Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 24. 15:53

Újra a Radeon a leggyorsabb

Meglepően alacsony áron, 550 dollárért adja új csúcskártyáját az AMD, ezzel igen jó ár/teljesítmény mutatójú kártya lett a Radeon R9 290X. Az árcsökkentés hatása várhatóan a középkategóriában is érezhető lesz, kirobbanhat az árháború.

A puszta számok

Hosszas előjáték után az AMD végre bemutatta legújabb csúcskártyáját, az R9 290X névre keresztelt GPU-t. A Hawaii kódnéven fejlesztett GPU igen látványos specifikációkat kapott, 2816 stream processzor dolgozik benne, 768-cal több, mint az R9 280X/7970-ben. Ezzel arányosan megnőtt a textúrázó egységek (176), és megduplázódott a ROP blokkok (64) száma. A memóriaelérés szélessége 384 bitről 512 bitre emelkedett, az (effektív) órajel azonban 6-ről 5 GHz-re csökkent, a kapacitás viszont megint nőtt, 3-ről 4 gigabájtra.

A lapka valódi monstrum, 6,2 milliárd tranzisztort tartalmaz (NVIDIA Titan: 7,2 milliárd), a stream processzorok órajele pedig az AMD új technológiájának betudhatóan dinamikusan változik, de maximum 1 GHz. A bérgyártóknál továbbra sem érhető el 22 nanométeres gyártás, így az R9 290X az előzö generációs Radeonokhoz és az NVIDIA kártyáihoz hasonlóan továbbra is a TSMC 28 nanométeres eljárásán készül. Ennek egyenes hozadéka, hogy a tranzisztorszám és az órajel, így a teljesítmény emelkedésével a fogyasztás is növekszik.

A kártya fogyasztásáról az AMD nem nyilatkozik, pontos TDP-adattal így nem rendelkezünk. A tesztek szerint azonban az R9 290X számottevően többet fogyaszt, mint a 250 wattosként jellemzett kártyák, ha lenne hivatalos adat, az valószínűleg 300 watt lenne. A tesztek szerint a kártya hátránya, hogy az alacsony ár érdekében viszonylag fapados hűtőt mellékel az AMD (egyelőre csak referenciakártyák vásárolhatóak), amely kifejezetten hangos - a vásárlással így érdemes lehet megvárni a pár ezer forinttal drágább, de halkabb újratervezett kártyák megjelenését.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy korábban sejteni lehetett, az AMD presztízskérdést csinált abból, hogy megverje a konkurencia leggyorsabb kártyáját, így az R9 290X órajeleit úgy lőtték be, hogy hajszállal, de a Titan fölötti sebességet érjen el. Minőségi ugrásról nem lehet beszélni, az Anandtech mérései szerint a Titan és az R9 290X gyakorlatilag azonos teljesítményt produkál, felbontástól és játéktól függően hol az egyik, hol a másik kártya vezet. A Prohardver szerint az AMD csúcsmodellje néhány százalékkal erősebb a Titannál, a GTX 780-nal szemben pedig több mint 10 százalékra nyílik az olló.

És mennyiért?

Amiben viszont az AMD nagyon megveri az NVIDIA-t, az az ajánlott fogyasztói ár. Míg a Titan ezer dollár körüli magasságokban tanyázik (itthon 270-300 ezer forintba kerülnek a kártyák), a GTX 780 pedig 650 dollárba (Magyarországon nagyjából 170 ezer forintba) kerül, az AMD új csúcsmodellje csak 550 dolláros ajánlott árat kapott (a Prohardver szerint ez hazánkban 160 ezer forintos bolti árra fordul le), miközben a Titannal gyakorlatilag azonos teljesítményű, a GTX 780-nál pedig érezhetően gyorsabb.

Az AMD lépésével a felső kategóriában várhatóan kirobban az árháború, az NVIDIA valószínűleg mindkét kártyájának árát számottevően csökkenteni kényszerül a közeljövőben. Ennek jótékony hatását azonban nem csak e kártyák potenciális vásárlói érzik majd meg, hanem a középkategóriás modellek ára is eshet ennek következtében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról