Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 16. 09:56

Blackphone: hadüzenet a kormányzati megfigyelésnek?

Közös okostelefont jelentett be a Geeksphone és a Silent Circle. A Blackphone névre hallgató készülék a magánélet védelmét helyezi előtérbe, lehetővé teszi a titkosított kommunikációt és adattárolást. A telefont a februári Mobile World Congressen mutatják be.

A tavalyi év egyik legfontosabb és egyben legérzékenyebb témáját a magánszféra, illetve annak tiszteletben tartása jelentette, ami az NSA megfigyelési botrány kapcsán került előtérbe. Az amerikai biztonsági szervezet nagy felháborodást kiváltó tevékenységéről máig derülnek ki újabb részletek, amelyek alapján kétségessé válik, létezhet-e még az online magánélet 2014-ben.

A Silent Circle és Geeksphone szerint igen, a két cég ugyanis összefogott, hogy létrehozza Blackphone nevű, szerintük garantáltan biztonságos kommunikációt lehetővé tevő okostelefonját. A fejlesztők szerint a Blackphone elsődleges célja, hogy megvédje tulajdonosát az illetéktelen kíváncsiskodóktól. A Silent Circle eredetileg titkosított emailszolgáltatóként működött, ám tavaly nyáron felfüggesztette működését, mivel úgy vélte, felhasználói adatai veszélybe kerültek. A Geeksphone egy okostelefonokat gyártó spanyol startup, amely androidos, illetve újabban Firefox OS-szel felszerelt készülékekkel foglalkozik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A két cég most összefogott, és létrehoztak egy svájci központú vállalkozást, amelyen keresztül több közös projekten is együtt dolgoznak majd - kezdve a Blackphone-nal. A titkosított kommunikációt lehetővé tevő telefonok ugyanakkor korántsem új keletűek: a német GSMK Cryptophone már csaknem 10 éve készít hasonló készülékeket, de az Indidegogo közösségi finanszírozó oldalon végül sikertelenül adománygyűjtést záró Quasar IV is hasonló kezdeményezés volt.

Ennek ellenére a vállalatok szerint a Blackphone lesz az első olyan telefon, amely a “személyes információk feletti kontrollt egyenesen a felhasználók kezébe helyezi”. A készülék külsőre nem sokban különbözik majd egy mezei androidos okostelefontól, és a készítők szerint amellett, hogy lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt, motorházteteje alá csúcshardver kerül. A telefon emellett földrajzi megkötések nélkül, kártyafüggetlen formában lesz elérhető, így bármilyen szolgáltatónál működik, és egy PrivatOS nevű módosított Android rendszert futtat majd. Utóbbi a biztonságos kommunikáció mellett a fájlok titkosított tárolását és az anonim, VPN-en keresztül zajló webes böngészést is lehetővé teszi.

Egy Blackphone-nal felszerelve ugyanakkor nem garantált kapásból a beszélgetés biztonsága, hiszen a kódolt hívásokhoz és üzenetváltásokhoz a vonal mindkét végén egy-egy hasonló képességekkel felszerelt készülék kell hogy legyen. Az okostelefont először a februári Mobile World Congress (MWC) konferencián mutatják be Barcelonában, ahol várhatóan több részlet is kiderül róla, beleértve a várható árát és részletes specifikációit. A Blackphone jövő hónap elejétől lesz előrendelhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról