:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 20. 13:13

Radeon-tulajdonosok, szevasztok! Itt a Linux 3.13!

Megjelent az új Linux kernel, a fejlesztések elsősorban a hatékonyabb energiahasználatot célozzák, az AMD Radeon grafikus vezérlők tulajdonosai nagyon jól jártak.

Linus Torvalds ma délelőtt bejelentette a 3.13-as Linux rendszermag megérkezését, amely a nyolcadik kiadásra jelölt (RC) verziót követte. Valószínűleg nem a legnagyobb áttörések címszó alatt kell keresni az informatikai történelemkönyvekben a 3.13-as Linux rendszermagot, a ma kiadott szoftver újdonságai ettől függetlenül érdemesek az áttekintésre. A fejlesztések elsősorban az energiahahatékonyságot célozzák.

Jöjjön valaki, fogy az energia!

Az új kernelben számos olyan újdonság van, ami a hatékonyabb energiahasználatot célozza, ezek egy része az Intel fejlesztése. A Power Capping Framework és a Running Average Power Limit (RAPL) driver segítségével korlátozható a hardverek energiahasználata, az Intel esetében ez a Sandy Bridge generációs, vagy annál újabb processzorokat jelenti. Ennek főleg a beágyazott eszközök esetén van jelentősége, a RAPL az okostelefonos és tabletes rendszerchipek esetén egészen nagy felbontással (külön a CPU, a GPU, a memóriavezérlő, stb.) képes az alkatrészeket kezelni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy regressziós hibát is kijavítottak a kernelben, amely korábbi generációs Intel Xeon EX-alapú szervereken az indokoltnál jóval magasabb fogyasztást okozott. A mindössze öt kódsorból álló változtatással állítólag 50 wattot is meg lehet takarítani bizonyos szerverek üresjárati fogyasztásán. Az új rendszermag elvileg már támogatja a Broadwell generációs Intel processzorokat is, de a 14 nanométeres csíkszélességű eljáráson készülő chipek valószínűleg csak 2014 második felében érkeznek meg a boltokba - a Linux kernelen nem fog múlni a használhatóságuk, mivel az új mag a CPU mellett a friss grafikus magot is kezeli.

Radeon-tulajdonosok, figyelem!

Van egy nagyon jó hír a Radeon-tulajdonosok számára, a korábbi kernelekben (3.11, 3.12) még kiforratlanul, a 3.13-ban viszont kicsiszolva, és alapértelmezetten bekapcsolva érkezik a Dynamic Power Management támogatás. A DPM révén a grafikus kártya órajelét a terheléshez tudja igazítani, ezáltal üresjáratban látványosan csökken a fogyasztás, ami főleg a Radeon GPU-t tartalmazó noteszépek tulajdonosai számára lehet örömhír, de asztali konfigurációk esetén is hasznos a DPM, mivel a videokártya ventilátora nem pörög folyamatosan magas fordulatszámon. A Phoronix tesztje szerint a 3.13-as kernellel a Radeonok teljesítménye is nagyon sokat javult a DPM gatyába rázásának következtében.

Szintén Radeonokkal kapcsolatos újítás, hogy a HDMI-kimeneten végre támogatott a hangátvitel 7.1 csatornás felállás, TrueHD és DTS HD-MA esetén is. Az AMD "Hawaii" GPU-k tulajdonosai eddig elhanyagoltnak érezhették magukat, ha Linuxot használtak, a gyári, zárt Catalyst driver minőségéről sem írnak ódákat a fórumozók, a nyílt meghajtók állapota pedig még ennél is rosszabb. Nos, az új kernel hoz némi előrelépést ezen a területen, de nem túl sokat, továbbra is nagyon sok a user space kód és hardveres gyorsítás egyáltalán nincs - ha valaki a szabad operációs rendszert használja, egyelőre érdemes elkerülnie az R9 290 grafikus chipeket.

Nagyobb IO teljesítmény

Bekerült a rendszermagba a Multi-queue block layer, amelytől a tárolóműveletek gyorsabb végrehajtása várható. Ez a komponens több processzormagon képes elosztva futtatni az I/O feladatokat, ezáltal javítva a teljesítményt, elsősorban SSD-s gépeken. A becslések szerint az adott idő alatt elvégezhető I/O műveletek száma konfigurációtól függően legalább háromszorosára, de egyes esetekben tízszeresére is nőhet, miközben a műveletek késleltetése tizedére, szélsőséges esetben majdnem negyvened részére esik vissza. A Multi-queue block layer működéséről itt lehet bővebben olvasni

A netfilter projekt égisze alatt már évek óta készül az iptables leváltására fejlesztett nftables csomagszűrő keretrendszer, amely a 3.13-as rendszermagnak is része lett. Az nftables a netfilter alapjaira építkezik és az átmenet megkönnyítése érdekében visszamenőleg kompatibilis az iptables-szel, ip6tables-szel, arptables-szel és ebtables-szel is. Az nftables legfontosabb előnye az üzemeltetők számára, hogy a szűrési szabályrendszereket sokkal kényelmesebben adhatják meg - aki többet szeretne tudni arról, a fejlesztői szerint miért tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés az nftables, látogassa meg a projekt weboldalát.

A 3.13-as rendszermag szokás szerint elérhető a kernel.org weboldalon, valamint a tükörszervereken. Az újdonságokról részletesen a Phoronix cikkeiben érdemes olvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.