Szerző: Bizó Dániel

2010. május 19. 16:26

Az EU is megbüntette a DRAM-ipari kartellt

Összesen több mint 331 millió euró, vagyis 91 milliárd forint büntetést szabott ki az Európai Bizottság memóriagyártókra, mivel azok évekkel ezelőtt árkartellt hoztak létre a DRAM-árak összehangolt manipulációja érdekében. Az ítélet rendkívül lassan, 7 év alatt született meg.

Tíz memóriagyártó 331 millió 274 ezer euró büntetést kapott, amely 10 százalékkal csökkentett az eredeti büntetéshez képest, mivel mindegyik vállalat vallomást tett és elfogadta a megállapodást, így nem húzódik tovább az ügy. A Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a kartell 1998 júliusa és 2002 júniusa közt működött, amelyben a gyártók többnyire kétoldalú megállapodásokon keresztül koordinálták a PC-gyártóknak kínált árakat és termékeket, így megkárosították a azokat és az európai vásárlókat egyaránt. A kartellt a Micron buktatta le 2002-ben, ezért az mentesült a büntetések alól. Az amerikai gyártó árulását valószínűleg az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által kezdeményezett vizsgálat váltotta ki, mivel talán belátták, a lebukás egyébként is elkerülhetetlen volna.

A legnagyobb büntetést, 146 millió eurót, természetesen a Samsung Electronics kapta, mivel piacrészesedésben vezető, így a legtöbbet nyerte az árak manipulációjával. Ez az összeg is azonban 28 százalékkal, vagyis több mint 50 millió euróval kevesebb a teljesnél, mivel a koreai vállalat már évek óta együttműködött a hatóságokkal az ügy felgöngyölítése érdekében. Összesen több mint 55 százalékos csökkentést kapott az Infineon is, amely még így is a második legnagyobb befizető a Samsung mögött, 56 millió euróval. A sors fintora, hogy az Infineonnak már nincs is DRAM-gyártó érdekeltsége, mivel azóta leválasztotta memóriagyártó részlegét, a Qimondát pedig a memóriapiaci recesszió, majd a 2008-as válság elsöpörte. A büntetési ranglistán a bronzérmet a Hynix szerezte meg, és 37 százalékos kedvezményt követően 51,5 millió eurót kell leszurkolnia. Az ügy egyértelműen a már leköszönt Neelie Kroes hagyatéka, akinek önéletrajzát többek közt a Microsoftra és az Intelre kirótt gigantikus büntetések is gazdagítják.

Ez az árkartell ugyanaz, amely miatt az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ) még 2002-ben kezdeményezett vizsgálatokat, a kezdeti bizonyítékok nagy részét szintén elsősorban a Microntól beszerezve. Az első megállapodások 2004-ben születtek meg az Infineon és a Hynix részéről, majd 2005-ben következett a Samsung is. A DoJ összesen 731 millió dollár büntetést és sok hónap letöltendő börtönt osztott ki végül. Az amerikai igazságügy 2007-ben vizsgálatot indított a NAND piacon is árkartell után kutatva, ezt azonban tavaly eredménytelenül zárta.

A DoJ DRAM-ipari vizsgálata során feltárt dokumentumok alapján az is kiderült, hogy, a DRAM-gyártók manőverezése legalább részben a Rambus ellehetetlenítését célozta meg az RDRAM mesterséges visszafogásával és túlárazásával, hogy így kerüljék ki a jogdíjak fizetését. Éveken át húzódó jogi csatározást követően a Rambus tavaly megállapodott a Hynixszel, idén év elején pedig a Samsunggal is jogdíjak fizetéséről a különféle DDR és GDDR memóriachipek és memóriavezérlők után, aminek eredményeként több százmillió dollárhoz jut - csak a Samsung összesen 900 millió dollárt fog kifizetni az évek folyamán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról