Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 30. 14:03

100 millió felett a Samsung ChatOn

A Samsung okos- és hagyományos telefonjain egyaránt elérhető csevegő alkalmazása már százmillió felhasználót tudhat magáénak. A robbanás most kezdődik, a felhasználók felére az elmúlt hónapokban tett szert a Samsung. A szoftvernek, amely csaknem minden platformon elérhető, olyan riválisokkal kell versenyre kelnie, mint az BBM, az iMessage, a Viber vagy a régi motoros Skype.

Az új okoskészülék megvásárlása után a Vibert vagy Skype-ot reflexből letöltőket talán meglepetésként érheti, hogy a Samsung saját mobilos chat alkalmazása a ChatOn az elmúlt négy hónapban megduplázta felhasználói bázisát, így a regisztráltak száma már meghaladja a 100 milliót is. Az app a Samsung hagyományos és okostelefonjain is előre telepítve érkezik, legyen szó Androidot, vagy a cég saját operációs rendszerét, Badát futtató készülékekről, de a többi platformra is ingyenesen letölthető, mint az iOS, a BlackBerry vagy a Windows Phone.

Stabil növekedés

A csevegő app webes felülete böngészőből is hozzáférhető. A ChatOn a világon mindenhol elérhető, ráadásul 63 különböző nyelven. A vállalat szerint az alkalmazást használók száma az utóbbi időben Indiában, Kínában és az Egyesült Államokban is meredek növekedést mutatott, emellett Európában és a Közel-Keleten is egyre népszerűbb, annak dacára, hogy hiányoznak belőle a konkurenciánál már alapvetőnek számító hang- és videohívás funkciók.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Apple hasonló szolgáltatása, az iMessage esetében gyakorlatilag minden iOS-es készülék tulajdonosa felhasználónak tekinthető, hiszen az egyben az SMS-küldésért is felel, így itt nagyjából 600 milliós bázisról beszélhetünk, amelyből a valós aktív felhasználók száma mintegy 250 millió. Az iMessage lényege, hogy ha az adott üzenet címzettje ugyancsak az Apple mobil operációs rendszerét futtató eszközt használ a csevegés ingyenesen, a többi chat alkalmazáshoz hasonlóan folyik tovább - amennyiben van internetkapcsolat. Az ip-alapú üzenetküldés emellett a Mac-es kliens segítségével a számítógépről is folytatható. Az erős alapértelmezett csevegő miatt iOS-en minden más versenyzőnek nehéz dolga van, az iPhone felhasználókat nem könnyű rávenni, hogy használjanak Skype-ot vagy más klienst, a Samsung új megoldása pedig főleg idegen lehet nekik. Az iMessage ellen az egyetlen érv, hogy csak iOS felhasználók számára elérhető, így például az Androidosokkal való chatelés pénzbe kerül iPhone-ról is.

Platformok és függetlenek

A jobb időket is megélt kanadai gyártó csevegőprogramja, a BlackBerry Messenger is keresztplatformos, valamint olyan funkciókkal is kiegészül, mint a hanghívás, illetve a videochat, emellett támogatja a csoportkommunikációt, valamint készülékek közötti kijelzőmegosztást is. A BBM jelenleg 50-60 millió aktív felhasználót tudhat magáénak. A gyári megoldások azonban elsősorban nem egymással kell hogy rivalizáljanak, ugyanis rengeteg harmadik féltől származó csevegőszolgáltatást találhatunk a különböző platformok szoftverboltjaiban, amelyek közül már több is kiegészül OS X, vagy Windows klienssel is. Ilyen például a Google saját megoldása, az elvileg minden androidos készüléken megtalálható Hangouts, a csaknem 200 millió felhasználós Viber, vagy a Skype, amely már az okostelefonok előtt is igen népszerűnek számított, mára pedig nagyjából 300 millióan telefonálnak, chatelnek vele.

A Facebook chat alkalmazása, majdnem 200 milliós bázisával szintén igen elterjedt, noha az előzőekkel ellentétben nem támogatja a videohívás funkciót, ugyanakkor az iMessage-hez hasonlóan már képes egy helyen kezelni a Facebook és SMS üzeneteket. Az iMessage-től kényelmesebb, hogy az elküldött üzeneteket legrosszabb esetben a böngészőben, Facebook üzenetként megkapja a címzett, így nem számít használja-e a szolgáltatást mobilon is. A Samsung ChatOn alkalmazásának terjedése az erős konkurencia mellett tehát mindenképp figyelemre méltó, és bár több területen is ráférne a fejlesztés, nagy előnye, hogy nemcsak az okos- de a hagyományos Samsung telefonokon is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról