Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 4. 12:15

Linux alatt is támogatni fogja az Optimust az NVIDIA

Több mint két éve, hogy az NVIDIA bemutatta Optimus nevű technológiáját, amely a noteszgépek energiatakarékosságát hivatott javítani. Most végre Linux alá is elkészülhet a megfelelő meghajtóprogram, így a szabad operációs rendszert futtató felhasználók is használhatják.

Az akkumulátoros üzemidővel kapcsolatos egyre fokozódó elvárások miatt egyre több az olyan notebookok, amely két grafikus vezérlőt tartalma: egy chipkészletbe integrált, energiatakarékos modellt, illetve egy nagyobb teljesítményű, többet fogyasztó diszkrét magot. Ezek között korábban a felhasználó tudott váltani annak fényében, hogy éppen hosszú akkus üzemidőre és halk működésre, vagy éppen nagy 3D-teljesítményre volt-e szüksége.

Az NVIDIA saját megoldást dolgozott ki az integrált és a diszkrét grafikus vezérlő közötti váltásra, amely a felhasználó számára teljesen észrevétlenül zajlik le. A 2010-ben bemutatkozott Optimus  használatakor nincs szükség hardveres kapcsolóra de még szoftveres "gombra" sem, nem kell az operációs rendszerből kijelentkezni vagy a futó alkalmazásokat bezárni, a grafikus chip, az operációs rendszer és a meghajtóprogram a háttérben "csendben" elvégzi a váltást. Hogy mikor melyik grafikus vezérlő legyen aktív, azt a driverben található, alkalmazásokat tartalmazó lista alapján dönti el a driver, de persze a felhasználó is válthat köztük.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Windows alatt az Optimus a kezdetektől fogva használható volt, Linux alá azonban eddig hiányzott a megfelelő vezérlőprogram, de most kiderült, javában készül. Aaron Plattner, az NVIDIA egyik vezető szoftverfejlesztője emailben kérte ki a linuxos közösség véleményét egy-két implementációs részletről. A levélből az is kiderül, hogy egy "proof of concept", vagyis a gyakorlatban is működő meghajtó már most is létezik az NVIDIA-nál, a mérnökök feltehetően ezt fejlesztik, csiszolják, hogy végleges formát önthessen. Az Optimus-kompatibilis linuxos meghajtó működését a rendszermagba a nyár folyamán bekerült PRIME keretrendszer biztosítja, ami az elsődleges grafikus chip számára lehetővé teszi a renderelési feladatok "offload"-ját, vagyis egy másik chip, jelen esetben az NVIDIA GPU is elvégezheti azt.

<

01:03:56
 

Aalto Talk with Linus Torvalds [Full-length]

Még több videó

Emlékezetes, hogy a Linux atyja, Linus Torvalds még júniusban melegebb éghajlatra küldte el az NVIDIA-t az Optimus támogatásával kapcsolatos kérdésre válaszolva. "Nem félek nyilvánosan kimondani, az NVIDIA az egyik legrosszabb problémaforrásunk a hardvergyártók között. [...] A legrosszabb cég, akivel valaha dolgunk volt. Szóval NVIDIA: basszátok meg!" - mondta Torvalds.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról