Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 18. 11:07:00

Celeronnal is megjelenik a Samsung Chromebook 2

Frissült a Samsung Chromebook 2 készüléke: a Chrome OS-es notebook kisebb modelljét Intel Celeron lapkával is kiadta, továbbá a laptop felépítésén is csiszolt valamicskét.

Intel processzoros Chromebookkal rukkolt elő Samsung. A vállalat új laptopja egyszerűen Chromebook 2 névre hallgat - senki ne lepődjön meg ha ez ismerősen cseng, miután idén márciusban ugyanezen név alatt a gyártó már bejelentett egy Chrome OS-es notebookot, azzal a különbséggel, hogy abban saját fejlesztésű, Exynos 5 Octa processzora teljesített szolgálatot.

A cég az ARM-alapú chipet most egy 64 bites 2,16 gigahertzes kétmagos Intel Celeron N2840-re cserélte (Bay Trail). A RAM mérete azonban sajnos nem gyarapodott, sőt visszaesett, az Exynosszal szerelt modellek 4 gigabájtja helyett itt már csak 2 gigabájtot találunk. Más tekintetben a Chromebook 2 változatlan maradt, igaz, az inteles verzióból nem lesz 13,3 hüvelykes modell, csak 11,6 hüvelykes kijelzővel jelenik meg.

A panel felbontása maradt 1366x768 pixel, ez ekkora méreten 135 PPI-s pixelsűrűségre elég, vagyis a készülék - a képernyő terén legalábbis - nem lóg majd ki a belépőszintű laptopok közül. A belső tárhelyet továbbra is egy 16 gigabájtos SSD szolgáltatja. Eget rengető újdonságokat tehát nem láthatunk - a dizájn is változatlan maradt, a notebook kijelzőjének hátlapja továbbra is a gyártótól jól ismert bőr hatású műanyag - noha néhány apróságon azért csiszolt a vállalat: az eszköz háza valamivel vékonyabb lett, mindössze 12,7 milliméter, a kijelző mögötti keretet pedig fémmel erősítették meg, akárcsak az eszköz sarkait és az USB portokat. Utóbbiakból még mindig kettőt találunk a gépen (egy 2.0-s és egy 3.0-s csatlakozót) jobb és bal oldalon. A készüléken ezen felül egy HDMI aljzat, egy microSD-kártyahely és egy kombinált fejhallgató- és mikrofonbemenet található. A kijelző fölött továbbá egy 720p felbontású webkamera is helyet kapott.

Érdekesség, hogy az Intel és Samsung processzoros Chromebook 2-ben eltérő kapacitású az akkumulátor, az Exynos chippel szerelt modellben 35 Wh kapacitású az áramforrás, a celeronos verzióba viszont csak egy 30 Wh-s került. Ennek ellenére a Samsung által megadott gyári adatok szerint az Intel chipes készülék bírja tovább, akár 9 órán át működhet egy feltöltéssel, míg az Exynos processzoros verzió lítiumpolimer akkuja 8,5 óra alatt lemerül a Google Scenario  PowerLoad Test szerint. A két készülék teljesítménye közötti különbség egyelőre nem ismert.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A frissített Chromebook 2 modell 250 dolláros áron lesz megvásárolható, mellette az Exynos processzoros 11,6 és 13,3 hüvelykes változatok is elérhetők maradnak. Ezzel az árazással a Samsung pontosan igazodik a riválisokhoz, a Toshiba például alig másfél hónapja jelentett be egy ugyancsak 250 dolláros, a fentiekkel gyakorlatilag teljesen megegyező hardverrel érkező Chrome OS-es laptopot.

A Chromebookok piaca úgy tűnik virágzás előtt áll, ezt mutatja a Gartner idén augusztusban kiadott elemzése is, amely szerint a Google rendszerét futtató gépekből tavaly 2,9 millió fogyott, ez az érték pedig 79 százalékos növekedéssel idén akár 5,2 millió is lehet, amely a rendszer számára majdnem 2 százalékos részesedést jelent. A cég 2017-re nem kevesebb mint 14,4 millió eladott eszközt jósol.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 18:45

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.