Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 7. 10:07

Vertikálisan rétegzett Flash a Samsung műhelyéből

Bejelentette a világ első vertikálisan rétegzett NAND memóriáját a Samsung. A dél-koreai gyártónál a V-NAND lapkák már tömeggyártásba kerültek, így hamarosan a bolti termékekben is feltűnnek majd.

Vertikális rétegzéssel törné át a Samsung a NAND-lapkák skálázódási problémáit. A Flash-alapú memórialapkák problémája ugyanis, hogy a cellák méretének csökkentésével azok élettartama és írási sebessége is meredeken esik a cellák közötti interferenciának köszönhetően, így a gyártástechnológia fejlődése csak kapacitássűrűségben hoz előrelépését, élettartamban és teljesítményben azonban jellemzően visszalépés.

A gyártók ezt a fizikai problémát igyekeznek több oldalról is megkerülni, a HP és az Elpida memrisztor-alapú ReRAM-ja lassan sorozatgyártásúvá érik, a Crossbar pedig szintén a héten jelentette be RRAM névre keresztelt új generációs, a Flash leváltására készült technológiáját. A Samsung azonban egyelőre maradna a NAND-nál, a jelenlegi síkbeli elrendezés helyett azonban vertikális rétegzéssel készítené azokat. A gyártó szerint ezzel "kétszeres skálázódás" érhető el a huszon-nanométeres NAND-lapkákkal szemben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A most bejelentett V-NAND lapka a Charge Trap Flash  (CTF) egy Samsung-féle implementációját használja adattárolásra. Ez a technológia szilícium-nitrid (SiN) szigetelő filmben tárolja a töltést, nem adalékolt (doped) kristályos vezető szilíciumban, mint a jóval elterjedtebb lebegőkapus MOSFET megközelítés. A CTF legnagyobb előnye itt, hogy látványosan lecsökkenti az egymás melletti cellák közötti interferenciát. A Samsung még 2006-ban jelentette be, hogy aktívan fejleszti saját CTF-alapú NAND-lapkáit, az eltelt hét évben sikerült az új megközelítést adaptálni a kis csíkszélességű gyártástechnológiához és előkészíteni a sorozatgyártást.

A háromdimenziós cellák és a CTF kombinált használata a Samsung szerint a skálázódáson kívül a teljesítményproblémákon is sokat segít. A gyártó által közölt adatok szerint a megbízhatóság (írási ciklusok száma) tízszeres, a sebesség pedig kétszeres a konvencionális tizen-nanométeres lebegőkapus Flash-hez képest.

A gyártó ígérete szerint a fejlesztés a jövőben sem áll le. "A világelső 3D Vertical NAND tömeggyártása után folyamatosan fogjuk bevezetni a nagyobb teljesítményű és nagyobb kapacitássűrűségű 3D V-NAND termékeket, amelyek hozzá fognak járulni a globális memória-ipar bővüléséhez" - mondta a Samsung Flash memoriákért felelős alelnöke, Jeong Hyuk-Choi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról