Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 4. 15:30

Kútba esett a BlackBerry eladása, kirúgták a vezért

Kútba esett a BlackBerry magántőkés kivásárlására tett kísérlet, a Fairfax Financial Holdings nem tudta összeszedni a tranzakció lebonyolításához szükséges tőkét, így elállt az üzlettől. A BlackBerry kirúgta Thorsten Heins elnök-vezérigazgatót.

Nem sikerült egyben vevőt találnia a BlackBerrynek. Bár az összeomlott okostelefon-gyártó szeptemberben megállapodást írt alá egyik legnagyobb tulajdonosával, a Fairfax Financial Holdingsszal egy magántőkés kivásárlásról, a Fairfax nem tudta előteremteni a tranzakció végrehajtásához szükséges 4,7 milliárd dollárt, így elállt a bolttól. Az eredeti megállapodás szerint ma, 2013. november 4-ig kellett volna a Fairfaxnek végrehajtani a kivásárlást.

Korábbi hírek szerint a BlackBerry részleges vagy teljes felvásárlása iránt más vállalatok is érdeklődtek, köztük az SAP, a Cisco a Google és a Lenovo is, azonban eddig egyikük sem tett konkrét ajánlatot. Az SAP pénzügyi vezetője egy korábbi nyilatkozatában cáfolta, hogy a német szoftvercég a BlackBerry felvásárlására készülne, mivel az nem illik stratégiájába.

John Chen az új vezér

A most bejelentett terv szerint a BlackBerry 1 milliárd dollár friss tőkét von be részvényre váltható kötvény formájában, ennek negyedét a Fairfax biztosítja. A tavaly kinevezett Torsten Heins elnök-vezérigazgatónak is távoznia kell a vállalat éléről, emellett a felsővezetés egy részét is lecseréli. Az új vezető (ideiglenesen) John Chen, akit az igazgatótanács elnökévé is kineveztek. Chen egyébként korábban a Sybase vezetője volt, amíg az SAP fel nem vásárolta.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

"A BlackBerry egy ikonikus márka, hatalmas lehetőségekkel, de rengeteg időt, komoly odafigyelést és kemény döntéseket kíván a sikerének visszaállítása" - mondta Chen. "Alig várom, hogy a BlackBerryt átvezessem ezen a fordulaton és az üzletimodell-váltáson, az ügyfelek, részvényesek és dolgozók legnagyobb megelégedésére."

Thorsten Heins távozása egyúttal a beismerése annak, hogy lényegében a BlackBerry eladása volt a feladata, amelyet nem sikerült teljesítenie. A Siemenstől érkezett német szakember nem csak elnök-vezérigazgatói tisztségétől válik meg, hanem igazgatótanácsi tagságától is, és teljesen elhagyja a céget. A hír hidegzuhanyként érte a tőzsdét, a részvények majdnem 20 százalékot vesztettek értékükből a bejelentés nyomán, igaz, azóta némileg korrigált a kurzus. A 6,5 dollár körüli árfolyam ezzel együtt tízéves mélypontot jelent.

a címlapról