:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 27. 14:51

Kiszáll a félvezetőgyártásból a Panasonic

A veszteséges tevékenységeitől látványos ütemben szabaduló Panasonic az izraeli TowerJazznek adná el három japán chipgyárát, értesült bennfentes forrásokból a Reuters. Az üzletet még a pénzügyi év márciusi zárása előtt tető alá akarják hozni.

Teljesen ki akar szállni a félvezetőgyártásból a Panasonic, ennek keretében három japán chipgyárát az izraeli TowerJazz szerződéses gyártónak adná el a Reuters szerint. A szóban forgó üzemek sok éve üzemelnek, viszonylag elavult technológiával, a könyv szerinti értékük pár száz millió dollár mindössze. A Panasonic számára a korszerűsítés aligha lenne kifizetődő, egy modern chipgyár létesítési költségei több milliárd dollárt emészthetnek fel, ahhoz, hogy egy új üzemet érdemes legyen megfinanszírozni, hatalmas félvezetőgyártási tevékenységre is szükség van. A Panasonic a jövőben alighanem a szerződéses gyártók ügyfeleként állítja elő chipjeit.

A három japán gyár pletykált vevője az izraeli TowerJazz lehet. Az 1993-ban alapított cég a kis szerződéses gyártók közé tartozik, amely mára korszerűtlennek tekinthető technológiával (minimum 95 nanométeres csíkszélesség) termel áramköröket egyedi megrendelésre. A cégnek jelenleg három gyára van, kettő Izraelben, egy az USA-ban, a kaliforniai New Poert Beachen, illetve egy található Japánban, amelyet a Micron Technologytól vásárolt meg 2011-ben.

A Reuters forrása úgy tudja, a Panasonic és a TowerJazz jelenleg az árról tárgyalnak. A megállapodás alapján valószínűleg három japán üzem kerül a Towerjazz birtokába, velük együtt pedig 2500 alkalmazottat is átad a cég. Az ügyletet még a pénzügyi év márciusi zárása előtt szeretné nyélbe ütni a vállalatvezetés, amely szerint egyébként még semmi nem dőlt el, nem született megállapodás. A Reuters informátora állítja, a gyárak átvétele után a Panasonic a TowerJazztől vásárolja majd a számára szükséges chipeket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hírek szerint a Panasonic emellett tárgyalásokat folytat öt másik chipgyárának eladásáról is, ezek Indonéziában, Szingapúron és Malajziában találhatóak. A folyamatos árnyomás miatt a Panasonic fokozatosan vonul ki a konzumelektronikai piacokról, amely miatt egyre kevesebb saját félvezetőre van szüksége, ezért a házon belüli chipgyártás mára nem kifizetődő a vállalat számára - a legutóbbi pénzügy évben a chipgyártás több mint 20 milliárd jenes, vagyis nagyjából 197 millió dolláros veszteséget okozott a Panasonicnak.

A japán elektronikai óriás irányítását tavaly vette át Kazuhiro Tsuga, aki villámsebesen állt neki a pénzügyileg megrendült cég újraszervezésének. E folyamat részeként a vállalat megválik a kevéssé nyereséges tevékenységektől és az erős növekedéssel kecsegtető, valamint komoly profitot hozó üzletekre koncentrál, elsősorban olyan ipari megoldásokra mint a járműelektronika. Tsuga elve szerint amelyik részleg nem termel legalább 5 százalékos üzemi eredményhányadot, annak nincs helye a szervezeten belül, el kell adni vagy be kell zárni. Ennek az elvnek esett áldozatául korábban az egészségügyi részleg, amit a Panasonic a nyáron eladott, de állítólag a plazmatévék gyártását is be fogja szüntetni rövidesen a cég, mivel a tevékenység nem kifizetődő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.