Szerző: Koi Tamás

2013. április 22. 14:33

Kartellvádban a chipkártya-beszállítók

Legalább három chipgyártó nézhet komoly büntetés elé, miután az Európai Unió végrehajtó szerve több évnyi vizsgálatot követően hivatalosan is kartellezéssel gyanúsítja a társaságokat. Az érintett cégek bankkártyákhoz, SIM-ekhez és más chipkártyákhoz szállítottak áramköröket.

Legalább három chipkártya-beszállítót érinthet az Európai Unió végrehajtó szervének legújabb trösztellenes eljárása. A kartellgyanúba keveredett chipgyártók különféle plasztikkártyákhoz, így például bankkártyákhoz, SIM-ekhez és más, azonosításra szolgáló lapkákhoz (például személyi igazolványok, diákigazolványok stb.) gyártanak áramköröket - az érintettek közt van a Philips, az Infineon Technologies és a Rensas.

Az Európai Bizottság versenyjogi szerve hétfőn küldte meg a kifogásait tartalmazó nyilatkozatait a kartellvádba keveredett cégeknek, ezzel a 2008 óta húzódó eljárás új szakaszába léphet. A Bizottság először 2009-ben hozta nyilvánosságra, hogy házkutatásokat végzett több érintett vállalkozásnál is azért, hogy bizonyítékokat gyűjtsön arra, hogy a cégek valóban rögzítették-e az árakat, felosztották-e egymás közt a piacot valamint megosztottak-e egymás közt üzleti titkokat, mindez pedig összességében alkalmas volt-e a piaci verseny korlátozására.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hivatalos vádszakaszt követően a Bizottság a normál jogi procedúrának megfelelően egyeztetést kezdeményez az érintettekkel, melynek eredményétől függően a cégekre kiszabott büntetés mértéke csökkenhet. Ha az egyeztetés eredménytelenül végződik, a társaságokra maximum az éves bevétel tíz százalékát elérő büntetést róhat ki a Bizottság.

A mostani ügyben érintett gyártók egyike egy korábbi kartellben is el lett már marasztalva. Az Infineonra és nyolc másik DRAM-gyártóra 2010-ben összesen 331 millió eurós büntetést szabott ki az EU a memóriachipek árának mesterséges szinten tartása miatt. Ez ugyanakkor még mindig eltörpül ahhoz a büntetéshez képest, melyet az Intelre rótt ki az Unió 2009-ben: a cég akkor piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt 1,06 milliárd eurós büntetést kapott, ami mostanáig az iparág legnagyobb, egyetlen cégnek odaítélt büntetési tételének minősül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról