Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Búcsúznak a Facebook Poke és Camera alkalmazásai

Hlács Ferenc, 2014. május 10. 10:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Végleg lehúzzák a rolót a Facebook Poke és Camera alkalmazásai. A Snapchat-klón Poke sosem lett igazán népszerű, a Camera pedig elvesztette értelmét, miután legtöbb funkcióját a fő Facebook app is átvette. A két iOS-es szoftvert a vállalat már törölte az App Store-ból.

Búcsút int iOS-es Poke, és Camera alkalmazásainak a Facebook. A kísérleti appok Androidra meg sem jelentek, a vállalat pénteken mindkét appot eltávolította az iTunes App Store-ból. A Poke 2012 decemberében jelent meg és a Snapchat riválisának szánták, de soha nem lett igazán népszerű. Annak ellenére, hogy az app indulásakor jóval stabilabb volt, mint az akkoriban még bugoktól sújtott Snapchat és kiterjedtebb funkcionalitást is kínált - fényképek mellett, üzeneteket és bökéseket is küldhettünk vele - utóbbi egyszerűen előbb csapott le a néhány másodpercen belül törlődő üzenetváltásra, így még időben sikerült jelentős méretű felhasználóbázist maga köré gyűjtenie.

A Facebook a Poke-ot ugyanakkor sosem szánta véresen komoly projektnek, állítólag az alkalmazást 12 nap alatt dobták össze és a vállalat Paper nevű hírolvasójának megjelenésekor egy interjúban maga Mark Zuckerberg is "viccként" írta le a próbálkozást. Azt, hogy az app nem lesz hatalmas siker elég hamar felismerték, így megjelenése óta gyakorlatilag hozzá sem nyúltak, egyáltalán nem érkezett hozzá frissítés - mégis nagyjából másfél év kellett, mire a cég végleg lemondott róla. A Facebook egyébként tavaly év végén maga is megpróbálta akvirálni a Snapchatet, ám az visszautasította a mintegy 3 milliárd dolláros ajánlatot.

A másik említett szoftver, amelytől a vállalat megvált, már sokkal népszerűbb volt, legalábbis fénykorában. A Camera segítségével egyszerre több fénykép is feltölthető volt iOS-ről a közösségi oldalra, amire azelőtt máshol nem volt lehetőség: ha például egy hosszabb nyaralás képeit akartuk megosztani, azt egyesével kellett feltöltögetni. Miután azonban ez a funkció Facebook appba is utat talált, mind iOS, mind Android platformon, a Camera-nak már nem sok értelme maradt. A cég ráadásul 2012 áprilisában egymilliárd dollárért felvásárolta az ugyancsak fotók megosztására Instagramot, idén februárban pedig 19 milliárdért a WhatsApp chatalkalmazást is, így bőven van hova nyúlnia a területen.

A vállalat úgy látszik igyekszik az új fejlesztésekre fókuszálni, Creative Labs csapatával az élen, amelynek a korábban említett Papert is köszönhetjük. Utóbbi egyelőre szintén iOS-exkluzív szoftver, amely az adott fiókhoz tartozó hírfolyamot egy teljesen átszabott felületen jeleníti meg - még a gombok is eltűntek róla. A Facebook valószínűleg inkább ezekre a termékekre akarja terelni a felhasználók figyelmét, ezért döntött úgy, hogy a tavaszi nagytakarítás során két már-már elfeledett alkalmazásától is megválik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.