Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 4. 15:48

Webböngészőt csinálna a nappaliból a Microsoft

Az egész szobát webböngészővé alakítja a Microsoft SurroundWeb projektje. Az Illumiroom koncepcióját folytató elképzelés a weboldalakat a falakra és bútorokra vetíti ki, és a tartalom megjelenítésekor pedig a környező tárgyakat, vagy egyéb készülékeket is figyelembe veszi.

Biztosan emlékeznek még néhányan a Microsoft nagyjából egy évvel ezelőtt bemutatott Illumiroom  projektjére, amely kivetítő segítségével terjesztette ki a televízió képét környező falakra, hogy még inkább elmélyítse a játékélményt a nappaliban. Ezt a vonalat viszi tovább a vállalat SurroundWeb nevű prototípusa is, amely ugyancsak az egyébként üresen álló falakat használja ki, de ezúttal weboldalakat vetít ki rájuk, így egy kvázi “3D böngészőt” hozva létre, miközben együttműködik a televízión, netán okostelefonon vagy tableten megjelenített tartalmakkal is.

A tárgyak és bútorok is a weboldal részévé válnak

Ehhez a rendszernek először fel kell térképeznie a szobát. Ehhez egy Kinectet, vagy hasonló szenzort használ, majd a létrehozott 3D-s modellen kijelöli a potenciális vetítőfelületeket. A SurroundWeb így a szoba felépítéséhez alkalmazkodva jeleníti meg az adott weblapokat, nincs szükség dedikált vetítővászonra, esetleg átrendezésre. Az adott webes felületek ráadásul akár fel is használhatnak egy-egy felismert tárgyat, a tartalom kiegészítésére. A SurroundWeb prototípusának projektorai egyszerre 25 darab 1440x720 pixel felbontású képpel tudják beborítani a környező falakat vagy akár bútorokat. A Microsoft szerint az irányítás gesztus- és hangalapon is lehetséges.

Noha ennyi kijelző párhuzamos irányítása viszonylag nagy felbontáson elég erőforrás-igényes feladatnak tűnik, a cég szerint a rendszer már jelenlegi formájában is jól veszi az akadályt, és a szoba nagyjából egy perces szkennelését követően másodpercenként stabilan 30 képkockás sebességgel képes kivetíteni a tartalmakat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az egyszerre több falon is megjelenített három dimenziós weboldalakat a vállalat “webszobáknak” nevezi. A kiterjesztett tartalom létrehozásához külön erre a célra tervezett online felületekre van szükség, a hagyományos weboldalakkal a koncepció csak igen korlátozottan valósítható meg. A technológiával kapcsolatban akarva-akaratlan is felmerülhetnek kételyek annak biztonságosságát, illetve a privát szféra tiszteletben tartását illetően, elvégre a rendszer feltérképezi a felhasználó házát, a bútorokkal és akár a benne található értéktárgyakkal együtt, ezeket az információkat pedig később a webszobák használják fel.

Három védelmi faktor

A Microsoft szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy a lakásra vonatkozó érzékeny adatok illetéktelenek kezébe kerülnének, amire három funkció kínál garanciát: az első az érzékelési adatvédelem, amely bár engedi, hogy adott tárgyak bizonyos válaszokat váltsanak ki, például az asztalon lévő energiaital hatására egy annak megfelelő reklám jelenjen meg, de ennek végrehajtását már maga a rendszer végzi, az oldal nem tudja meg, volt-e energiaital a felhasználónál. A vállalat második védelmi funkciója a renderelési védelem, amely a szoba 3D modelljét tartja titokban, a weblapok csak a rendelkezésükre álló vetítőfelületek méretét, számát és relatív helyzetét kapják meg, a harmadik pont pedig az interakció védelme, azaz az alkalmazások csak azokhoz a beviteli formákhoz férnek hozzá, amelyet a felhasználó korábban engedélyezett.

Akárcsak elődje az Illumiroom, a Star Trek holofedélzete által inspirált SurroundWeb is bőven a prototípus fázisban tart, annak gyakorlati megvalósítására, ha egyáltalán számíthatunk ilyenre, még jó darabig várnunk kell. A tavalyi International Broadcasting Convention szakkiállításon a Cisco is hasonló elgondolást mutatott be, Fresco nevű projektje a másik oldalról közelítette meg a dolgot, és LCD kijelzők segítségével készített kijelzőt a szoba falából, amin tévés és online tartalmak egyaránt megjelentek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról