Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 30. 15:47

Már úton vannak az első Blackphone készülékek

Hamarosan megérkeznek az első tulajdonosokhoz a biztonságközpontú Blackphone okostelefonok. A készülékben korántsem mai hardver dolgozik, az adatok és a kommunikáció biztonságáról és anonimitásáról azonban csaknem 900 dollár értékű biztonsági szolgáltatás és számos extra funkció gondoskodik.

Megkezdődött a biztonságközpontú Blackphone okostelefonok kiszállítása. Az idén januárban bejelentett készülék a titkosítási szolgáltatást nyújtó Silent Circle és a spanyol Geeksphone által közösen létrehozott SGP Technologies terméke. Az eszköz minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságos, privát kommunikációra és a felhasználói adatok kockázatmentes tárolására, így erősségei inkább szoftveresen mutatkoznak meg mintsem a hardver oldaláról. A Blackphone-ban található vas ugyanis leginkább a tavaly előtti modelleket idézi, ez azonban elég arra, hogy zökkenőmentesen lássa el a feladatát. Erről az Ars Technica személyesen is meggyőződhetett, a lap munkatársai egy gyártás előtti példányt próbálhattak ki.

Példátlan biztonság, öregedő hardveren

A Blackphone 4,7 hüvelykes 1280x720 pixeles felbontású IPS kijelzőt kapott, illetve 1 gigabájt RAM-ot és egy négymagos 2 gigahertzes Tegra 4i processzort. Az elnevezés itt senkit ne tévesszen meg, a chip esetében valójában gyakorlatilag egy LTE-modemmel ellátott, továbbfejlesztett Tegra 3-ról van szó, ami műszaki szempontból nem rokon a Cortex-A15-ös magokat használó Tegra 4-gyel - előnye viszont a jóval alacsonyabb fogyasztás. A belső tárhely 16 gigabájt, ez microSD-kártyával tovább bővíthető, a telefon emellett LTE-képes is. A hátlapi kamera 8, az előlapi kamera 5 megapxiles, ami nagyjából átlagosnak mondható, az akkumulátor kapacitása pedig 2000 mAh. Az okostelefon kártyafüggetlenül 629 dollárba kerül, ez több idei csúcsmodellel is egy szintre helyezi a készüléket, a kétéves hardver ellenére - persze ebben az esetben nem is a hardverért fizetünk, az ár jórészt a társuló biztonsági szolgáltatásokból tevődik össze.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az operációs rendszer az Android 4.4 KitKat egy átalakított forkja, amely PrivOS névre hallgat. A felület alig különbözik a hagyományos gyári Android rendszerétől, így a kezelés senkinek nem jelent majd újdonságot aki kicsit is otthonosan mozog a platformon. Szokatlan lehet viszont, hogy teljes egészében hiányoznak a Google szolgáltatásai, beleértve a Gmail és Chrome alkalmazásokat - sőt a Play Store-t is. Harmadik felek alkalmazásboltjai - mint például az Amazon Appstore - ugyanakkor letölthetők, de APK fájlból is telepíthetünk appokat, noha ebben az esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák.

A PrivOS egyik nagy erőssége - amit az alap Android rendszerből sokan hiányolnak, egyes főzött ROM-okban azonban már találkozhattunk vele - hogy alkalmazások szintjén szabályozhatók az egyes alkalmazásengedélyek, így például megszabható, hogy egy adott app hozzáférhessen például a fényképekhez, de a földrajzi pozícióhoz és a kapcsolatokhoz már nem. A telefonon emellett minden titkosítható, amellett hogy PIN-t adunk meg a készülék feloldására külön kóddal zárhatjuk le a memóriakártyán tárolt adatokat, de akár a névjegyzéket is.

Értékes biztonsági szolgáltatások

Mindezek mellett a gyártó mintegy 879 dollár értékű biztonsági szoftvert kínál előre telepítve az okosteleofonon. A Blackphone felhasználók kétéves Silent Circle csomagot kapnak, amellyel titkosított hang- és videohívásokat, illetve szöveges üzenetváltást bonyolíthatnak, továbbá három darab "Friend and Family" előfizetés is jár az eszközhöz, amellyel a családtagok vagy ismerősök saját telefonjukra is telepíthetik a szolgáltatást és biztonságosan kommunikálhatnak egymással. Az okostelefonnal ugyancsak két évig díjmentesen vehető igénybe a Disconnect VPN szolgáltatás is, havi 1 gigabájtos adatforgalommal és két évig lesz ingyenesen használható a SpiderOak biztonságos online tárhely is, 5 gigabájtos kerettel. Ezeken felül több egyéb előre telepített biztonsági alkalmazás is kerül az eszközre, sőt annak böngészője is a már említett Disconnect képességeire támaszkodik, így a rajta keresztül zajló online tevékenység teljesen anonim.

Az okostelefon esetében felhasználói élmény valamivel bevallottan nehézkesebb mint a hagyományos Androidnál, a fő lépéseken azonban egy beépített varázsló viszi végig az embert az első bekapcsoláskor, így komolyabb nehézségekre sem érdemes számítani. A Blackphone elsőre könnyen túlárazottnak tűnhet, hiszen az idősödő hardver mellett még a Play Store és a Google ökoszisztéma is hiányzik - érdemes azonban észben tartani, hogy utóbbi ebben az esetben nem hiba, hanem tudatos döntés. Az első Blackphone-ok hamarosan megérkeznek a korai előrendelőkhöz, nem sokkal azután pedig online is megvásárolhatók lesznek.

a címlapról