Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 29. 15:08

Pereli beszállítóit a HP

A HP szerint a legnagyobb gyártók árrögzítéssel károsították meg, a pénzért most kártérítésti pert indított a PC-gyártó. A vád szerint hét beszállító összebeszélt és egységes áron kínálta portékáját a HP-nak.

Pert indított a HP a kétezres évek során optikai meghajtókat beszállító gyártók ellen. A csütörtökön beadott kereset szerint a piac domináns gyártói egyeztették áraikat, ezzel kizárták a versenyt és megkárosították vásárlóikat, köztük a HP-t is. A hét alperes a Toshiba, a Samsung, a Sony, a Panasonic, a NEC, a TEAC és a Quanta Storage. A listáról hiányzik az LG Electronics és a Hitachi közös leányvállalata, a HLDS illetve a Benq-Lite-On. Előbbi egy korábbi, 2011-es perben ismerte el, hogy részt vett kartellezésben az optikai meghajtók piacán

"Az összeesküvés időszaka alatt az alperesek és társaik az optikai meghajtók piacának 90 százalékát uralták" - áll a HP beadványában. "Továbbá az alperesek és társaik olyan közös szabadalmi portfóliókat alakítottak ki, amelynek birtokában hatásosan meg tudták akadályozni új szereplők belépését az ODD-piacra a magas licencdíjak révén" - állítja a HP. A beadvány szerint a cég a 3C DVD Patent Groupot nevesíti, amely a Blu-ray lemezekhez kapcsolódó szabadalmakat is kezeli, illetve számos hasonló szabadalombirtokos entitást, amelyek a CD-khez kapcsolódó jogokat kezelik.

Az elektronikai iparágban bevett szokás, hogy az iparági szabványokhoz szükséges szabadalmakat a cégek egy közös entitásba dobják össze, amelyben az apportnak megfelelő arányban kapnak részesedést. Ez a közös jogkezelő licenceli a vásárlók felé a szükséges szellemi tulajdont, így elegendő csupán ezzel az egy céggel megállapodni, nem kell az összes szabadalomtulajdonossal egyenként leülni. A HP szerint ez az entitás fontos szerepet játszott abban, hogy csak az eredeti szabadalomtulajdonosok gyárthassanak optikai meghajtókat, az új belépők számára olyan magas licencdíjat állapítottak meg, amely versenyképtelen árakhoz vezetett volna.

A HP álláspontja szerint az alperesek "integrált és egymást átfedő versenyellenes tevékenységet folytattak", amelynek része volt az árak egyeztetése, valamint a HP-val folyó, egyébként titkos tárgyalások állásának megbeszélése. Eszerint a HP, mint legnagyobb PC-gyártó csupán korlátozottan tudta érvényesíteni a méretéből fakadó árengedményeket, hiába vásárolt nagy tételben, a gyártók összehangolt akciója révén nem tudott akciósan vásárolni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HP szerint a kartellezést különösen súlyossá teszi, hogy 2004 és 2009 között az otthoni szórakozás és adattárolás gyakorlatilag kizárólagos médiumai az optikai lemezek voltak, emiatt képtelenség lett volna ODD nélküli PC-t értékesíteni a piacon. Ez az a domináns pozíció, amivel az alperesek visszaélhettek és piaci fölényüket árrögzítésen keresztül érvényesíthették. A HP szerint a gyártók a nagyszabású iparági eseményeket, mint a CES-t vagy az Optical Storage Symposiumot használták fel arra, hogy a gyanú felkeltése nélkül találkozzanak és egyezményeket kössenek.

Az optikai meghajtók piaca már a sokadik olyan IT-ágazat, amelyet kartellvád ér. Korábban a monitor-piac résztvevőit meszelte el az Európai Unió másfél milliárd euróra, a chipkártyák (SIM, bankkkártya és egyéb azonosítók) beszálltói ellen folyik elhúzódó eljárás, 2010-ben pedig a DRAM memóriagyártók kaptak vaskos büntetést. Ha a HP által indított perben elegendő bizonyíték kerül napvilágra, a kartell ellen az amerikai és európai versenyhatóságok is megindíthatják saját vizsgálatukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról