Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 11. 10:07

Egyben akar maradni a BlackBerry

Több kérője is akadt a BlackBerry egyes üzletrészeinek, a kanadai mobilgyártó igazgatótanácsa szerint azonban jelenleg egyben értékesebb a vállalat, írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reuters.

A Cisco, a Google és a Lenovo mellett az Apple és a Microsoft is megkereste a komoly problémákkal küszködő BlackBerryt egyes üzletrészek, illetve szabadalmak megvásárlásával kapcsolatban, az igazgatótanács azonban elutasította ezeket az ajánlatokat a Reuters szerint.

A BlackBerrynek (vagy bármilyen más kanadai cégnek) nem csak a részvényesek, hanem az összes érdekelt, tehát a dolgozók, partnerek és ügyfelek érdekeit is szem előtt kell tartania egy felvásárlási tranzakció esetén - amennyiben egy érintett úgy érzi, az érdekei nem megfelelően jutottak érvényre, pert indíthat a vállalat ellen. 2007-ben a BCE nevű távközlési cég kivásárlását követően a papírokon jelentős nyereséget realizáló részvényesek legnagyobb bánatára a hitelezők beperelték a vállalatot, az ország legfelsőbb bírósága ezt követően mondta ki, egy cégeladásnál a tulajdonosok mellett más érdekeket is figyelembe kell venni.

Thorsten Heins nem tudta eladni a céget, mennie kellett

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az összeomló BlackBerry szeptemberben közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a Fairfax Financials céggel egy magántőkés kivásárlásról, azonban a Fairfax határidőre nem tudta összeszedni a tranzakció végrehajtásához szükséges tőkét, ezért az ügylet meghiúsult. Ezt követően a mobilgyártó bejelentette az alig másfél éve kinevezett Thorsten Heins távozását az elnök-vezérigazgatói székből. Egymilliárd dollár friss tőke bevonásáról is döntött a BlackBerry vezetése, ennek negyedét egyébként a Fairfax biztosítja.

Sokba kerülne a feldarabolás

Az igazgatótanács a Reuters szerint arra a következtetésre jutott, ezzel a tőkebevonással a BlackBerry át tudja vészelni a közeljövőt és meg tudja fordítani a szerencséjét. A legtöbb alternatíva a vállalat feldarabolásával és egyes üzletrészek bezárásával járt volna a bennfentesek állítása alapján - a cég alighanem a készülékgyártástól kellett volna megszabaduljon. Ennek a leállítása azonban aránytalanul nagy anyagi terhet jelentene, a dolgozókat el kell bocsátani és végkielégítést kell nekik fizetni, az átszervezéseknek is komoly költsége van, ráadásul a beszállítókkal kötött szerződéseket sem lehet következmény nélkül felmondani.

Összességében a készülékgyártás felfüggesztése olyan anyagi terheket jelentene, amelyek a szellemi tulajdon értékét rontják. A BlackBerry szabadalmai, illetve készülék- és hálózati technológiái annyira szorosan összekapcsolódnak, hogy egy cégfeldarabolás esetén sokat vesztenek az értékükből, állítja egy bennfentes forrás a Reutersnek. Az igazgatótanács emellett attól is tartott, egy külföldi céggel (pl. a Lenovóval) kötött megállapodást nagyon komolyan megvizsgálnának a kanadai hatóságok és még ha zöld utat is adnának az ügyletnek, a tranzakció nagyon elhúzódna, a bizonytalanság miatt pedig nem tudnak megfelelő árat kialkudni. Emellett sok ügyfél is elpártolna a cégtől.

Kockázatok és mellékhatások

A BlackBerry telefonjai és kommunikációs hálózata jelenleg is számos kanadai és amerikai kormányhivatalban teljesítenek szolgálatot, a cég attól tart, hogy külföldi vevő megjelenésekor ezek az ügyfelek elhagynák a BlackBerryt és más platformra állnának át. Emlékezetes, hogy az IBM 2004-ben adta el PC-gyártó részlegét a Lenovónak. Az ügyletet az amerikai hatóságok - nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva - nagyon komolyan vizsgálták, mivel a legtöbb amerikai kormányhivatal használ(t) IBM PC-ket. A tranzakció végül zöld lámpát kapott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról