:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 19. 11:18

Összefog a Sandisk és a Toshiba a 3D NAND gyártásban

Közösen épít 3D NAND memóriagyárat a Sandisk és a Toshiba. A két vállalat megállapodása értelmében az új üzem jövő nyárra készül el, a következő generációs chipek gyártása pedig 2016-ban kezdődik.

Együtt készítheti el következő generációs NAND flash memóriachipjeit és SSD-it a Sandisk és a Toshiba. A két vállalat együttműködésének első lépésként a Toshiba még májusban megkezdi Fab 2 félvezetőgyárának lebontását a japán Yokkaichiben, ennek helyén pedig szeptemberben új létesítmény felépítésébe kezd, amelybe a megállapodás alapján a Sandisk is befektet. A cégek szerint a várhatóan 2015 nyarára elkészülő új üzemben 2016-ban már megkezdik a három dimenziós NAND flash memóriachipek gyártását.

A 3D NAND chipekkel jóval nagyobb kapacitású flash tárolók állíthatók elő, mint a jelenleg használt technológiával. A Toshiba most kapható legnagyobb ilyen chipje 64 gigabájtos, - ezzel főként okostelefonokban és táblagépekben találkozhatunk - az új generációs tárolók kapacitása viszont az 1 terabájtot is elérheti. A síkbeli NAND-technológiával készült lapkákkal ellentétben, ebben az esetben egyszerre több wafer réteget használnak, amelyet függőlegesen helyeznek egymásra. Erre azért van szükség, mert a memórialapkákban a cellák méretének csökkentésével azok élettartama és írási sebessége is meredeken esik a köztük lévő interferencia miatt, így a kapacitássűrűség növelése az élettartam és teljesítmény visszaesésével jár.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Elsőként a Samsung kezdte el ezt a megoldást alkalmazni a flashalapú tárolók skálázódási problémájára, így készült V-NAND chipjei pedig tavaly augusztusban sorozatgyártásba is kerültek. A lapkák a gyártó szerint tízszer megbízhatóbbak, azaz tízszer annyi írási ciklust bírnak ki, mint a hagyományos flash memóriachipek, valamint kétszer gyorsabbak is azoknál. A Samsung még ugyancsak augusztusban be is jelentette első, elsősorban vállalati felhasználásra szánt, 960 és 480 gigabájt kapacitású V-NAND SSD-it.

A Toshiba arról egyelőre nem beszélt, hogy az új gyárból várhatóan mekkora kapacitású termékek kerülnek majd ki, mindössze annyi tudható, hogy a tárolók képességei a piaci trendeknek megfelelően alakulnak. A két vállalat megállapodása elemzők szerint nagyjából 4,84 milliárd dolláros üzletet jelent, ennek keretében egy földrengésbiztos környezetbarát üzemet húznak fel, LED világítással, és a "legújabb, energiatakarékos felszereléssel". A létesítményben ráadásul a fölösleges hőt is hasznosítják, így csökkentve a fogyasztást, és a széndioxid kibocsátást - utóbbi tervek szerint 15 százalékkal lesz kisebb mint Yokkaichi telep jelenlegi legmodernebb gyáráé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.