Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 26. 08:55

Összeborul a szabad szoftveresekkel az NVIDIA

Felkarolja a Nouveau szabad szoftveres meghajtó fejlesztését az NVIDIA, dokumentációval segíti a közösség munkáját. A gyártó hosszú távú együttműködést szeretne, a fejlesztők egy része még szkeptikus.

Váratlanul megjelent Andy Ritger a Nouveau meghajtó fejlesztői levelezőlistáján és cége, az NVIDIA segítségét ajánlotta fel a közösségnek. A gyártó Unix Software csapatának vezetője levelében dokumentációs lehetőségeket kínál fel a fejlesztőknek az NVIDIA GPU-k problémásabb részeihez.

Mint ismeretes, az NVIDIA az elmúlt években teljesen elutasította a szabad szoftveres közösséggel való együttműködést, álláspontja szerint nem segítette de nem is akadályozta a Nouveau fejlesztőinek munkáját. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a teljesen nyílt meghajtó készítőinek aprólékos munkával kellett a GPU-k felépítését visszafejteni és ismeretlen hardverhez kényszerültek meghajtót írni. A Nouveau ennek megfelelően nem tökéletes, a GPU-k számos funkcióját, például az energiamenedzsment finomabb funkcióit nem tudja támogatni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az NVIDIA viselkedése az egész szabad szoftveres közösséget irritálta, korábban Linus Torvalds, a Linux kernel megalkotója tavaly júniusban küldte el melegebb éghajlatra a gyártót. "Nem félek nyilvánosan kimondani, az NVIDIA az egyik legrosszabb problémaforrásunk a hardvergyártók között. [...] A legrosszabb cég, akivel valaha dolgunk volt. Szóval NVIDIA: basszátok meg!" - mondta akkor Torvalds. Jellemző az is, hogy az NVIDIA még 2012 szeptemberében bejelentette az Optimius technológia támogatását Linux alatt, ezt azóta eltelt egy év alatt sem sikerült implementálni a zárt meghajtóban.

Gesztusként DCB

A felmelegített kapcsolatok jegyében első lépésként a gyártó a VBIOS-ban található Device Control Block (DCB) szerkezetének dokumentációját hozta nyilvánosságra, ez az áramköri topológiát és a videokártya csatlakozóit írja le. Ritger beismeri, hogy a dokumentumban foglaltak valószínűleg nem számítanak egészében új információnak a közösség számára, a DCB felépítését ugyanis viszonylag jól sikerült visszafejteni. A dokumentáció azonban megerősít bizonyos sejtéseket, illetve néhány speciális, eddig nem kezelt esetre is rávilágít.

A levél ígérete szerint a zárt forrású meghajtón dolgozó NVIDIA-fejlesztők a jövőben követni fogják a Nouveau fejlesztői listáját és a felmerülő kérdésekre igyekeznek gyorsan és kimerítően válaszolni. Ritger levelében rákérdez arra is, hogy milyen területek dokumentációjára lenne a közösségnek leginkább szüksége, hogy ezek elkészítése elsőbbséget élvezhessen.

Az NVIDIA GPU-k egyébként viszonylag jó hivatalos támogatással rendelkeznek, a Ritger vezette csapat által készített meghajtó azonban zárt forrású és más platformokkal azonos kódbázisra épül. Az NVIDIA-féle meghajtó sem tökéletes, a gyártó ígéretei ellenére nem támogatja az Optimus kapcsolható grafikával szerelt gépeket, a diszkrét grafika kizárólag hardveres kapcsolóval lőhető le, szoftveresen nem vezérelhető. Emiatt az ilyen gépek (elsősorban noteszek és egybegépek) jóval többet fogyasztanak a feltétlenül szükségesnél, ami alacsonyabb akkus üzemidőt eredményez..

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról