagjai számára az IBM megnyitja a POWER  magokhoz, processzorokhoz és a teljes platformhoz kapcsolódó fejlesztési jogokat, valamint licencelhetővé teszi az architektúrához kapcsolódó szellemi tulajdonát. Az IBM természetesen maga is fejleszt és kínál POWER-alapú rendszereket, de lehetővé teszi az OpenPOWER tagjai számára, hogy saját gépeket építsenek a saját vagy ügyfeleik igényei szerint.

A szervezet most új tagot köszönthet, a Rackspace-t, amely az egyik legnagyobb hosztingszolgáltató az Egyesült Államokban. A vállalat megjelenése az OpenPOWER környékén némileg meglepő, ugyanis a Rackspace nem kínál POWER-alapú gépeket az ügyfelei számára. A vállalat azonban egy ideje már kísérletezik ilyen rendszerekkel, a ServerWatch információi szerint a laborokban már 2012 óta tesztel POWER-chipes szervereket a cég, idén május óta pedig az OpenPOWER együttműködés keretében született rendszereket is próbálgat.

OpenPOWER+Open Compute Project

A RackSpace vásárolhatna a piacon is POWER-alapú IBM szervereket, a vállalat azonban inkább az OpenPOWER, illetve az Open Compute együttműködésekben hisz. Az Open Compute egy, a Facebook által életre hívott kezdeményezés a sűrű adatközpontokba szánt szerverek megreformálására. Az Open Compute kezdeményezéshez számos informatikai vállalat csatlakozott (pl. Intel, Microsoft, Arista, RackSpace), de a tagok között találni telkókat is például - ők szintén profitálhatnak az ultrasűrű scale-out rendszerek terén felmutatott innovációból.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A RackSpace abban gondolkodik, hogy IBM POWER chipes szervereket állít üzembe, amelyek többi komponense az Open Compute Project keretében születik meg, kifejezetten nagy sűrűségű környezetek igényeit szem előtt tartva. Aaron Sullivan, a vállalat vezető mérnöke a ServerWatchnak elmondta, a cég továbbra is erőteljesen épít majd az x86 szerverekre, de a POWER processzoros gépek sok területen kínálnak előrelépést teljesítményben a cég által futtatott alkalmazások alatt, amely javítja a vállalat szolgáltatásainak versenyképességét és ár/érték mutatóját.

Egyes esetekben nagyságrendi gyorsulás is elérhető az OpenPOWER révén behozható fejlesztések révén, ilyen például a POWER8 processzorokban debütált Coherence Attach Processor Interface (CAPI), amelyet kihasználva a Redis nyílt forrású NoSQL adatbázis az x86-alapú szerverekhez képest több tízszeres sebességre kapcsol. "Vannak kezdeményezések, amelyek ehhez hasonló fejlett technológiák létrehozását célozzák más platformon is, de ezek vagy nem nyílt közösségekben születnek, vagy sok zárt elemet tartalmaznak" - mondta Sullivan.

Nagyon kell a hatékonyság

A Rackspace egyébként még májusban közölte, felkérte a Morgan Stanleyt a stratégiai lehetőségeinek feltérképezésére, miután a céget többen is megkeresték együttműködési lehetőséggel, illetve konkrét felvásárlási ajánlattal. A vállalat azonban ősszel úgy döntött, változatlan formában működik tovább, egyedül. A nagy cloduszolgáltatókkal (pl. Amazon, Google, Microsoft) folytatott versenyben a teljesítmény-, energia- és költséghatékonysági kérdések igencsak felértékelődtek, mivel a Rackspace-nek nincs más üzlete, amelyből az infrastruktúrafejlesztés horribilis költségeit finanszírozni tudná.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról