Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kartellvádban a chipkártya-beszállítók

Koi Tamás, 2013. április 22. 14:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Legalább három chipgyártó nézhet komoly büntetés elé, miután az Európai Unió végrehajtó szerve több évnyi vizsgálatot követően hivatalosan is kartellezéssel gyanúsítja a társaságokat. Az érintett cégek bankkártyákhoz, SIM-ekhez és más chipkártyákhoz szállítottak áramköröket.

Legalább három chipkártya-beszállítót érinthet az Európai Unió végrehajtó szervének legújabb trösztellenes eljárása. A kartellgyanúba keveredett chipgyártók különféle plasztikkártyákhoz, így például bankkártyákhoz, SIM-ekhez és más, azonosításra szolgáló lapkákhoz (például személyi igazolványok, diákigazolványok stb.) gyártanak áramköröket - az érintettek közt van a Philips, az Infineon Technologies és a Rensas.

Az Európai Bizottság versenyjogi szerve hétfőn küldte meg a kifogásait tartalmazó nyilatkozatait a kartellvádba keveredett cégeknek, ezzel a 2008 óta húzódó eljárás új szakaszába léphet. A Bizottság először 2009-ben hozta nyilvánosságra, hogy házkutatásokat végzett több érintett vállalkozásnál is azért, hogy bizonyítékokat gyűjtsön arra, hogy a cégek valóban rögzítették-e az árakat, felosztották-e egymás közt a piacot valamint megosztottak-e egymás közt üzleti titkokat, mindez pedig összességében alkalmas volt-e a piaci verseny korlátozására.

A hivatalos vádszakaszt követően a Bizottság a normál jogi procedúrának megfelelően egyeztetést kezdeményez az érintettekkel, melynek eredményétől függően a cégekre kiszabott büntetés mértéke csökkenhet. Ha az egyeztetés eredménytelenül végződik, a társaságokra maximum az éves bevétel tíz százalékát elérő büntetést róhat ki a Bizottság.

A mostani ügyben érintett gyártók egyike egy korábbi kartellben is el lett már marasztalva. Az Infineonra és nyolc másik DRAM-gyártóra 2010-ben összesen 331 millió eurós büntetést szabott ki az EU a memóriachipek árának mesterséges szinten tartása miatt. Ez ugyanakkor még mindig eltörpül ahhoz a büntetéshez képest, melyet az Intelre rótt ki az Unió 2009-ben: a cég akkor piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt 1,06 milliárd eurós büntetést kapott, ami mostanáig az iparág legnagyobb, egyetlen cégnek odaítélt büntetési tételének minősül.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.