Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Előrehozta a Tegra 4i gyártását az NVIDIA

Gálffy Csaba, 2013. május 17. 06:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Átrendezi az idei Tegrák rajtját az NVIDIA, előbbre ugrik az olcsóbb modellekbe szánt Tegra 4i és néhány hónappal hátrébb a csúcsmodell Tegra 4.

Megváltoztatta Tegra sorozatú processzorainak ütemtervét az NVIDIA. A középkategóriát célzó Tegra 4i piaci rajtját fél évvel előrehozták, cserébe a csúcsmodell Tegra 4 három hónapot csúszik az eredetileg tervezett forgatókönyvhöz képest. A lépést az indokolja, hogy a Tegra 4i a vártnál sokkal korábban lett gyártásérett, a Tegra 4-et használó csúcstelefonok pedig úgyis később jelennek meg.

Átrendezett ütemterv

"Úgy döntöttünk, hogy feláldozzuk a Tegra 4 ütemtervét és csúsztatjuk egy negyedévvel, hogy a Tegra 4i-t több mint két negyedévvel előbbre hozhassuk. A Tegra 4i sorozatgyártása már elindult, ez egy jó döntés volt. Ugyan beáldoztuk a Tegra 4 egy negyedéves bevételét, cserébe két negyedévvel korábban indulnak a Tegra 4i szállításai" - mondta egy elemzői konferenciahíváson a vállalat vezetője. A Tegra 4 viszonylagos csúszása ugyanakkor azt jelenti, hogy a tegrás üzletág a vártnál jóval alacsonyabb bevételt termel majd. Az új terv szerint a Tegra 4 július környékén, a Tegra 4i pedig nyár végén, ősz elején kerül a gyártókhoz.

A Tegra 4i gyakorlatilag egy LTE-modemmel ellátott, továbbfejlesztett Tegra 3-nak felel meg, műszaki szempontból nem mutat rokonságot a következő generációs magokat használó Tegra 4-gyel. A Tegra 4i előnye azonban a jóval alacsonyabb fogyasztás, így kisebb, olcsóbb telefonokban is helyet kaphat. Ezzel szemben a Tegra 4 várhatóan csak nagyméretű, csúcskategóriás telefonokban és tabletekben lesz elérhető.

Kicsi és nagy Tegra a csőben

A Tegra 4-gyel az NVIDIA is továbblépett a Cortex-A9-től és már az ARM legújabb fejlesztésére, a Cortex-A15 magokra épített új lapkát. A Tegra 4 megtartotta az előző generációból megismert 4+1 magos elrendezést, alapesetben tehát itt is az ötödik, alacsony fogyasztásra optimalizált processzormag működik, a többiek csak akkor kelnek életre, ha a rendszernek szüksége van a nagyobb teljesítményre. A processzor a TSMC 28 nanométeres HPL technológiájával készül, amely a bérgyártó nagy teljesítmény mellett alacsony szivárgási áramra optimalizált eljárása.

A Tegra 4i ugyanúgy a 4+1 magos felépítést használja mint a Tegra 3 és a Tegra 4, azonban nem kapta meg a Tegra 4 modern, ARM Cortex-A15 végrehajtó egységeit, maradtak a már igencsak korosodó Cortex-A9 magok, ezek első implementációját még 2010 januárjában jelentette be az NXP. Az NVIDIA az ARM Holdings által tervezett magok legutolsó, R4 kódnevű változatát használja.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.