Szerző: Koi Tamás

2013. január 10. 17:52

Virtuális térré alakítja a szobát a Microsoft IllumiRoom

Virtuális térérzetet keltő kísérleti szolgáltatást mutatott be a Microsoft a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n. A cég IllumiRoom elnevezésű megoldása a videojátékok látványvilágát emelheti új szintre.

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show alkalmával a Microsoft bemutatta azt a kijelző-koncepciót, mely a kép megjelenítéséhez a szobák berendezési tárgyait, illetve a falakat is felhasználja. Az IllumiRoom projekt elsősorban a jövő videojátékainak látványvilágát hivatott élethűbbé varázsolni, de a házimozizás közben éppúgy életképes a koncepció, mely végeredményben mindkét esetben jobb, de legalábbis más összképet biztosíthat a 3D-s tévék és projektorok által nyújtott élményhez képest.

Az IllumiRoom egyik alapja a jelenlegi formában az eredetileg az Xbox 360 játékkonzolokhoz megjelent, ám PC-kkel is használható Kinect szenzor, mely a szoba falát képes letapogatni. A megjelenítő körül feltérképezett területre aztán a kijelzőn megjelenő tartalommal összhangban a rendszer egy vagy több projektor segítségével vetít ki mozgó- vagy állóképet. A rendszer elméletileg minden képi tartalommal működhet, nincs szükség hozzá speciális grafikai átalakításokra, ellentétben egyes konzolos videojátékokkal, melyeket a 3D-s megjelenítéshez külön fel kellett készíteni.

01:17
 

IllumiRoom Projects Images Beyond Your TV for an Immersive Gaming Experience

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Microsoft az IllumiRoom alapjául szolgáló szabadalmat alig pár hónappal ezelőtt, tavaly szeptemberben jegyezte be, a cég még 2011 márciusában nyújtotta be rá a kérelmet. A szabadalmi kérvény benyújtásakor a projekt egy Microsoftnál dolgozó hardvermérnök, Gritsko Perez nevéhez kötődött, az IllumiRoom projektet jegyző csapatban ugyanakkor Perez neve nem szerepel.

Tekintve, hogy kísérleti stádiumban lévő megoldásról van szó, a Microsoft egyelőre nem beszélt arról, hogy az IllumiRoom mikor és pontosan milyen formában jelenhet meg a piacon. Nem lenne meglepő választás ugyanakkor, ha a cég az új terméket az eleve fejlettebb Kinect-funkciókat kínáló új generációs Xbox termékcsaláddal indítaná útjára. Az új Xboxok közt a pletykák szerint nem csak játékkonzolok lesznek, hanem olyan, médiaboxként vagy set-top boxként működő egységek, melyek elsősorban az audiovizuális tartalomfogyasztást szolgálják.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról