Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 5. 10:37

Nem tudott megegyezni az IBM és a Globalfoundries

Megszakadtak az IBM és a Globalfoundries között folyó tárgyalások, a Nagy Kék veszteséges félvezetőgyártó üzletága nem lesz az arab tulajdonú szerződéses gyártóé, legalábbis egyelőre. A helyzet furcsasága, hogy a Bloomberg szerint az eladó IBM nem volt hajlandó kifizetni a vevő Globalfoundries által kért összeget..

Az IBM stratégiai célja a 20 dolláros részvényenkénti eredmény elérése, szinte bármi áron. Ennek jegyében a vállalat folyamatosan építi le azokat a tevékenységeit, amelyek nem hozzák a várt profitot. Ennek a folyamatnak a részeként került a Lenovo kezébe az x86 szerverekkel foglalkozó üzletág és ennek részeként árulja a vállalat egy ideje a félvezetőgyártó divíziót is, legalábbis külföldi lapértesülések szerint.

Túl mohó volt a vevő?

Korábban többször felreppentek pletykák nem megerősített információk alapján, hogy a Nagy Kék tárgyalásokat folytat az AMD chipgyártásából önállósított Globalfoundries-zal a félvezetőgyártó részlegének eladásáról, mivel a terület óriási tőkét köt le, az IBM a piaci versenyben mára visszaszorult az egyre erősebb versenytársakhoz képest, a tevékenység ráadásul veszteséges. A Bloomberg friss cikke szerint azonban a felek nem tudtak megegyezni az árról és felálltak a tárgyalóasztaltól.

Elsőre azt gondolhatnánk, az IBM túl magas árat kért a Globaldoundriestól, a névtelen belsős forrás szerint azonban pont fordítva történt: a Globalfoundries 2 milliárd dollár készpénzt szeretett volna kicsikarni az IBM-ből, hogy legalább rövid távon fedezve legyen az üzletág vesztesége, az IBM azonban 1 milliárd dollárnál nem volt hajlandó többet fizetni. A Bloomberg szerint az, hogy az IBM még fizetett is volna a vevőnek, annak a bizonyítéka, mennyire eltökélten szeretne megválni a veszteséges tevékenységektől az IBM felsővezetése.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem hozza külön nyilvánosságra a vállalat a félvezetőgyártási tevékenység eredményeit, de bennfentes források szerint évente mintegy 1,5 milliárd dollárt veszít az IBM ezen az üzleten, miközben a bevétele 2 milliárd dollár lehet. Az IBM saját maga számára is gyárt chipeket (például a POWER processzorokat), illetve külső megrendelők számára végez bérgyártást. Az IC Insights adatai alapján a szerződéses gyártásból 2013-ban kevesebb mint 500 millió dollár folyt be a vállalathoz, ezzel az IBM csak a 11. helyet szerezte meg a foundryk rangsorában. A piacvezető a majdnem 20 milliárdos forgalmú TSMC, a második a Globalfoundries 4 milliárd dollár körüli bevétellel.

Csak a know-how kellett volna

Az üzleti lap úgy értesült névtelen forrásától, a Globalfoundries csak az IBM félvezetőipari know-howját és szakembereit szerette volna átvenni, illetve megrendelői között tudni az IBM-et, miközben egyáltalán nem tartott igényt a cég East Fishkillben (NY, USA) található gyárára, amely 2002-es megépítésekor csúcsmodern volt, mára azonban eljárt felette az idő. A GF úgy látta, dollármilliárdokat kellene az üzem korszerűsítésére költenie, hogy megérje fenntartani, ezt pedig nem akarta meglépni annak fényében, hogy most áll termelésbe saját gyára New York államban és tervbe van véve egy következő megépítése "otthon", Abu Dzabiban.

Az IBM és a Globalfoundries közötti tárgyalások megszakadásáról csak a napokban írt a Bloomberg, de elképzelhető, hogy a felek már jóval korábban felálltak az asztaltól. A Nagy Kék még július közepén ugyanis azt kürtölte világgá, a következő öt év alatt összesen 3 milliárd dollárt költ el  félvezetőgyártással kapcsolatos kutatás-fejlesztésre, elsősorban olyan alapkutatásokra, amelyek a félvezető-technológia következő generációjának létrehozását célozzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról