Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Chromebook és olcsó windowsos tablet a Toshibától

Hlács Ferenc, 2014. szeptember 03. 14:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem tétlenkedett a Toshiba az berlini IFA kiállításon: az esemény alig kezdődött meg, a gyártó már legújabb Chrome OS-es notebookjáról, a Chromebook 2-ről, illetve egy Encore Mini névre hallgató olcsó windowsos táblagépről és két laptopról is lerántotta a leplet.

hirdetés

Számos új készülékkel érkezett a Toshiba az idei IFA-ra, a gyártó többek között egy Chromebookot, egy olcsó windowsos táblagépe,t egy tabletté alakítható notebookot, illetve egy hagyományos laptopot is bemutatott.

Nincs mozgó alkatrész

A vállalat legújabb, Chormebook 2 névre keresztelt Chorme OS-t futtató notebookja az elődnél valamivel vékonyabb lett, továbbá a korábbi 1366x768 pixeles panelt 13,3 hüvelykes full HD IPS kijelzőre cseréli (165 PPI). A notebookot egy kétmagos Intel Celeron N2840 processzor hajtja 2,16 gigahertzen hűtőventilátor nélkül, így csendes működésre számíthatunk. A belső tárhely és a memória továbbra is 16, illetve 4 gigabájt, és ahogy a Google asztali operációs rendszerét futtató eszközöknél általában, a laptophoz 100 gigabájt online Drive tárhely is tartozik. Az eszközhöz 802.11ac szabványú Wi-Fin, Bluetooth 4.0-n, USB 2.0 és USB 3.0 porton, valamint HDMI-n keresztül is csatlakozhatunk, de SD-kártyaolvasó is került rá.

A gyártó szerint kijelző mellett a készülék hangzása is jó minőségű, a Skullcandy hangrendszernek köszönhetően - notebookról lévén szó azonban nem érdemes túlságosan komoly elvárásokat állítani ezen a területen. A Chromebook 2-ből két verzió is megjelenik, amelyek már októberben megvásárolhatók lesznek. A fenti specifikációkkal rendelkező modell 329 dollárért lesz kapható, míg a korábbi generáció 1366x768-as kijelzőjével és 2 gigabájt RAM-mal és egy valamivel alacsonyabb órajelű, de azonos verziószámú Celeron processzorral felszerelt butított modell 249 dollárba kerül majd.

A legolcsóbb út a Windows 8.1-hez?

A Toshiba emellett egy héthüvelykes windowsos táblagéppel, az Encore Minivel is előrukkolt. A kütyü erősen a belépőkategóriát célozza: a kijelző felbontása nagynak jóindulattal sem mondható 1024x600 pixel, ami ekkora méretnél szerény 169 PPI-re elég. A panel mögött egy négymagos Intel Atom Z3735G processzor dolgozik 1,33 gigahertzen, DDR3L RAM-ból 1, belső tárhelyből pedig 16 gigabájt került bele. Az Encore Mini egy microUSB-csatlakozót és microSD-kártyaolvasót is találunk, ezzel akár 128 gigabájttal is megtoldhatjuk a tárterületet, továbbá 802.1b/g/n Wi-Fi-n és Bluetooth 4.0-n is csatlakozhatunk hozzá.

Kamera az eszköz mindkét oldalára jutott, elöl 0,3, hátul pedig 2 megapixeles szenzort találunk. A 350 grammos, 10,9 milliméter vékony eszköztől a gyártó nagyjából 7 óra üzemidőt ígér, ez azonban a használat intenzitásától függően értelemszerűen változhat. A tablet mellé a gyártó egy év Microsoft Office 365 előfizetést is ad, amihez 1 terabájt OneDrive tárhely is tartozik. A készülék természetesen Windows 8.1-et futtat és könnyen lehet, hogy az egyik legolcsóbb utat jelenti ehhez az operációs rendszerhez, miután az Encore Mini ajánlott fogyasztói ára 119 dollár. A tablet az idei utolsó negyedévben kerül a boltokba.

Egy új hibrid és egy hagyományos notebook

A gyártó végül két Windows 8.1-gyel felszerelt lakossági notebookról, a Satellite Radius 11-ről és a Satellite CL10-B-ről is lerántotta a leplet - előbbit 360 fokban elforgatható zsanérokkal is felszerelték, így táblagépként is használható. A kijelző mindkét esetben érintésérzékeny, mérete 11,6 hüvelyk, 1366x768 pixeles felbontással (135 PPI). A Radius 11 egyelőre ismeretlen verziószámú Intel Celeron és Pentium processzorokkal lesz elérhető, 4 gigabájt DDR3L RAM-mal kiegészítve. A CL10-B ezzel szemben csak celeronos kivitelben lesz kapható és memóriából is csak 2 gigabájt jut bele.

A két eszközön egy HDMI, egy USB 3.0 és egy USB 2.0 csatlakozó is helyet kapott, továbbá SD-kártyaolvasó is elfért rajtuk, mindezek mellet pedig a 802.1b/g/n Wi-Fi-t és Bluetooth 4.0-t is támogatják. A Radius 11 tömege 1,3 kilogramm, a CL10-B pedig valamivel könnyebb, 1,1 kilogrammot nyom. Mindkét eszköz az 2014 negyedik negyedévében válik elérhetővé, egyelőre ismeretlen áron.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.