Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 19. 07:55

Kiszállna az x86 szerverek piacáról az IBM

Az IBM PC-gyártó részlege után az x86 szerverrészleg is a Lenovóhoz kerülhet. A Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint a két cég előrehaladott tárgyalásokat folytat az üzletág eladásáról.

Kiszállhat az alacsony nyereségtartalmú x86 tömegszerverek piacáról az IBM. A Wall Street Journal és a CRN által megszellőztetett pletykák szerint a cég eladná az ezekkel foglalkozó részleget a kínai Lenovónak, amely az előző évtized közepén az IBM PC-részlegét is megvette, majd agresszív stratégiával a legnagyobb számítógépgyártók közé emelkedett.

Nem hoz elég pénzt a tömegszerver

Úgy tűnik, az IBM-et irányító Virgina Rometty úgy ítéli meg, az x86 szerverek piaca mára annyira kommoditizálódott, hogy nem éri meg a területbe továbbiakban befektetni és az ezzel foglalkozó tevékenységet még azelőtt kell eladni, hogy esetleg veszteségessé válna. A Nagy Kék jelenleg a harmadik az x86 szerverek piacán az eladott gépeket és bevételt tekintve, egyre jobban lemaradva a HP és a Dell mögött. Az idei első negyedévben az x86 szerverekből befolyó forgalom éves szinten 9 százalékkal csökkent, derül ki a tegnap este közzétett pénzügyi gyorsjelentésből.

Az IBM nem hozza nyilvánossága, hardverrészlegének mekkora részét teszi ki az x86 szerverek értékesítése, de a Morgan Stanley becslései szerint a terület évente mintegy 5 milliárd dolláros bevételt termel a Nagy Kéknek - ez a szervereladásainak nagyjából harmada. A vállalat három másik szervercsaláddal rendelkezik (Power Systems, IBM i, z Series), amelyek saját fejlesztésű processzoron saját operációs rendszert futtatnak, az x86 területen azonban a processzor az Inteltől vagy az AMD-től származik, az operációs rendszer pedig Windows vagy Linux - viszonylag kevés a saját hozzáadott szellemi tulajdon, amit az árban érvényesíteni lehet.

Az IBM számára nem ismeretlen a kis nyereséget hozó, kompetitív és tőkeintenzív területektől történő megszabadulás, a vállalat az így felszabaduló erőforrásokat nagyobb profitot hozó üzletekre tudja koncentrálni mint amilyenek a különféle üzleti és informatikai szolgáltatások és a tanácsadás. Ennek jegyében adta el a vállalat a 2000-es évek elején a veszteséges PC-részleget a Lenovónak és most hasonló sorsra juthat az x86 szerverrészleg is. A WSJ bennfentes forrásai úgy tudják, a Lenovo milliárd dolláros nagyságrendű vételárat fizethet ki az IBM-nek, a CRN szerint a vételár 5-6 milliárd dollár is lehet - a részletek egyelőre nem nyilvánosak és a hírt egyik cég sem kommentálta.

A CRN úgy tudja, az ügylet közel lehet az aláíráshoz és a nyilvános bejelentéshez: az IBM állítólag már értesítette észak-karolinai gyárának érintett dolgozóit, hogy június 1-étől a Lenovo kötelékébe kerülnek majd át.

Lenovo: először PC, később szerver, de már tároló is

A Lenovo már korábban is jelét adta annak, hogy komoly tervei vannak a szerverpiacon. A vállalat régóta értékesít szervereket a hazai piacán, 2008-ban bemutatott ThinkServer termékei pedig az IBM-től licencelt designra épültek. Már ekkor szárnyra kaptak azok a pletykák, amelyek szerint a Nagy Kék elhagyná az x86 kiszolgálók piacát, azonban eddig ez nem történt meg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

2012-ben a kínai vállalat az EMC-vel állt össze, a megállapodás keretében a két vállalat együttműködik szerverek fejlesztése területén, az elkészült gépeket a Lenovo fogja értékesíteni, de idővel beépítik azokat EMC tárolórendszerekbe is. Emellett a Lenovo értékesíteni fogja az EMC egyes tárolóit az ügyfelei számára, kezdetben Kínában, később az egész világon. Harmadrészt a két cég egy vegyesvállalat létrehozásáról is döntött, amelyhez a Lenovo tőkével, az EMC pedig az Iomega bizonyos szellemi tulajdonaival járul hozzá - a Lenovo EMC kisvállalati tárolókat fejleszt.

A kínai vállalat - részben az IBM PC-részleggel megerősödve - az évek során a vezető PC-gyártók közé nőtte ki magát, az idei első negyedévben a második legnagyobb szereplő volt a HP mögött. A cég az IBM szerverrészlegének átvételével sikeresen törhetne be a kiszolgálók piacára, amivel tovább növelhetné bevételeit, illetve javíthatná nyereségességét is. A két vállalat egyébként már működött együtt a szerverek területén, a Lenovo első generációs ThinkServer termékei az IBM-től licencelt designra épültek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról