Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 18. 11:07

Celeronnal is megjelenik a Samsung Chromebook 2

Frissült a Samsung Chromebook 2 készüléke: a Chrome OS-es notebook kisebb modelljét Intel Celeron lapkával is kiadta, továbbá a laptop felépítésén is csiszolt valamicskét.

Intel processzoros Chromebookkal rukkolt elő Samsung. A vállalat új laptopja egyszerűen Chromebook 2 névre hallgat - senki ne lepődjön meg ha ez ismerősen cseng, miután idén márciusban ugyanezen név alatt a gyártó már bejelentett egy Chrome OS-es notebookot, azzal a különbséggel, hogy abban saját fejlesztésű, Exynos 5 Octa processzora teljesített szolgálatot.

A cég az ARM-alapú chipet most egy 64 bites 2,16 gigahertzes kétmagos Intel Celeron N2840-re cserélte (Bay Trail). A RAM mérete azonban sajnos nem gyarapodott, sőt visszaesett, az Exynosszal szerelt modellek 4 gigabájtja helyett itt már csak 2 gigabájtot találunk. Más tekintetben a Chromebook 2 változatlan maradt, igaz, az inteles verzióból nem lesz 13,3 hüvelykes modell, csak 11,6 hüvelykes kijelzővel jelenik meg.

A panel felbontása maradt 1366x768 pixel, ez ekkora méreten 135 PPI-s pixelsűrűségre elég, vagyis a készülék - a képernyő terén legalábbis - nem lóg majd ki a belépőszintű laptopok közül. A belső tárhelyet továbbra is egy 16 gigabájtos SSD szolgáltatja. Eget rengető újdonságokat tehát nem láthatunk - a dizájn is változatlan maradt, a notebook kijelzőjének hátlapja továbbra is a gyártótól jól ismert bőr hatású műanyag - noha néhány apróságon azért csiszolt a vállalat: az eszköz háza valamivel vékonyabb lett, mindössze 12,7 milliméter, a kijelző mögötti keretet pedig fémmel erősítették meg, akárcsak az eszköz sarkait és az USB portokat. Utóbbiakból még mindig kettőt találunk a gépen (egy 2.0-s és egy 3.0-s csatlakozót) jobb és bal oldalon. A készüléken ezen felül egy HDMI aljzat, egy microSD-kártyahely és egy kombinált fejhallgató- és mikrofonbemenet található. A kijelző fölött továbbá egy 720p felbontású webkamera is helyet kapott.

Érdekesség, hogy az Intel és Samsung processzoros Chromebook 2-ben eltérő kapacitású az akkumulátor, az Exynos chippel szerelt modellben 35 Wh kapacitású az áramforrás, a celeronos verzióba viszont csak egy 30 Wh-s került. Ennek ellenére a Samsung által megadott gyári adatok szerint az Intel chipes készülék bírja tovább, akár 9 órán át működhet egy feltöltéssel, míg az Exynos processzoros verzió lítiumpolimer akkuja 8,5 óra alatt lemerül a Google Scenario  PowerLoad Test szerint. A két készülék teljesítménye közötti különbség egyelőre nem ismert.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A frissített Chromebook 2 modell 250 dolláros áron lesz megvásárolható, mellette az Exynos processzoros 11,6 és 13,3 hüvelykes változatok is elérhetők maradnak. Ezzel az árazással a Samsung pontosan igazodik a riválisokhoz, a Toshiba például alig másfél hónapja jelentett be egy ugyancsak 250 dolláros, a fentiekkel gyakorlatilag teljesen megegyező hardverrel érkező Chrome OS-es laptopot.

A Chromebookok piaca úgy tűnik virágzás előtt áll, ezt mutatja a Gartner idén augusztusban kiadott elemzése is, amely szerint a Google rendszerét futtató gépekből tavaly 2,9 millió fogyott, ez az érték pedig 79 százalékos növekedéssel idén akár 5,2 millió is lehet, amely a rendszer számára majdnem 2 százalékos részesedést jelent. A cég 2017-re nem kevesebb mint 14,4 millió eladott eszközt jósol.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.