Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 4. 15:30

Kútba esett a BlackBerry eladása, kirúgták a vezért

Kútba esett a BlackBerry magántőkés kivásárlására tett kísérlet, a Fairfax Financial Holdings nem tudta összeszedni a tranzakció lebonyolításához szükséges tőkét, így elállt az üzlettől. A BlackBerry kirúgta Thorsten Heins elnök-vezérigazgatót.

HIRDETÉS

Nem sikerült egyben vevőt találnia a BlackBerrynek. Bár az összeomlott okostelefon-gyártó szeptemberben megállapodást írt alá egyik legnagyobb tulajdonosával, a Fairfax Financial Holdingsszal egy magántőkés kivásárlásról, a Fairfax nem tudta előteremteni a tranzakció végrehajtásához szükséges 4,7 milliárd dollárt, így elállt a bolttól. Az eredeti megállapodás szerint ma, 2013. november 4-ig kellett volna a Fairfaxnek végrehajtani a kivásárlást.

Korábbi hírek szerint a BlackBerry részleges vagy teljes felvásárlása iránt más vállalatok is érdeklődtek, köztük az SAP, a Cisco a Google és a Lenovo is, azonban eddig egyikük sem tett konkrét ajánlatot. Az SAP pénzügyi vezetője egy korábbi nyilatkozatában cáfolta, hogy a német szoftvercég a BlackBerry felvásárlására készülne, mivel az nem illik stratégiájába.

John Chen az új vezér

A most bejelentett terv szerint a BlackBerry 1 milliárd dollár friss tőkét von be részvényre váltható kötvény formájában, ennek negyedét a Fairfax biztosítja. A tavaly kinevezett Torsten Heins elnök-vezérigazgatónak is távoznia kell a vállalat éléről, emellett a felsővezetés egy részét is lecseréli. Az új vezető (ideiglenesen) John Chen, akit az igazgatótanács elnökévé is kineveztek. Chen egyébként korábban a Sybase vezetője volt, amíg az SAP fel nem vásárolta.

"A BlackBerry egy ikonikus márka, hatalmas lehetőségekkel, de rengeteg időt, komoly odafigyelést és kemény döntéseket kíván a sikerének visszaállítása" - mondta Chen. "Alig várom, hogy a BlackBerryt átvezessem ezen a fordulaton és az üzletimodell-váltáson, az ügyfelek, részvényesek és dolgozók legnagyobb megelégedésére."

Thorsten Heins távozása egyúttal a beismerése annak, hogy lényegében a BlackBerry eladása volt a feladata, amelyet nem sikerült teljesítenie. A Siemenstől érkezett német szakember nem csak elnök-vezérigazgatói tisztségétől válik meg, hanem igazgatótanácsi tagságától is, és teljesen elhagyja a céget. A hír hidegzuhanyként érte a tőzsdét, a részvények majdnem 20 százalékot vesztettek értékükből a bejelentés nyomán, igaz, azóta némileg korrigált a kurzus. A 6,5 dollár körüli árfolyam ezzel együtt tízéves mélypontot jelent.

a címlapról

emberhiány

16

Megszűnik a Firefox Send és Notes

2020. szeptember 18. 10:32

A Mozillának a nyári leépítések után nem maradt erőforrása a szolgáltatások fenntartására.